Saturday, February 28, 2015

Dik Dik Baju Abang Kaler Apa?

Salam,

Ehh korang tak payah pecah kepala lah pikir kenapa baju tu kaler gitu!

Mende simple je. Mata kita ada dua sensor cahaya.

Yang pertama namanya "cones" yang berfungsi hanya bila ada cahaya eg waktu siang, bawah lampu. Dia akan detect kaler setiap obkjek. Tapi bila cahaya berkurangan, dia akan jem, so dia shutdown.

Masa tu lah sensor yang kedua namanya "rods" akan berfungsi. Dia boleh detect cahaya walaupun sikit tapi dia tak boleh detect objek tu kaler apa. Jadi semua objek dalam low-light or gelap nampak in different shades of black and white. Macam night vision goggle yg buat semua object in different shades of green gitu.
Sebab tu waktu malam pasir tak nampak putih dan laut tak nampak biru.


So, gambar celaka yang abis satu dunia dok gaduh kaler hapa tu, adalah satu contoh yang sangat unik. Sebab gambar tu jatuh kat borderline between cones receptor shutdown and rods activation. Sebab tu org yang mata power masa gelap akan nampak kaler = blue/black. Tapi org2 yang rabun senja, dia hanya akan nampak different shades of black and white = white/gold.

Sebab tu lah semua hantu kaler hitam putih. Pocong, pontianak, langsuir, orang minyak, dracula semua kaler hitam putih kan. Sebab kau nampak diaorang waktu malam. Cuba kau terserempak hantu waktu siang ke, masa kau pakai torch light ke, hantu2 tu mungkin kaler lain.

Hantu2 aweks mungkin sebenarnya kaler pink. Awek kan suka pink. Kamon la, kain telekung pon ada kaler pink kot skang ni.



 



Pocong mungkin kaler coklat sebab dia kan baru lepas kene tanam. Mesti kain kapan dia dah kotor2 kene tanah yang kaler coklat. Tak lojik lah kain kapan dia kaler putih melepak, melainkan kalau dia sempat hantar pergi dobi ataupun dia lari drp masjid sebelum kene tanam.



Dracula ni kalau jumpa siang2 konfem macam nyah. Macam pondan tua yang pakai mekap tebal dan lipstick merah bagai. Pastu sebuk nak cium tengkuk orang. Hish geli aku!

Jadi lain kali kalau korang jumpa hantu memalam kau jangan lah lari kalau diaorang datang melompat ke, terbang ke kat kau. Dia mungkin nak tanya kau sesuatu. Layan lah diaorang kejap.



Jadi apakah kaler sebenar baju tersebut.

Well, secara saintifik, aku boleh jawab dengan keyakinan 100 juta percent.

Kalau kau letak baju tu kat hanger bodoh gitu je, baju tu sebenarnya kaler biru/htam.

Tapi kalau Rozita Che Wan yang pakai baju tu, secara saintifik nya, kau tak kan nampak baju. Baju? Mana ada baju?

Sekian

Azam al-Hensem wal-Sado
Bachelor of Health Science
Adelaide University

p/s: Iya aku tau mata kita ada photoreceptor yg ketiga yang control pupilary reflects and circadian rhytm, tapi aku malaslah nak riak tunjuk terer kat sini.

Wednesday, December 24, 2014

Fantasi Aku Setiap Kali Aku Naik Flight

Salam,

Setiap kali aku naik flight, aku tak boleh elak drp berfantasi pasal satu bende ini. Aku akan start dari awal-awal lagi, berminggu-minggu sebelum flight.

Aku akan siap2 prepare, jogging/bola/workout atau swim, just to make sure pada hari aku naik flight, body aku berada di dalm keadaan fit gila.

Pastu ari tu aku akan pakai spender paling baru. Aku akan pakai baju yg paling senang utk cabut. Dan aku akan pakai seluar paling senang untuk tanggal.

Bulu ketiak dan bulu2 yang lain, aku dah cukur atau trim kemas2.

All ready and set untuk fantasy aku, sekiranya ianya terjadi.

Jadi apabila ada pramugari tetiba bergegas datang ke seat aku dan kemudian tunduk berbisik ke telinga aku, "Follow me please Encik Azam", lantas mengengam erat tangan aku dan mengheret aku ke tandas dan menguncinya nya dari dalam, aku telah bersedia.

Apabila dia kelihatan gelisah lantas meletakkan kedua2 telapak tanganya ke dadaku lantas dgn matanya yg kuyu berkata, "I have to tell you something, but please Encik Azam jangan cakap kat passanger lain hokay?", aku telah bersedia.

Hit me with the news bebeh!

Dan apabila bibir dia terketar-ketar mengucapkan kata-kata ......" Encik Azam....... oh my God you are so handsome.......but I just want to tell you......that.......this plane is about to crash".

Well bebeh! I am ready!

HOYEAH! PLEASE LAH CRASH!

Crash on the water lah kan. Kalu crash atas darat mati la aku.

Haha. Fantasy aku adalah plane aku crash dalam air dan somehow aku terselamat dan swim ke pulau terdekat dan jadi Robinson Crusoe.

Sebab tu lah aku akan sebok2 make sure aku fit gila sebelum flight sebab mana tau aku kene swim jauh gila nanti. Silap2 kene swim dalam lautan yg bergelora gila babas plak. Mau semput kalau dah lama tak swim. Belum citer pasal jaws lagi.
Gulp! Cemana nak swim ni?

Sebab tu juga lah aku make sure aku pakai baju dan seluar yg senang tanggal, sebab kalau kene swim jauh, aku kenelah tanggal baju dan seluar aku tu. Berat kot basah2 nak swim cemana?
Dress cheap sudeh. $10 plus $40. Kalau kene tanggal, hambiklah.

Aku pakai spender paling baru, sebab mana tau aku akan stranded berapa lama kan? Kalau berbulan2, spender tu lah satu2nya pakaian aku. Tanak aku pakai daun ke pelepah kelapa ke bagai. Masuk sembilu ke kat situ kang, fuh, mana nak cari doktor.

Aku cukur siap2 bulu2 sensitif, sebab kalau aku stranded lama2 mana nak cekau Gillete? Takan la aku sanggup buang masa cari batu memana pastu asah tajam2 semata2 nak trim pubic hair? Baik aku pergi melembing ikan ke, menjerat babi hutan ke bagai buat lauk.

Jadi itulah fantasi aku setiap kali aku naik flight. Semoga ianya TIDAK menjadi kenyataan.

Sekian, mekasey, wassalam.

p/s: flight lagi 9 jam.

Belanja boxing day skit2 sudep.


Saturday, December 20, 2014

Kalaulah Aku Dollah



Salam

1. Memula aku akan hire RCW sebagai assistant coach, assistant wife and personal masssage therapist aku.

2. Kemudian aku akan lempang Fadli Sas sebab mengelabah terlebih masa first leg sampai kasi penalti lagi. Pastu aku akan lempang Afif, qadha lempang dia sbb masih tak puas ati dgn kesalahan dia waktu group game lawan Thailand kat Singapore aritu.

3. Game malam ni, aku turunkan Apek, sebab aku target paling kuat menang 2-0 sahaja. Lepas tu penalti sbb aggregate sama dan apek lagi power stop penalti drp Farizal.

4. Defend dah mantap dah, pakai kunanlan , shukor, fadli sas dan zubir. Fadli lepas kene lempang ngan aku dan urut dgn RCW(kasi pinjam jap, demi negara,), konfem tenang kembali. Its important that kita tak concede any goal malam kang. Sebb kalau siam skor sebijik jer, nak tanak kita kene menang at lease 4-1, because of away gol rules. Kau agak2 celah mana kita nak skor 4? Puii...mmg takde chan.

5. Tengah Safiq defensive mid, piya. Wing kiri Amri dan wing kanan jeng jeng jeng, Gary Steven Robat. Alex tak perform la bro. Buang je. Robat boleh swap ngan kunanlan gilir2 naik. Aku tau ramai nak wak mahali main winger, tapi di tu kan...ehhh...malas citer. Korek idung lagi best.

6. Striker, aku pilih Mat Yo dan ehem.....Safee Sali. Sabar....Sabar. Pastu lepas main satu minit, aku straight sub Safee dgn Indra, just a warning kpd satu team, kalau kau main cam bangsat, berat jubor, pemalas, isap kok, kau akan kene sub.

7. Dari segi taktikal plak, aku tau Siam akan expect kita serang drp awal, so diaorang akan mainly practice cari gol through counter-attack. Jadi instead, kita start pelan2, control possesion, invite diaorang utk presssure kita.

8. Kita build-up towards a goal. Bukan main long-ball and through pass sahaja. Sekali sekala through pass okay la. Semua pemain kita sangat-sangat-sangat-sangat berkebolehan utk main tiki-taka gak la. Just be confident bros. Takan la Amri, Chopot, Piya, etc tak boleh main pass2.

9. Kita kene cuba byk kan cross. Ade ke barua mana admin sukan star kata kita takde player yg boleh head? Indra tu cemana? Amri? Shafiq? Semua boleh head la bro.

10. Key players kita bagi aku malam kang, selain drp Apeks, adalah Amri Yahya, Shukor, Indra dan Mat Yo. Aku tau ramai yg benci Mat Yo, tapi sepanjang tournament ni dia dah main sampai brasap kepala lutut bro. Harap2 dia jadi hero kita malam ni, insyaAllah. Amin.

11. Jadi kesimpulannya malam ni kita tak boleh bolos walaupun satu, dan cari dua goal dulu dengan tenang dan yakin. Pastu extra-time blakang cerita. Kalau kita menang dlm masa sebenar, itu dah Alhamdulillah banyak. Rilek bro pemain2 Malaysia semua. Wa tau korang dah penat. Tapi sikit je lagi bro. 90 mins je lagi. Pastu setel. Bila lagi nak dapat chan main final kan? Sedar skit korang semua dah tua.

12. Tapi kalau aku jadi Dollah, tapi player2 aku semua bengap tak paham2 taktikal dan degil buat kepala sendiri, nak tanak aku terpaksa menawarkan sesapa yg jadi player-of-the-match, aku akan kasi ......... bra RCW! Konfem 100juta percent, semua org akan main tip top. Silap2 pemain Thailand pon tolong sumbat gol sendiri sebab nak jugak. Hell.....coach Thailand Zico pon akan terjun masuk padang dan skor utk Malaysia kot. Bra RCW kot. Lagi rare drp Piala AFF Suzuki kot. Piala tu 2 tahun sekali. Tapi bra tu, sekali seumur hidup bro.

13. Aku taulah akan ramai awek2 dan lelaki2 lembut akan kata gelilahhh. Kau senyap sudah. Ni lelaki sejati je yg paham. Tapi. Takan la aku sanggup kasi bra RCW yg betol kan. Aku pergi lah beli memana kat Kamdar ke Giant ke sebab bra RCW, aku sorang yg punya laaaaaaa...!!!!
Sekian,mekasey,wassalam.


Wednesday, December 17, 2014

Adakah Aku Sorang Yang Nampak Team Thailand Adalah Tahi Ayam?

Salam.

Aku dah lama membuat satu kesimpulan tentang peminat2 bolasepak Malaysia. Lagi banyak diaorang tengok EPL, lagi bertambah bodoh abadi lah diaorang pasal hal-ehwal bola sepak ni.

Dah berbuih2 dah aku cakap, bola ni kau kene main, baru kau paham. Kalau kau tengok sampai pecah biji mata ke, keluar air mata darah ke, kau tetap takan paham bola nya. Sama seperti kalau kau usha awek sampai pecah biji mata dan keluar air mata darah pon, bila ada awek bogel dan ajak kau beromen, kalau kau tak pernah ber"main", akan mengelabah lah korang tak tau cemana nak mula.

Practical dan theory bukanya 100% sama.
Futsal dan bola padang bukanya sama.
Main Fifa kat PS dan main bola betul bukanya sama.

Jadi aku tak terkejut bila aku diskas pasal bola dan baca2 kat internet pasal pendapat2 so call expert pasal game Malaysia Thailand malam ni. Sebab aku tau, ramai yg dok borak pasal bola ni adalah bangang abadi.

Semua orang yg aku jumpa dan pundit2 bookies kat internet cakap thailand konfem menang lah.
Penyokong2 Malaysia yg cakap Malaysia boleh menang pon, aku tau dalam hati diaorang, "Babilah. Tolong lah menang malam ni. Thailand power siot".
Memang lah nampak cam power. Lawan team2 ayam. Lawan Philipina je kot. Puii Puii Puii!

Tapi aku, bila aku tengok last game Thailand lawan Malaysia kat Singapore aritu, serious aku terkejut gila. Aku terkejut sebab aku ingatkan team Malaysia lauk. Aku ingatkan team Thaialdn power gila sbb dengar2 macam mantap. Sekali, dalam game tu, Malaysia totally outplayed Thailand.

Malaysia conquered game gila kot. Midfield mmg Malaysia menang. Physically, pemain2 Thailand kecik2 comel2 je compare to Shukor Adan and the geng. Technical skills pemain2 Malaysia jauh lagi mantap. Shafiq Rahim selamba gelecek masuk kawasan penalti dan skor kot.

Tetapi akhirnya kita kalah jugak sebab, pertamanya chemistry between player Malaysia tak ada lagi time tu. Baru awal tournament kot. Second and most importantly, kita conceded 3 gol sebab kesalahan bodoh Afif.

Tetapi, biasa lah tu, semua org yg bangang abadi pasal boal ni hanya pandang skor. Bila diaorang tengok Thailand menang, dioarang kata, Thailand lagi power. Padalah Malaysia main lagi bagus kot. Malaysia lead dua kali kot. Kau buta ke?

Sembang banyak tak guna, tengok sendiri stats la
Kau tengok ball possession tu. Malaysia control 2/3 game kot.

Finals format adalh home and away. Jadi kesialapan bodoh2 macam Afif kita boleh tebus balik. Its more of the whole home and away performance drp once off kalah-mati game, as we have seen masa lawan Vietnam aritu.

Tapi aku suka gak bila org letak Malaysia seabagi underdog. At least player2 kita tak turun main dgn kerek dan last2 kene ajar oleh Thailand.

So what Malaysia must do is main macam diaorang lawan Vietnam aritu la. Main dgn hunger. Menang semua bola. Pressure semua bola. Pressure high. Defender Thailand tak pernah di tested lawan tema power lagi tu. Midfielder diaorang kecik2 kot. Boleh makannya.

But off course team Thailand dah usha game Malaysia lawan Vietnam aritu. Jadi manalah kita tahu apakah tektik diaorang malam ni kang. In the end, its a chess game between Dollah Salleh dan coach Thailand.
Semat natang ni masa muda2 dulu. Haha

Tapi aku memberikan kepercayaan sepenuhnya kpd Dollah. Kerana bagi aku man of the match lawan Vietam aritu adlah Dollah. Taktik dia yg berkesan. Line-up dia yang menjadi.

So good luck Dollah. Good luck Malaysia.
Menang kalah kami akan tetap support Malaysia.

Sekian, mekasey, wassalam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails