Friday, August 29, 2014

Mengapa Muka Aku Lagi Commercial Daripada Aaron Aziz

 DEFINISI:
 "Muka Bernilai Komersil
": Seseorang yang mempunyai wajah yang boleh menambahkan jualan sesuatu product.

1. Brapa kali aku nak cakap daa? Dah berbuih2 mulut aku sebut. Muka hensem aku ni, memang mempunyai nilai komersial yg tinggi.

2. Sembang kencang tak main lah bro. Beberapa kali potensi wajah aku ini dikenal pasti oleh rakyat marhaen Ostolia ini. Mat salleh ni beb. Kira international recognition lah gitu. Bukan mat kelate, mat jawa, mat boyan bro. Aku kasi tiga kes sudep.
_____________________________________
Kes Pertama:

1. Kira2 18 tahun yang lepas, aku 22yo gitu, aku main bola padang kat Maggil ramai2 sesama budak2 melayu. Tetiba datang satu caravan mat2 hippies rambut rasta bagai datang parking tepi padang tu. Pastu salah sorang drp mat salleh tu tetiba panggil aku. Pehal plak?

2. Aku layan lah dia org borak2 sambil isap rokok sebat dua. Sekali tak lama pastu dia slamba cakap direct je, dia nak aku seludup heroin ke gitu drp Msia pastu supply dia kat sini. Dia ada kebun ganja kat Adelaide hills, sanggup buat system barter gitu ngan aku.

3. Aku pikir pehal plak tanya aku? Ramai kot budak2 melayu kat padang time tu. Ni zaman Metallica, Nirvana, SoundGarden kot. Semua budak2 bola berambut panjang, baju hitam dan isap rokok kot. Tup tap, dalam banyak2 tu sekali dia petik aku gak. Kenapa?

Kes Kedua:

1. Beberapa tahun pastu. Aku otw balik ke Adelaide drp Perth dalam train. 3 hari 2 malam punya trip. Bosan sampai boleh bunuh orang, pecah kepala, melecet buntut punya level bro. So aku banyak lepak kat smoking room sambil borak2 ngan matsalleh2 bogan.

2. Sekali bila dah sampai je kat Adelaide, tengah aku pikul bag aku nak belah gitu, mat2 salleh ni stop aku, pastu bisik2 kat aku.
"Mate, Do you know where can I get some shit here in Adelaide man?"
Terjemahan, "Kawan. Di manakah saya boleh mendapatkan sedikit najis di Adelaide ini?

3. Banyak kot jamban kat Adelaide ni. Pergilah kutip taik2 kat situ bahlul. Apekes plak tanya wa?

Kes Ketiga:
1. Ni cerita 3 hari lepas. Aku tengah kalut2 menapak laju kat Rundle dari kedai nak pergi bank. Poket penuh duit ni. Sambil cakap kat phone, ada org nak pergi rumah aku pinjam van plak.

2. Sekali, daripada seberang Rundle tu, mat salleh ni terjerit2, "MATE! MATE!". Pehal? Bila aku toleh je, skali ada satu mat salleh ni badan besar berlari kat aku. Aku pikir, dia ni nak rompak aku ke ni?

3. Sekali dia tersengih2 malu pastu tanya,
" Mate. Do u know where can I get some score?"
Terjemahan: " Kawan. Di manakah saya boleh menjaringkan beberapa biji gol?"

4. Tahulah aku striker power skang skor petang2 kat SQ pakai sebelah kaki je. Tanyalah kaedah cemana nak skor gol ke? Boleh lah aku tunjuk skill dua tiga ketul.
Aku pakai gini aritu .Ada gaya tokan tak?
________________________________
DISKUSI


1. Jadi aku ni bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah TIGA kali bila orang tengok, orang ingat aku ni jual .....Dadah! Kau Hado?

2. Ini jelas membuktikan dakwaan aku benar, bahawasanya, muka aku ini mempunyai nilai komersial yang amat tinggi ...... untuk mempromosikan jualan dadah.

3. Dadah merupakan suatu product yang sangat berharga. Di anggarkan pada tahun 2007, nilai jualan dadah seluruh dunia adalah USD 322 billion (sumber). Skang ni 2014? Fuhhhh! Toksah kira bai!

4. Manakala Aaron Aziz, arguably artis Melayu yang mempunyai wajah paling komersial di Malaysia di kala ini, orang guna muka dia untuk jual hapa? Krim muka Loreal? Maggi Kari? Baju Melayu Aaron Aziz di Jakel?



5. Agak2 berapa sen sales Loreal satu Malaysia? Maggi Kari? Hak tuii! Baju melayu? Kamon la, muka cam Zizan pon boleh jual baju melayu gak? Baju melayu ni, kat Kamdar diaorang pakaikan kat patung pon, orang beli gak.


________________
KONKLUSI:

1. Jadi mana lagi mahal, muka Aaron Aziz atau muka aku? Muka Aaron paling kuat, aku kasi lah cincai2 RM2-3 juta sales utk losen, maggi dan baju melayu gitu. Tapi muka aku, Aazam Mangkuk Hayun, bernilai kokak2 USD 322 billion bro. Billion tu bro. Bukan pasaraya Billion! Itu tempat diaorang jual losen dan maggi kari Aaron. Puii.

2. Maka oleh itu, aku menyeru kepada semua warga Adelaide dan warga dunia untuk bersama2 menghargai wajah bernilai billions ini. Ayuh marilah kita bersama2 menubuhkan Aazam Fan Club. Siapakah di antara anda yang ingin utk menjadi Aazamnators?
Abang Long kawasan. Fuh! Gaya pengedar berwawasan!
Sekian, mekaseh, Wassalam

Saturday, August 23, 2014

Sentuhan Adelaide Pada Hari Berkabung Malaysia MH17

Long Live The King!!
Salam.

1. Tahukah korang ada dua org budak2 Adelaide telah terlibat di dalm proses pengecaman mayat2 mangsa MH17?

2. Kedua2 mereka adalh graduan PhD, dalam bidang Forensic Dentistry from Dental School Uni Adelaide beberapa tahun yang lepas.

3. Apabila kerajaan Malaysia mendapat pengesahan mayat2 mangsa Mh17 telah di temui, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia telah menubuhkan satu multidiciplinary taskforce untuk membantu pihak Interpol di dalam process pengecaman mayat2 tersebut.

4. Basically, diaorang kumpul macam2 data pastu masuk dalam software ni pastu hantar kat Interpol. Jadi bila geng2 forensik interpol check mayat sana pastu uploadkan data2 yg mereka temui di dalam computer, dia akan matchingkan the data dgn maklumat2 yg di terima drp Msia so kita tahu lah mayat tu mayat sapa.

5.  Antara data2 yg di kumpul kan adalah DNA, maklumat2 kesihatan, gambar2 terbaru dan off course expertise budak2 Adelaide ni adlah kumpul data2 pergigian.

6. Salah sorang tu kawan aku, Dr Fadhli Khamis aka "King". Dia asal Muar, tapi kini telah di Red Warrior kan dan kita bertugas sebagai timbalan dekan Dental School USM Kubang Kerian.

7. Basically, masa dia buat PhD dulu, dia banyak buat side works tolong supervisor dia dan PoliceSA setiap kali diaorang nak membuat pengecaman mayat yang telah reput berulat2 gitu. Bende2 gini, tak de kene mengena dengan PhD dia pon, tapi dia buat jugak sebab dia nak belajar cemana matsaleh2 ni buat kerja.

8. Jadi masa taskforce Malaysia tu tengah pening2 lalat tak tau apalah yang mat salleh ni nak drp kita, maka kawan aku ni boleh kasi point lah gitu. Plus dia dah familiar dgn software yang Interpol pakai tu.

9. So, what he was seeking masa dia mencapub dgn PoliceSA dulu was knowledge. Of course qualifications will get you jobs, but knowledge will give you wisdom and that in turn will errrr....."please insert your own motivational quotes". Aku bukan Prof Muhaya bro. haha.

10. So kepada semua undergrad dan postgrad di Adelaide ni, please learn as much as you can from whatever sources and angles. What you have in the books and computers, org2 kat Malaysia pon boleh access. Tapi apa yang kita bau, lihat, sentuh dan rasa di Adelaide ini, adalah pengalaman yang hanya kita sorang yang boleh kecapi.

11. Jadi, sebelum terlewat, marilah kita bersama2 mencari awek2 minah salleh yang hot, blonde dan bermata biru utk kita kecapi bau dan usha demi utk menimba pengalaman berharga, Tapi janganlah pergi sentuh dan rasa awek2 tersebut pulak ye. Itu dah laennn!

Sekian Mekasey Wassalam.

Further info:
http://www.adelaide.edu.au/adelaidean/issues/12121/news12135.html


Friday, February 7, 2014

Makin Tua, Makin Tak Ingat

Salam,

1. Di sebalik wajah hensem keremajaan aku ini, aku mendapati semenjak dua menjak ni, beberapa organ aku sudah tidak berfungsi cemerlang seperti ketika muda remaja kemarin.

2. Di dalam kategori organ2 atas kepada pusat, organ aku yang mempunyai prestasi paling buruk pada ketika ini adalah otak aku. Ntah apa2 dah jadi sekarang. Aku dah makin nyanyuk doh. Asyik lupa dan kalau ada bende2 kompleks sikit, aku dah malas pikir. No brain, no worries. Hampeh tol.

3. So nak citer ni, minggu lepas masa panas2 mendidih waktu heatwave aritu, aku pergi la Henley Beach Jetty nak swimming and sunbathing gitu. Sesampai je kat pantai tu, aku parking lah barang2 aku kat atas batu-batu di tepi pantai tu. Aku letak kunci, spek, selipar dan air aku atas batu, pastu aku cover dengan tuala takut org rembat kunci kereta aku plak kan.

4. Lepas tu aku pon terjun laut ler. Sekali aku lupa check timetable utk tides plak. Aku pergi time air pasang da. Bapak besau ombak dia abis terpelanting-pelanting aku. Takde kerja aku nak swim cenggitu. Lagipon, ombak2 ni tempat permainan ikan2 jaws kat Adelaide ni.

5. So aku patah balik ke spot aku parking barang, tanggal baju aku yg dah basah tu, pastu aku decide utk jogging ke Grange Jetty easy 4 km pergi balik. Aku jogging pelan2 tepi pantai je, bajet ala2 Baywatch gitu, minus the hairy chest and spender kecik testis-choker kaler merah

6. So bila aku sampai balik ke Henley Jetty jer, sekali ehh? Kat mana aku letak barang2 aku tadi hah? Batu2 ni nampak sama je kot. Rumah2 pon nampak lebih kurang sama. Haremss. Mengelabah itik aku menjelajah dari batu ke batu cari barang2 aku. Tak jumpa gak dowh.
Bapak sepesen jer batu2 ni semua. Shit.
7. So here is a key point. Aku mungkin nyanyuk tak boleh ingat fakta, tetapi aku boleh ingat proses utk dapatkan fakta tersebut. Jadi, utk trace balik kat celah batu mana aku letak barang2 tersebut, what I have to do is get back to my car and trace my path back to the beach.

8. Plus, aku dok terpikir gak manatau ada org rembat kunci kereta Feraro Roche aku tu kan. So terkocoh2 aku jalan kaki balik ke spot aku parking kereta. Dekat2 situ je, cross Seaview road jer. Fuhh Selamat! Masih ada lagi. So aku pon cross balik lah Seaview Rd tu nak ke pantai semula.

9. Sekali, masa aku tengah tunggu nak cross jalan tu, tetiba ada satu kereta ni tetiba slow down mengejut pastu hon aku. Terkejut aku. Hoi! Dah lah aku tengah serabut nih. Sial la! So aku pon terkebil2 lah tengok kereta sapajadah la ni. Budak2 melayu ke.

10. Sekali aku tengok dalam kereta ni penuh dengan aweks2 mat salleh. Aku ingat diaorang nak mintak direction ke hapa. Sekali diaorng phewhittt aku reramai. Whatdehek. Pehal minah2 salleh ni aku pikir? Demam ke? Musim berahi ke? Aku toleh kiri kanan, aku sorang je kat situ. Oh Ooo!!

11. Pastu ada kereta lain datang drp belakang so diaorang pon kene gerak. Aku still blank. What just happened?

12. Okay guys. Point no dua dalam cerita ni. Kalau tetiba ramai aweks-aweks pandang kau pastu tetiba dok senyum2, apakah benda yang first-first kau kene buat? .................... check zip seluar kau.

13. So aku pon cepat2 pandang bawah. Seluar aku takde zip! Seluar pendek main bola kot, mana ada zip. Suar aku koyak ke? Tak jugak. Sekali tengah aku belek-belek body aku tu last-last, baru aku perasan! Kenapalah aku tak perasan tadi?

14. Aku terlupa aku tak pakai baju pon. Kan aku tanggal baju sebelum jogging tadi. Pastu aku lupa badan2 aku tengah basah peluh2 sebab baru lepas jog. Pastu aku terlupa yang badan aku ni masih menten berketul2 six-pack kot. Aku juga lupa sebab aku baru lepas swim tadi, maka muscle2 aku yg baru lepas exercise ni akan nampak buff kembang semangkuk lah kan. Plus ada pulak tu pasir2 pantai di lokasi2 strategik. Jadi kesimpulannya, aku terlupa di bawah pancaran mentari nan senja tu, sixpack plus buff plus peluh plus pasir, menyebabkan aku ni nampak deliciously macho kepada wanita2 yg lemah imannya.

15. Isyh. Isyh. Isyh. Inilah nasib seorang lelaki yang mempunyai symptoms pre-dementia. Sumpah, kekadang tu aku memang terlupa yang aku ini masih boleh membangkitkan naluri kewanitaan gadis2 muda remaja tak kira bangsa dan kewarganegaraan. So kepada gadis2 semua, saya mohon maaf.

Sekian Mekasey, Wassalam.


Kau tengok tu panjang mana stone wall tu. Mampuih.
- eh lupa. Last2 aku jumpa balik barang2 aku mengunakan teknik di atas. haha.

Monday, August 19, 2013

Pantang Aku Orang Mintak Kicap Kat Kedai Aku


Salam,
1. Korang tau tak, setiap kali ada kastemer tanya, "Bang! Bang! Ada kicap tak?". Fuhhhh....tersirap bandung darah aku broooo.

2. Aku rasa semua chef dalam dunia ni konfem sokong aku nyer. Korang tau tak, betapa bersusah payahnya kita orang masak, pastu punyalah berhati2 nak kasi balance rasa masin dan manis tu, sekali bila masterpiece kitaorang dah rasa ngam2 cun punya,......... korang boleh selambe mintak boh kicap plak!

3. Yang bangsatnya, 100% drp yang mintak kicap tu, mintak sebelum dia rasa pon masakan tu cemana! Belum masuk mulut lagi bro, kau dah merogol rasa makanan aku dgn kicap? Sial lah lu!

4. Yang double bangsat lagi, bila kau makan rasa sedap, korang boleh plak cakap, "Fuhh! Habhal mmg masyuk lah", "Kipas Cap Udang mmg number one. Kalau takde, mmg lah aku tak lalu makan dowh!". Kamonlah! What the Fernando!

5. Manusia2 terencat, yang kaki mintak kicap ni, konfem telah belajar drp kecik2 lagi. Masa kecik2, mak diaorang konfem masak cam haram. Bila masak kantoi, langkah yg shortcut yg terbaik yg di ambil oleh mak-mak adalah " Jang! Ekau tambahlah kicap tu sampai sodap yor. Omak dah maleh dah nak raso2 ni haa!"

6. Pastu diaorang masuk sekolah asrama yg ambik Indon ke Bangla mana masak, padahal mangkuk-mangkuk tu tak pernah masak sepanjang hayat kot. Bila kau suruh Bangla masak bihun, kau tak perlu genius cam Einstein pon kau dah tau apa hasilnya. Suruh masak tossey ke, vindaloo ke boleh lah! So, drp kebulur, terpaksalah telan gak kan? So diaorang modified lah rasa makanan kantin tu pakai kicap lah, budu lah, etc, asalkan lalu anak tekak.

7. Pastu bila kawin, dapat bini masak hancur plak. Nak gi makan kedai, kang bini merajuk. So kasi banjir nasi tu dgn kicap je lah. Biar nasi banjir kicap drp bini banjir. Kalau bini masak hancur, muka pon hancur, kau pon boleh tumpang banjir sekaki.

8. So bila dah tua ni, manusia2 yang mempunyai penyakit psikologi "fobia makanan" ni, akan automatik assume semua makanan adalah "tidak sedap". Jadi wajib mintak kicap walaupun dia belum rasa makanan tu best ke sampah?

9. Best sangat ke kicap ni? Adakah rasa kacang soya kicap tu yang menyebabkan dia rasa kaw or adakah MSG yg diaorang boh dalam tu yang kasi dia kick?

10. Ikutkan aku, geram jer aku nak tangkap dua tiga ekor mat kicap ni dan ikat kat kerusi pastu suap diaorang ni dengan taik. Nah, ni taik kosong. Dan ni taik dgn kicap. Mana best? Kalau majoriti kata taik dgn kicap tu lagi best, maka silakan lah mintak kicap kat Swinging Bowl anytime.

Sekian, Mekasey, Wassalam
p/s: Ini hanyalah luahan emo aku malam2 buta. Aku tak kisah pon kalau korang mintak kicap kat kedai aku. Serious ni. Aku tak kisah pon. Tapi kalau kicap tu rasa macam tahi........err......jangan tanya aku lah kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails