Monday, February 9, 2009

Adat aku meniaga Bab 1: Monday mayhem

Salam,

1. Adus letih nyer aku. Tiap2 ari monday extra letih.

2. Monday banyak kerja sikit sebab banyak kene buat prep pagi tu jugak. Sebabnya kelmarin hari Ahad aku tak bukak. Biasanya aku buat prep the day before.

3. Kena pulak ari ni freshie2 dah datang. Pagi2 buta dah datang bapak budak freshie nak makan. Aku belum ready jadi aku halau lah dier dgn bersopan-santunnya sebab manalah tau anak dia cun. Pass tu datang budak cina dok bawak freshie2 cina datang makan. Pon aku tak ready, tapi depa sanggup tunggu, tak pelah. Lunch awek2 freshie datang dan lewat petang balak2 freshie lak menyerang. Tq arsyad for the warning.

4. Walaupun aku dah bajet dah bende2 ni, tapi kadang2 ader bende2 tak masuk bajet. Macam aku silap bajet bangun subuh pukul 8 pagi, aku silap bajet taugeh lupa beli, bawang belum kupas, ayam belum defrost, lamb tak cukup etc.

5. Biler aku lari bajet ni aku akan buat kerje mencicit macam org dok lari cari tandas sambil kemut buntut tahan taik cirit. Jadi kalau lah taim tuh ader customer mintak air kosong, member ke tegur, awek tetek besar ke mintak no talipon, aku buat bodo jer la. Kepada yg terasa sori lah yer. Aku kene prioritize, kalau dak mati... lauk tak cukup ker, nasi abis ke. Biler dah settle baru boleh aku pegi bagi no tepon kat awek tadi......

6. Tadi pon ader kenalan yg dah 2 tahun aku tak jumpa datang ke kedai. Baru datang ke Adeladie nak antar anak sekolah katanya. Pon aku tak sempat nak layan. Harap2 die dtg esok.

7. Tapi mayhem hari ni, possibly akan get worsened pada minggu2 mendatang nanti iA. Biler budak2 dak balik nanti, mampos aku. Aku inggat betapa ketar lutunya aku biler lauk2 makin ketandusan, camner berpeluh dinginnya aku dok bertungkus lumus pulun masak lagi. Sekali tersirap darah biler lauk banyak tapi nasi plak abis.

8. Bagi aku, aku hanya ade "one-shot" untuk impress tiap2 customer yg masuk kedai aku. Jadi kalau dier masuk kedai pastu lauk takde, tak pon rasa or look macam sial, most likely dier takkan datang dah. Worst, dier bagitau org lain jgn datang kedaio aku. Tu namernyer the power of first impression.

9. Tu yg kedang2 masa aku kesemputan sebab lari bajet, aku dok doa dalam hati, jgnla org datang...jgnla org datang. Biler aku cakap kat bini aku, dier marah. Dier kater ehh biar la org datang. Entah , aku pon tak tau.

10. Stress aku. Tapi aku selalu teringat saudara fakir fikir pernah kata kat aku, problem aku ni "is a happy problem". Org datang kedai ramai sampai tak terlayan. Kalau org tak datang kedai...hah ..tu di panggil "not happy" problem kot..aku pon dah lupe. Jadi aku rasa aku kenelah improve productivity and speed of service untuk cope with the demand.

11. Biler aku sanggat terdesak biasenyer korang2 mesti leh nampak camner gilo nye aku. Korang mesti perasan mulut aku kumat kamit bacer mentera ape kejadah entah. Mungkin ader org silap anggap aku dok baca jampi pelaris ke, bagi sedap masak ker, pemanis mulut ke, dok panggil pocong kota tinggi ke, tak pon ayat pengasih. Tolong lah bro. Aku memang dah ensem tak perlu ayat pengasih lah.

12. Sebenarnya yg aku baca adalah zikir simple je. Doa nabi yunus maser lam perut ikan Nun."LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZHALIMIIN" maksudnya " tiada tuhan melainkan engkau dan sesungguhnya aku ni termasuk dalam golongan org yg zalim" Betul dak Ihsan? kau kan sekolah taliban dulu.
Bagi aku, zikir ni adalah zikit taubat dan ia bermaksud aku telah menzalimi diri sendiri dengan membuat dosa. Dan aku mengaku tiada tuhan lain melainkan Allah. Maka aku acknowledge my weakness and how small I am compared too you Allah. Although I didn't say it, I hope for your forgiveness.

13. Sesuai di baca apabila seseorang itu telah terlajak subuh, tak ikhlas layan customer sebab nak tekel anak dia, tak layan customer, usha tetek (mana kopi dayus ni!!), rengang silturrahim dgn sahabat, tamakkan duit, tak besyukur dgn apa yg ada, menjual makanan yg tak berkualiti, ujub perasan hensem, kesempitan dan menghadapi apa jua cabaran dalam hidup.

14. Sekian tazkirah saya pada hari ini. Saper nak keluar 3 hari sila bagi nama. Aku nak kene tulis pasal perkembangan terbaru di perak plak ni..Dan terima kasih saudara fakir fikir atas khidmat nasihat beliau ttg stress dan kaedah2 penulisan kalis saman/ISA/OSA/Akta Hasutan.

Kenape lah kau bagitau kat aku? Kalau kau tak bagitau, aku boleh bagitau hakim "Yg ariff, saya tak tau pon, tak pernah dengar pon. Jadi saya ingat oklah kalau saya kata bendera malaysia hanya layak di buat sapu buntut anak saya sebab bendera tu di cilok drp design USA" sebagai contohnya lah kan. Tak boleh cakap camtuh rupanya...Challo dulu.

Sekian, makasih, wassalam.

5 comments:

Abang Ben said...

weiii sudah laaa... lu ingat lu sorang je sibuk ka? Orang lain tak sibuk ka? Gua sibuk jugak... sibuk rilek.

gua dengar lu dapat kontrak Petronas juta2 sekarang ni... so staff Petronas makan free eh... yeaaaa... gua makan free yea yea...

ihsan_huhu said...

aku skola ngn taliban dlu sbb aku igt nk pow duit osama bin laden, aku nk bukak safari kat seblah umah aku..

lgpon anak2 taliban tuh cun2 n international.. kang kl bapak diorg dh mati aku volunteer r nk jage anak2 diorg yg cun.. yg xcun aku kasik r kat UNICEF.

mangkuk statik said...

abg ben: lu toksah dok menyebok!!

huhu: aku raser osama tuh tinggi dier ader lam 7 kaki kot. Anak2 dier konfirm tinggi2. Sedarlah diri sikit ihsan...kau tu "vertically challenge". Karang nak cium bini kene pakai tangga kang sapa yg susah!

isuzu_aizu said...

haha. bab terkumat kamit bile time hectic tuh mmg aku sll perasan bos :D

ihsan_huhu said...

xdpt cium muka cium yg bawah sket pon ok

mcm kelae lutut ke.. lalala

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails