Sunday, August 31, 2014

Genap 20 Tahun Aku Di Australia

Salam,

Hari ini adalah hari yang penuh emosi bagiku. Hampir-hampir air mata jantanku membasahi pipi putihku yang muskular ini. Kerana 31 Ogos 1994 adalah tarikh aku fly. Genap 20 tahun yang lepas, aku berada dalm flight otw ke bumi ozzy ini.

Time is a funny thing. Its always looks like it was just yesterday when u are looking back. Tapi bila aku letak 20 tahun ni dalam context, baru terasa, 20 tahun ni, lama dah dowhh!!!

1. Aku fly sebelum KLIA buka.
- KLIA was opened in 1998 dowh (sumber). So aku fly daripada Subang Airport. Iya airport cabuk tu. Terbakar ntah brapa kali ntah.
-Tapi sekali bila aku sampai Adelaide je, airport dia mak datuk, Airport Alor Staq lagi grand bro. Trasa macam nak naik flight balik Msia balik. 2005 baru airport Adelaide skang ni bukak (sumber). Baru la up skit.
Welcome to Adelaide

2. Aku fly masa Dr M adalah PM.
- Korang mesti hanya dengar2 citer pasal the legend of Dr M drp buku teks atau cerita mak bapak korang kan? Merepek je semua tu macam kisah lagenda Hang Tuah , Mahsuri gitu. Manada org kebal dan tikam dada kuar darah putih bagai.
- Aku lahir zaman Tun Abd Razak bro. Pastu gone through zaman Tun Hussein Onn. Pastu baru ada budak mentah bangla mana ntah nama Dr M ni jadi PM. Masa aku fly dia dah 13 tahun jadi PM. Lagi 10 tahun sebelum pencen.(sumber)
- Sepanjang aku kat sini, aku dah missed the whole zaman Pak Lah. Zaman Rosmah pon nampak gayanya macam melepas gak. Aku tunggu Anwar jadi PM kot baru aku balik. Aku yakin, lagi 50 tahun, konfem dia PM. Reformasi!

3. Aku fly sebelum Almond London tercipta
Kenapa tak namakan Almond USA? US supply 80% of world almond kot (sumber)

- Masa aku fly, tart nenas berada pada kedudukan no 1 dalam carta kuih raya Malaysia. Semua rumah ada tart nenas. Skali bila kawan aku balik masa third year, dia bawak balik kuih yg pelik ni. Layan lah pulak. Aku tanya dia, kuih pekebenda ni. Bila dia cakap Almond London, aku mati2 ingatkan kuih ni mesti sedara mara dia bawak balik drp london ke gitu.
-Sekali rupanya2, kuih ni, chocolate dia, hatta almond dia, takde kene mengena dgn London langsung. Sungguh tak boleh blah. Nama cam wow. Tanak kalah. Maka bermulalah zaman Almond London berkuasa sebagai kuih no satu dalam carta kuih raya seantaro Malaysia.

4. Aku fly sebelum Malaysia ada Internet.
- Internet kat Malaysia bermula pada tahun 1995 (sumber). Aku sampai sini baru tahu menatang apa internet ni, bila uni kasi student email. Haha. Itu pon internet hanya boleh access drp comp suite kat Computer or Engineering school. Comp kat library hanya boleh pakai utk search catalog.
- dan...errr....screen comp kat uni, semua kaler hijau dan hitam. Enuff said.
Ada lagi tak comp ni kat Barr Smith Library?

5. Aku fly sebelum zaman mobile phone.
- Masa aku fly, mobile phone adalah sebesar batu bata. Kalau boh dalam poket, konfem dua perkara akan berlaku. Satu, poket rabak. Kedua, anggota peribadi anda akan kemek kerana berebut ruang yang sangat terhad di situ.
- Pada tahun 1995, baru Celcom upgraded the cellular phone services kat Malaysia, dan BOOM overnight semua org pakai mobile phone.(sumber)
- Jadi bila tahun 1996 ada junior aku dtg pastu bawak fon, semua org tengok dgn penuh jakun. Babilah mamat ni. Poyo sial ada mobile phone. Abis dia tapau awek2 Adelaide taim tu. Hamjadah. Simbah asid kang!
Phone yang konfem takan hilang. Kalu cari konfem jumpa. Kalau tak jumpa konfem kau buta.

6. Aku fly sebelum ada Astro
- Astro start tahun 1996 bro (sumber). Masa aku fly, kat TV kat Malaysia hanya ada RTM1, RTM2 dan TV3. Radio2 pon hanya ada stesen2 yg di bawah RTM macam RMKL(Radio Malaysia KL), RMKB etc. Setesen2 swasta macam Erra, Hot FM, THR etc belum beranak lagi taim tu.
- Kira TV3 lah paling happening time tu. Itu pon dah cukup best bro. Compare to masa aku kecik2, tengok TV hitam putih je. Pastu TV time aku fly tu, bukan 24 hours bro. Pkul 12 tengah malam dia pasang negaraku pastu semua channel padam.(sumber)
-Korang skang ni Astro basic channel tak pandang. Nak tambah katun la, bola lah, movie lah, itu pon komplen " Alaa. Takde citer best lah arini?". Bersyukurlah nak. Pakcik hempuk anggota peribadi kau dgn mobile fon besar bata ni kang!
Banyak pahala makcik ni di akhirat. Semua org troll dia. Saya tidak yer makcik! Belum lagi! haha

7. Aku fly sebelum orang kenal Siti
Siti okay lah. Boleh lah. Tapi bini aku lagi cun.
- Masa aku fly, lagu Warisan Wanita Terakhir baru keluar. Genre Rock kapak dah tinggal nyawa2 ikan. Geng2 lagu mendayu2 macam UKAYS, Exist, Spring tengah naik.
- Siti menang Bintang HMI (Hiburan Minggu Ini) tahun 1995, setahun slepas aku fly (sumber). Debut album dia kuar tahun 1996. Pastu dia pon meletup-letup lah glamer. Tapi zaman tu kan mana da internet. Aku plak bukan jenis balik Malaysia every year sebab tiket mahal. So aku tak tau menahu cerita siti ni.
- Sekali in 1998, masa aku pegi rumah sekor junior ni, dia ada poster artis ni kat bilik dia. Tiap2 pagi dia cium poster artis tu. Aku tanya lah dia, sapa awek ni? Dia cakap "Lu ni ketinggalan lah brader, inilah awek gua Siti!". Hokay.
- Aku harap one day aku jumpa dia balik. Sebab aku nak cakap kat dia, "Bro. Mulut Siti yg kau cium hari2 dulu, skang ni, hari2 cium misai dan organ2 lain Datuk K yg berbulu2. Harap lu tak ketinggalan bro. Peace!"

8. Aku fly sebelum PlayStation keluar.
- Main game dengan budak2 lelaki ni adalah macam manusia dengan oksigen. Tak mungkin ada budak lelaki yang bernafas dalam dunia ini yang tak pernah main game.
-Zaman aku, kitaorang main kat arcade. Masuk duit 20 cent utk main StreetFigher, MortalKombat, Raiden, game labah2 yg kuar gambar bogel, etc. Sambil isap rokok dlm gelap2 tu, mmg syok.
- Pastu slow2, org berhijrah main game kat PC, sebab tak payah serabut2 masuk siling tiap kali mati. Just restart sudep. Tapi game kat comp is limited by your processor and video card. Serabut kene upgrade hardware selalu utk keep-up.
-Jadi bila PS1 kuar di Jepun Dec 1994, Sony dapat durian runtuh duit jatuh drp angkasa (sumber). PS sampai Ozzy Nov 1995. Terus budak2 lelaki rembat. Biar mahal. Biar pastu tak makan nasi berbulan2. Main game pon dah cukup kenyang dan boleh memberikan vitamin2 asas utk meneruskan kehidupan sebagai seorang lelaki sejati di muka bumi ini.

9. Aku fly masa Rozita Che Wan masih pramugari
Bilik tidur syurga idamanku? Dgn Che Ta konfemlah.

- Che Ta, darling aku, jadi pramugari  tahun 1992 (sumber). Dia quit 1995 lepas frust sebab aku pergi Ozzy. Korang prasan kan betapa hot stuff nyer aku skang ni kan? Cuba kau imagine 20 tahun lepas. Giler krem tangan aku nak tepis aweks2 yg nak tekel aku. Adehhh!
- Jadi wa mana boleh kasi komitmen kepada seorang wanita sahaja kan. Jadi aku lepas kan che ta dengan baik. Maka setahun pastu pada 26 Ogus 1995, dia pon kawin lah ngan pilot tu. And the rest is history. Selamat tinggal sayang. Abang tahu, Ta masih nangis malam2 bila terkenang kisah kita. Abang pon......sob sobs.

10. Aku fly masa aku berumur 20 tahun.
- Dan skang aku dah 40 thn. Jadi more than half of my life, I have spent in Australia.
- So pasnih, kalau ada orang tanya aku daripada mana? Well, legitimately I have to say, I am from Australia mate. 
-Besok bakar passport Malaysia. yeayy!


Sekian, mekasey, wassalam.

Friday, August 29, 2014

Mengapa Muka Aku Lagi Commercial Daripada Aaron Aziz

 DEFINISI:
 "Muka Bernilai Komersil
": Seseorang yang mempunyai wajah yang boleh menambahkan jualan sesuatu product.

1. Brapa kali aku nak cakap daa? Dah berbuih2 mulut aku sebut. Muka hensem aku ni, memang mempunyai nilai komersial yg tinggi.

2. Sembang kencang tak main lah bro. Beberapa kali potensi wajah aku ini dikenal pasti oleh rakyat marhaen Ostolia ini. Mat salleh ni beb. Kira international recognition lah gitu. Bukan mat kelate, mat jawa, mat boyan bro. Aku kasi tiga kes sudep.
_____________________________________
Kes Pertama:

1. Kira2 18 tahun yang lepas, aku 22yo gitu, aku main bola padang kat Maggil ramai2 sesama budak2 melayu. Tetiba datang satu caravan mat2 hippies rambut rasta bagai datang parking tepi padang tu. Pastu salah sorang drp mat salleh tu tetiba panggil aku. Pehal plak?

2. Aku layan lah dia org borak2 sambil isap rokok sebat dua. Sekali tak lama pastu dia slamba cakap direct je, dia nak aku seludup heroin ke gitu drp Msia pastu supply dia kat sini. Dia ada kebun ganja kat Adelaide hills, sanggup buat system barter gitu ngan aku.

3. Aku pikir pehal plak tanya aku? Ramai kot budak2 melayu kat padang time tu. Ni zaman Metallica, Nirvana, SoundGarden kot. Semua budak2 bola berambut panjang, baju hitam dan isap rokok kot. Tup tap, dalam banyak2 tu sekali dia petik aku gak. Kenapa?

Kes Kedua:

1. Beberapa tahun pastu. Aku otw balik ke Adelaide drp Perth dalam train. 3 hari 2 malam punya trip. Bosan sampai boleh bunuh orang, pecah kepala, melecet buntut punya level bro. So aku banyak lepak kat smoking room sambil borak2 ngan matsalleh2 bogan.

2. Sekali bila dah sampai je kat Adelaide, tengah aku pikul bag aku nak belah gitu, mat2 salleh ni stop aku, pastu bisik2 kat aku.
"Mate, Do you know where can I get some shit here in Adelaide man?"
Terjemahan, "Kawan. Di manakah saya boleh mendapatkan sedikit najis di Adelaide ini?

3. Banyak kot jamban kat Adelaide ni. Pergilah kutip taik2 kat situ bahlul. Apekes plak tanya wa?

Kes Ketiga:
1. Ni cerita 3 hari lepas. Aku tengah kalut2 menapak laju kat Rundle dari kedai nak pergi bank. Poket penuh duit ni. Sambil cakap kat phone, ada org nak pergi rumah aku pinjam van plak.

2. Sekali, daripada seberang Rundle tu, mat salleh ni terjerit2, "MATE! MATE!". Pehal? Bila aku toleh je, skali ada satu mat salleh ni badan besar berlari kat aku. Aku pikir, dia ni nak rompak aku ke ni?

3. Sekali dia tersengih2 malu pastu tanya,
" Mate. Do u know where can I get some score?"
Terjemahan: " Kawan. Di manakah saya boleh menjaringkan beberapa biji gol?"

4. Tahulah aku striker power skang skor petang2 kat SQ pakai sebelah kaki je. Tanyalah kaedah cemana nak skor gol ke? Boleh lah aku tunjuk skill dua tiga ketul.
Aku pakai gini aritu .Ada gaya tokan tak?
________________________________
DISKUSI


1. Jadi aku ni bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah TIGA kali bila orang tengok, orang ingat aku ni jual .....Dadah! Kau Hado?

2. Ini jelas membuktikan dakwaan aku benar, bahawasanya, muka aku ini mempunyai nilai komersial yang amat tinggi ...... untuk mempromosikan jualan dadah.

3. Dadah merupakan suatu product yang sangat berharga. Di anggarkan pada tahun 2007, nilai jualan dadah seluruh dunia adalah USD 322 billion (sumber). Skang ni 2014? Fuhhhh! Toksah kira bai!

4. Manakala Aaron Aziz, arguably artis Melayu yang mempunyai wajah paling komersial di Malaysia di kala ini, orang guna muka dia untuk jual hapa? Krim muka Loreal? Maggi Kari? Baju Melayu Aaron Aziz di Jakel?



5. Agak2 berapa sen sales Loreal satu Malaysia? Maggi Kari? Hak tuii! Baju melayu? Kamon la, muka cam Zizan pon boleh jual baju melayu gak? Baju melayu ni, kat Kamdar diaorang pakaikan kat patung pon, orang beli gak.


________________
KONKLUSI:

1. Jadi mana lagi mahal, muka Aaron Aziz atau muka aku? Muka Aaron paling kuat, aku kasi lah cincai2 RM2-3 juta sales utk losen, maggi dan baju melayu gitu. Tapi muka aku, Aazam Mangkuk Hayun, bernilai kokak2 USD 322 billion bro. Billion tu bro. Bukan pasaraya Billion! Itu tempat diaorang jual losen dan maggi kari Aaron. Puii.

2. Maka oleh itu, aku menyeru kepada semua warga Adelaide dan warga dunia untuk bersama2 menghargai wajah bernilai billions ini. Ayuh marilah kita bersama2 menubuhkan Aazam Fan Club. Siapakah di antara anda yang ingin utk menjadi Aazamnators?
Abang Long kawasan. Fuh! Gaya pengedar berwawasan!
Sekian, mekaseh, Wassalam

Saturday, August 23, 2014

Sentuhan Adelaide Pada Hari Berkabung Malaysia MH17

Long Live The King!!
Salam.

1. Tahukah korang ada dua org budak2 Adelaide telah terlibat di dalm proses pengecaman mayat2 mangsa MH17?

2. Kedua2 mereka adalh graduan PhD, dalam bidang Forensic Dentistry from Dental School Uni Adelaide beberapa tahun yang lepas.

3. Apabila kerajaan Malaysia mendapat pengesahan mayat2 mangsa Mh17 telah di temui, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia telah menubuhkan satu multidiciplinary taskforce untuk membantu pihak Interpol di dalam process pengecaman mayat2 tersebut.

4. Basically, diaorang kumpul macam2 data pastu masuk dalam software ni pastu hantar kat Interpol. Jadi bila geng2 forensik interpol check mayat sana pastu uploadkan data2 yg mereka temui di dalam computer, dia akan matchingkan the data dgn maklumat2 yg di terima drp Msia so kita tahu lah mayat tu mayat sapa.

5.  Antara data2 yg di kumpul kan adalah DNA, maklumat2 kesihatan, gambar2 terbaru dan off course expertise budak2 Adelaide ni adlah kumpul data2 pergigian.

6. Salah sorang tu kawan aku, Dr Fadhli Khamis aka "King". Dia asal Muar, tapi kini telah di Red Warrior kan dan kita bertugas sebagai timbalan dekan Dental School USM Kubang Kerian.

7. Basically, masa dia buat PhD dulu, dia banyak buat side works tolong supervisor dia dan PoliceSA setiap kali diaorang nak membuat pengecaman mayat yang telah reput berulat2 gitu. Bende2 gini, tak de kene mengena dengan PhD dia pon, tapi dia buat jugak sebab dia nak belajar cemana matsaleh2 ni buat kerja.

8. Jadi masa taskforce Malaysia tu tengah pening2 lalat tak tau apalah yang mat salleh ni nak drp kita, maka kawan aku ni boleh kasi point lah gitu. Plus dia dah familiar dgn software yang Interpol pakai tu.

9. So, what he was seeking masa dia mencapub dgn PoliceSA dulu was knowledge. Of course qualifications will get you jobs, but knowledge will give you wisdom and that in turn will errrr....."please insert your own motivational quotes". Aku bukan Prof Muhaya bro. haha.

10. So kepada semua undergrad dan postgrad di Adelaide ni, please learn as much as you can from whatever sources and angles. What you have in the books and computers, org2 kat Malaysia pon boleh access. Tapi apa yang kita bau, lihat, sentuh dan rasa di Adelaide ini, adalah pengalaman yang hanya kita sorang yang boleh kecapi.

11. Jadi, sebelum terlewat, marilah kita bersama2 mencari awek2 minah salleh yang hot, blonde dan bermata biru utk kita kecapi bau dan usha demi utk menimba pengalaman berharga, Tapi janganlah pergi sentuh dan rasa awek2 tersebut pulak ye. Itu dah laennn!

Sekian Mekasey Wassalam.

Further info:
http://www.adelaide.edu.au/adelaidean/issues/12121/news12135.html


Friday, February 7, 2014

Makin Tua, Makin Tak Ingat

Salam,

1. Di sebalik wajah hensem keremajaan aku ini, aku mendapati semenjak dua menjak ni, beberapa organ aku sudah tidak berfungsi cemerlang seperti ketika muda remaja kemarin.

2. Di dalam kategori organ2 atas kepada pusat, organ aku yang mempunyai prestasi paling buruk pada ketika ini adalah otak aku. Ntah apa2 dah jadi sekarang. Aku dah makin nyanyuk doh. Asyik lupa dan kalau ada bende2 kompleks sikit, aku dah malas pikir. No brain, no worries. Hampeh tol.

3. So nak citer ni, minggu lepas masa panas2 mendidih waktu heatwave aritu, aku pergi la Henley Beach Jetty nak swimming and sunbathing gitu. Sesampai je kat pantai tu, aku parking lah barang2 aku kat atas batu-batu di tepi pantai tu. Aku letak kunci, spek, selipar dan air aku atas batu, pastu aku cover dengan tuala takut org rembat kunci kereta aku plak kan.

4. Lepas tu aku pon terjun laut ler. Sekali aku lupa check timetable utk tides plak. Aku pergi time air pasang da. Bapak besau ombak dia abis terpelanting-pelanting aku. Takde kerja aku nak swim cenggitu. Lagipon, ombak2 ni tempat permainan ikan2 jaws kat Adelaide ni.

5. So aku patah balik ke spot aku parking barang, tanggal baju aku yg dah basah tu, pastu aku decide utk jogging ke Grange Jetty easy 4 km pergi balik. Aku jogging pelan2 tepi pantai je, bajet ala2 Baywatch gitu, minus the hairy chest and spender kecik testis-choker kaler merah

6. So bila aku sampai balik ke Henley Jetty jer, sekali ehh? Kat mana aku letak barang2 aku tadi hah? Batu2 ni nampak sama je kot. Rumah2 pon nampak lebih kurang sama. Haremss. Mengelabah itik aku menjelajah dari batu ke batu cari barang2 aku. Tak jumpa gak dowh.
Bapak sepesen jer batu2 ni semua. Shit.
7. So here is a key point. Aku mungkin nyanyuk tak boleh ingat fakta, tetapi aku boleh ingat proses utk dapatkan fakta tersebut. Jadi, utk trace balik kat celah batu mana aku letak barang2 tersebut, what I have to do is get back to my car and trace my path back to the beach.

8. Plus, aku dok terpikir gak manatau ada org rembat kunci kereta Feraro Roche aku tu kan. So terkocoh2 aku jalan kaki balik ke spot aku parking kereta. Dekat2 situ je, cross Seaview road jer. Fuhh Selamat! Masih ada lagi. So aku pon cross balik lah Seaview Rd tu nak ke pantai semula.

9. Sekali, masa aku tengah tunggu nak cross jalan tu, tetiba ada satu kereta ni tetiba slow down mengejut pastu hon aku. Terkejut aku. Hoi! Dah lah aku tengah serabut nih. Sial la! So aku pon terkebil2 lah tengok kereta sapajadah la ni. Budak2 melayu ke.

10. Sekali aku tengok dalam kereta ni penuh dengan aweks2 mat salleh. Aku ingat diaorang nak mintak direction ke hapa. Sekali diaorng phewhittt aku reramai. Whatdehek. Pehal minah2 salleh ni aku pikir? Demam ke? Musim berahi ke? Aku toleh kiri kanan, aku sorang je kat situ. Oh Ooo!!

11. Pastu ada kereta lain datang drp belakang so diaorang pon kene gerak. Aku still blank. What just happened?

12. Okay guys. Point no dua dalam cerita ni. Kalau tetiba ramai aweks-aweks pandang kau pastu tetiba dok senyum2, apakah benda yang first-first kau kene buat? .................... check zip seluar kau.

13. So aku pon cepat2 pandang bawah. Seluar aku takde zip! Seluar pendek main bola kot, mana ada zip. Suar aku koyak ke? Tak jugak. Sekali tengah aku belek-belek body aku tu last-last, baru aku perasan! Kenapalah aku tak perasan tadi?

14. Aku terlupa aku tak pakai baju pon. Kan aku tanggal baju sebelum jogging tadi. Pastu aku lupa badan2 aku tengah basah peluh2 sebab baru lepas jog. Pastu aku terlupa yang badan aku ni masih menten berketul2 six-pack kot. Aku juga lupa sebab aku baru lepas swim tadi, maka muscle2 aku yg baru lepas exercise ni akan nampak buff kembang semangkuk lah kan. Plus ada pulak tu pasir2 pantai di lokasi2 strategik. Jadi kesimpulannya, aku terlupa di bawah pancaran mentari nan senja tu, sixpack plus buff plus peluh plus pasir, menyebabkan aku ni nampak deliciously macho kepada wanita2 yg lemah imannya.

15. Isyh. Isyh. Isyh. Inilah nasib seorang lelaki yang mempunyai symptoms pre-dementia. Sumpah, kekadang tu aku memang terlupa yang aku ini masih boleh membangkitkan naluri kewanitaan gadis2 muda remaja tak kira bangsa dan kewarganegaraan. So kepada gadis2 semua, saya mohon maaf.

Sekian Mekasey, Wassalam.


Kau tengok tu panjang mana stone wall tu. Mampuih.
- eh lupa. Last2 aku jumpa balik barang2 aku mengunakan teknik di atas. haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails