Wednesday, January 25, 2017

Trump vs ISMA



Aku baru perasan.
Trump: Anti gila babeng TPPA. Tak menyabar, terus first executive action dia adalh kansel TPPA. Babai
ISMA: Anti gile babeng TPPA. Tak sabar2 nak semua org follow diaorg utk anti TPPA jugak. Meroyan lambakan status fb, share artikel, demo skali siap.
Trump: America First. Make America Great Again.
ISMA: Malay first. Make Malay Great Again.
Trump: Racist tapi tak ngaku racist. Kawin immigrant tapi benci gila babi immigrant "penceroboh" dari Mexico, ancam nak deported balik, siap nak buat wall lagi tu, tak racist ke namanya tu.
ISMA: Racist tapi tak ngaku racist. Kata Islam is for all, tapi slogan "Melayu sepakat", label Cina "kaum penceroboh", tak henti2 provoke dgn "ingat kontrak sosial", " jgn kasi warganegara klau tak boleh berbahasa melayu", Pantang Cina manahala buat dajal, terus share kat Fb berjemaah, tak racist ke namanya tu.
Trump: Menyebabkan non-American makin benci dan phobia terhadap Amerika.
ISMA: Menyebabkan non-Muslim makin benci dan phobia terhadap Islam di sebabkan oleh agenda "Melayu Islam" mereka. Takut kalau masuk Islam, wajib masuk Melayu.
Trump: Suka pecat orang. "You're fired!"
ISMA: Suka pecat org drp usrah. " Errr...kitaorang telah susun balik group2 usrah, dan nama awak takde lah dlm list. Sorry k. Bai"

Tuesday, October 4, 2016

5 Persoalan Buat Azizah



1. Kalau seorang super fat fuck tetiba jadi "pakar motivasi", soalan2 yg korang patut tanya adalah, "Ni perut dah lagi besar drp babi, tak boleh ke motivasi diri supaya kurus? Sampah lah kursus motivasi kau klau kat diri sendiri pon gagal? Lagi mau mengmotivasikan org lain. Puii"
2. Apabila seorang yg konon ada 3 PhD, buat ritual pelik2 cam joget, cium duit etc dlm kursus "motivasi bisnes", korang patut tanya, "Ni Dr Jijah belajar silibus uni mana ni? Bill gates, steve job billionaire2 tu semua buat gini ke hari2? Ni bukan dah mcam hitler youth camp ke North Korea ke joget ramai2 in sequence utk memper"kambing biri2"kan the mass? Kalau boleh memperbodohkan ribuan org dlm satu hall dgn joget macam gampang, lagi lah mudah utk org percaya bila kau cerita pasal "theory2 bisnes" kau yg nampak cam cerdik tu kan?
3. Apabila seseorang ngaku pakar bisnes, siap ngajar org lain, soalan2 yg korang patut tanya adalah, " Mana bisnes encik yg telah berjaya, selain drp kursus zumba bisnes motivasi ni la? Ada bisnes hartanah ke, mining ke, hospitality ke, saham ke, financial planning ke, mana mana manaa? Warung berger ke sebuah takan tak de?"
4. Apabila seseorang yg tetiba 3 PhD dia kene denied, soalan2 yg patut korang tanya adalah "Kenapa encik tak fight? Keluarkan lah thesis kau jijah. Tanak kasi kami tengok thesis tu, kasi tajuk thesis tu pon dah cukup. Kami boleh cari dlm archive. Tak pon kasi la sapa nama supervisors U. U gemuk cam badak kot, konfem semua lecturer ingat U. Gambar grad mana, scroll mana? Ada publish paper ke, buat PhD konfem kene publish kan? Kami cari tak jumpa lah, kasi reference sikit."
5. Apabila seseorang yg di dakwa oleh macai2nya mempunyai ilmu yg jauh melebihi ilmu PhD, tetiba kantoi tiada PhD, soalan2 yg korang patut tanya adalah "Kenapa encik tak gi apply balik buat PhD? Kata power, konfem buat PhD 6 bulan siap kan bro? Kacang je. Duit banyak pergi lah buat kat Havard Business School ke, Oxford ke gitu, Jgn la pergi Sri Lanka beli PhD cap ayam plak macam geng2 auta medicine tu. Err lastly, qualification utk buat PhD encik Jijah cukup kan? Dgr citer ada diploma. Tunjuk sikit scroll degree dan masters. Cakap uni mana pon dah cukup, kami boleh check. Bukan tanak caya kau Jijah, tapi kau kan ada history".
Haha.
Sekian Mekasey.

Wednesday, February 3, 2016

Hang Dok Kalut-Kalut Pasai Mukhriz Pasaipa?



Salam,

Hang kalut2 kata kesian Mukhriz hilang jawatan lani.
Hang tau dak dia tu dah millionaire dah seblom2 ni, tak kerja pon pasni sampai mati pon takpa. Kesian buat hapa. Harta dia, adik beradik dan mak pak dia klau kumpul2, billion kot. Sbb diaorg memang orang2 pandai niaga....... bapak tak pernah tolong langsung.

Hang kalut2 kata kita hilang suara aspirasi kaum muda dah pahni.
Hang prasan dak Mukhriz hanya membawa aspirasi ayah dia. Aspirasi org berumuq brapa ratus tahun. Bukan aspirasi org muda. Ni aspirasi level nyang nyet dah ni. Mukhriz hanyalah MB boneka DrM. Mana ada idea ori. Copy paste ayah dia. Kalau cakap ayah pon tak brani lawan, cemana nak jadi ketua. Baik lantik DrM jadi MB lagutu.

Hang kalut2 kata dia di antara dua tiga kerat pemimpin UMNO yg di segani umum.
Org segan kat bapak dia. Jasa bapak dia. Bukan kat dia. Kalau ayah dia bukan bin DrMadey, hang ingat dia berani? Org lain start drp bawah, main Pemuda dulu, pastu timbalan baru jadi ketua Pemuda. Tak pon jadi exco negeri, timbalan MB baru naik MB. Ni dia stret taget atas. Macam bappak dia punya parti. Dulu ya la bro. Skang bapak org lain plak punya parti.

Hang kalut2 kata dia pemimpin yg bagus.
Hang pi cari instagram anak dia sat. Pastu habaq mai, cemana baguih pendek skirt, eh silap, cemana baguih dia memimpin keluarga dia.

Hang kalut2 kata di bawah Mukhriz banyak program agama jalan.
Banyak la agama bini dan anak branak dia. Memang la kene sapot program agama. Dah lawan dia no1 di Kedah adalah PAS.

Hang kalut2 kata dia sayang bola Kedah sampai berjaya bawak bola Kedah naik balik ke zaman gemilang, Naik liga Super dan naib juara Piala Malaysia bak hang.
Hang tau ka ahli2 politik semua guna bola utk dpt undi. Klau betoi dia sokong bola Kedah, mana dia sebelum dia kadi MB? Ada kat grandstand ka? Agak2 bola Kedah dia tengok tak live kat TV seblum dia jadi MB? Dan apasai dia tetiba lepah jawatan presiden KFA arini? tak de org soh turun pon. Klau dia btol sayang bola Kedah, staylah jadi presiden. Lalang munafik penyokong Kedah dia ni.

Paling last. Hang kalut2 pasal MB kedah. Hang org kedah ka? Undi kat Kedah ka? Dok kat Kedah ka?
Macam la ni state hang. MB kedah Mukhriz ka, Basyar ka, Aaron Aziz ka, takdak kene mengena dgn kehidupan hang langsung. Jadi org2 yg dok luar Kedah, macam hang dan Mukhriz, dok diam2 bucu sana pi makan laksa toksah sebok2 share, tulis status atau blog pasal Mukhriz.

Aku takpa. Aku Ozzy.

Wassalam.

Tuesday, January 26, 2016

Sekolah Bermula Di Pagar




G'day mate
Cikgu2 kat Malaysia mmg power. Kalah cikgu2 Australia cakap lu. Kalau kat sana budak2 kene masuk dlm kelas baru start belajar. Di Malasia ni, belum masuk pagar sekolah, cikgu2 dah start ngajar. Fuhh. Mantop! Di pagar sekolah2 di seluruh Malaysia, ni cikgu2 telah mengajar satu undang2 kehidupan paling penting utk korang semua rakyat2 Malasia. Bahawa sesiapa lambat sampai sekolah, dia akan di ambil nama dan didenda. Tak kira lah yg lambat tu adalah sebab bapak kau bangun lambat ke, sebab dia kene hantar 3-4 org anak masuk sekolah lain2 ke, sebab jalan jem ada construction/accident/hujan ke, etc. Cikgu tidak akan tangkap bapak kau pastu ambik nama atau rotan. Cikgu tidak akan suruh menteri kerja raya buat ketuk ketampi. Cikgu takan panggil makcik yg bawa kereta kancil slow macam siput babi cacat sampai abes blocking org lain utk pergi depan masa roll-call. Cikgu takan marah kat Allah lalu murtad kerana mentakdirkan jalan jem pagi tu sbb eksiden/banjir/hujan/etc. Kalau kau lambat, itu adalah salah kau. Hanya engkau! End of story.

Moralnya adalah bila kau besar2 nanti, apa2 pon kesalahan atau penyelewengan yg berlaku, yg salahnya adalah org paling bawah yg takde nilai.
Oleh itu berlumba2lah menjadi org paling besar, supaya kalau kau buat suwey, org bawah kau yg akan kene. Seronoks!

Sbb tu aku selaku jejaka hensem Australian, yg kini lepak Malasia , dulu2 terkejut apsal perasuah yg bilis kene masuk jail, tapi yg juta dan billion siap ngaku betol masuk account peribadi, SPRM dan AG buat lepak je. Apsal kerani pejabat tanah kene tangkap, tapi yg dok banglo2 dan istana org buat2 tak prasan.
Rupa2nya cikgu2 Australia tak sepower cikgu2 kat Malaysia. Bdak2 sana klau lambat, boleh berlenggang stret masuk kelas. Pintu pagar tak kunci, pengawas tak ambik nama. Silap tu. Diaorg ni tak reti nak ngajar sifir kasta kehidupan yg hakiki kpd bdak2 Ozzy. Dan cikgu2 Malasia ajar semua ni. belum budak2 masuk kelas lagi. Kat pagar sudep. Respek.

Dan ini telah di ajar sejak azali lagi. Sejak melayu memula pergi sekolah zaman Britsh dulu. Sapa yg ajar? Cikgu England. Apsal cikgu2 kat Malasia tak ubah? Sebab cikgu England lagi besar, .......walaupun diaorg dah lama mampos.

Slamat. Wsalam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails