Monday, August 19, 2013

Pantang Aku Orang Mintak Kicap Kat Kedai Aku


Salam,
1. Korang tau tak, setiap kali ada kastemer tanya, "Bang! Bang! Ada kicap tak?". Fuhhhh....tersirap bandung darah aku broooo.

2. Aku rasa semua chef dalam dunia ni konfem sokong aku nyer. Korang tau tak, betapa bersusah payahnya kita orang masak, pastu punyalah berhati2 nak kasi balance rasa masin dan manis tu, sekali bila masterpiece kitaorang dah rasa ngam2 cun punya,......... korang boleh selambe mintak boh kicap plak!

3. Yang bangsatnya, 100% drp yang mintak kicap tu, mintak sebelum dia rasa pon masakan tu cemana! Belum masuk mulut lagi bro, kau dah merogol rasa makanan aku dgn kicap? Sial lah lu!

4. Yang double bangsat lagi, bila kau makan rasa sedap, korang boleh plak cakap, "Fuhh! Habhal mmg masyuk lah", "Kipas Cap Udang mmg number one. Kalau takde, mmg lah aku tak lalu makan dowh!". Kamonlah! What the Fernando!

5. Manusia2 terencat, yang kaki mintak kicap ni, konfem telah belajar drp kecik2 lagi. Masa kecik2, mak diaorang konfem masak cam haram. Bila masak kantoi, langkah yg shortcut yg terbaik yg di ambil oleh mak-mak adalah " Jang! Ekau tambahlah kicap tu sampai sodap yor. Omak dah maleh dah nak raso2 ni haa!"

6. Pastu diaorang masuk sekolah asrama yg ambik Indon ke Bangla mana masak, padahal mangkuk-mangkuk tu tak pernah masak sepanjang hayat kot. Bila kau suruh Bangla masak bihun, kau tak perlu genius cam Einstein pon kau dah tau apa hasilnya. Suruh masak tossey ke, vindaloo ke boleh lah! So, drp kebulur, terpaksalah telan gak kan? So diaorang modified lah rasa makanan kantin tu pakai kicap lah, budu lah, etc, asalkan lalu anak tekak.

7. Pastu bila kawin, dapat bini masak hancur plak. Nak gi makan kedai, kang bini merajuk. So kasi banjir nasi tu dgn kicap je lah. Biar nasi banjir kicap drp bini banjir. Kalau bini masak hancur, muka pon hancur, kau pon boleh tumpang banjir sekaki.

8. So bila dah tua ni, manusia2 yang mempunyai penyakit psikologi "fobia makanan" ni, akan automatik assume semua makanan adalah "tidak sedap". Jadi wajib mintak kicap walaupun dia belum rasa makanan tu best ke sampah?

9. Best sangat ke kicap ni? Adakah rasa kacang soya kicap tu yang menyebabkan dia rasa kaw or adakah MSG yg diaorang boh dalam tu yang kasi dia kick?

10. Ikutkan aku, geram jer aku nak tangkap dua tiga ekor mat kicap ni dan ikat kat kerusi pastu suap diaorang ni dengan taik. Nah, ni taik kosong. Dan ni taik dgn kicap. Mana best? Kalau majoriti kata taik dgn kicap tu lagi best, maka silakan lah mintak kicap kat Swinging Bowl anytime.

Sekian, Mekasey, Wassalam
p/s: Ini hanyalah luahan emo aku malam2 buta. Aku tak kisah pon kalau korang mintak kicap kat kedai aku. Serious ni. Aku tak kisah pon. Tapi kalau kicap tu rasa macam tahi........err......jangan tanya aku lah kan.

2 comments:

Ainil Hawa said...

kicap itself finger licking good.

slalunya budak2 kecik suke la kicap2 ni. hahaha

Anonymous said...

bila nak update ni..?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails