Tuesday, October 4, 2016

5 Persoalan Buat Azizah



1. Kalau seorang super fat fuck tetiba jadi "pakar motivasi", soalan2 yg korang patut tanya adalah, "Ni perut dah lagi besar drp babi, tak boleh ke motivasi diri supaya kurus? Sampah lah kursus motivasi kau klau kat diri sendiri pon gagal? Lagi mau mengmotivasikan org lain. Puii"
2. Apabila seorang yg konon ada 3 PhD, buat ritual pelik2 cam joget, cium duit etc dlm kursus "motivasi bisnes", korang patut tanya, "Ni Dr Jijah belajar silibus uni mana ni? Bill gates, steve job billionaire2 tu semua buat gini ke hari2? Ni bukan dah mcam hitler youth camp ke North Korea ke joget ramai2 in sequence utk memper"kambing biri2"kan the mass? Kalau boleh memperbodohkan ribuan org dlm satu hall dgn joget macam gampang, lagi lah mudah utk org percaya bila kau cerita pasal "theory2 bisnes" kau yg nampak cam cerdik tu kan?
3. Apabila seseorang ngaku pakar bisnes, siap ngajar org lain, soalan2 yg korang patut tanya adalah, " Mana bisnes encik yg telah berjaya, selain drp kursus zumba bisnes motivasi ni la? Ada bisnes hartanah ke, mining ke, hospitality ke, saham ke, financial planning ke, mana mana manaa? Warung berger ke sebuah takan tak de?"
4. Apabila seseorang yg tetiba 3 PhD dia kene denied, soalan2 yg patut korang tanya adalah "Kenapa encik tak fight? Keluarkan lah thesis kau jijah. Tanak kasi kami tengok thesis tu, kasi tajuk thesis tu pon dah cukup. Kami boleh cari dlm archive. Tak pon kasi la sapa nama supervisors U. U gemuk cam badak kot, konfem semua lecturer ingat U. Gambar grad mana, scroll mana? Ada publish paper ke, buat PhD konfem kene publish kan? Kami cari tak jumpa lah, kasi reference sikit."
5. Apabila seseorang yg di dakwa oleh macai2nya mempunyai ilmu yg jauh melebihi ilmu PhD, tetiba kantoi tiada PhD, soalan2 yg korang patut tanya adalah "Kenapa encik tak gi apply balik buat PhD? Kata power, konfem buat PhD 6 bulan siap kan bro? Kacang je. Duit banyak pergi lah buat kat Havard Business School ke, Oxford ke gitu, Jgn la pergi Sri Lanka beli PhD cap ayam plak macam geng2 auta medicine tu. Err lastly, qualification utk buat PhD encik Jijah cukup kan? Dgr citer ada diploma. Tunjuk sikit scroll degree dan masters. Cakap uni mana pon dah cukup, kami boleh check. Bukan tanak caya kau Jijah, tapi kau kan ada history".
Haha.
Sekian Mekasey.

1 comment:

Nop desekrator said...

wah bro lama mnghilang. apa khabar bro?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails