Saturday, February 28, 2009

Hok alloh Kelate. Maing bola supo nate!

Stadium Kelate

Salam.

1. Nate Kelate. Kaloh lawe Slangor male nih. Skor tigo kosong pulok tuh, kiro habih te' doh tuh. Gano demo? Kato terror gitumo. Aku ingak kelate biso doh taung nih pasa dok atah numbor satuh dale liga melesiya dan tok rajing kaloh lagi. Tapi sebak kaloh ni aku raso jatuh no duo lah pah nih.

2. Tak po kelate. Kito buak koho2. Musing lambak laghi nok abih. Kito kutik point sebutir2 lamo2 insyaAllah mene' lah kito. Sabar. Bukekah kesabaran itu sebahagian drp iman.

3. Kelate haloh ko mene ko, aku tetap nyokong team kito. Tapi di harap barise' pertahanae hok tebolah tuh , bagi kemmah sekit. Defender jangae dok gelewak depe gol jah, hambak sikik player lawe nuh. Marking bro. Kalu player lawe terlepah, dok tunggu nate gapo lagi gak! Cah keting slalu!

4. Yes. Aku memang penyokong kuat team bolasepak kelate. Aku tak peduli standard bolasepak malaysia macam taik ke, asalkan team kelate menang aku puas hati. Kalau team kelate kalah pon, asal kan pastuh kami menang gocoh di dalam atau di luar padang sudah kira cover kekalahan tadi la.
"team selangor memang lagi best daripada kelantan"......Itulah kata2 pak Suparman pada hari terakhir die mempunyai gigi untuk mengunyah tempe.

5. Aku tak layan langsung bola England sekarang ni, sebab bagi aku itu hanya untuk budak2 gay dan budak2 pompuan yg tak tau main bola. Kalau team ManU, chelsea, arsenal, team national england ke etc mati terhempas kapal terbang, aku mungkin buat kenduri kesyukuran kalau mana2 mufti bagi line clear. Biar dierorang mampus sebab british football is polluting our mind people.

6. Why?
a) Bile last england menang maner2 major footbal competition? Champions league tak kira sebab tu pakai pemain import la. Team England loser lah bro. Jadi buat ape ikut depa.

b) Cara/corak pemainanan bolasepak england tidak sesuai dengan pemainan bolasepak malaysia. Pemain kita malas berlari dan tak bersemangat nak hambat bola kalau dah terlopeh. Reasons? Because di malaysia iklim nya panas dong. Kalau di hambatnya bola itu, pasti akan semput dengan gratisnya. Kalu di england atau australia ni, kapan musim bolanya pak? Time autumn-winter-spring, betul dak? Summer tak main. Jadi sedap je perambat bola. Kalu tak hambat, telur anda akan beku lah bro.

c) ramai orang buang mase stay up malam2 tengok bola kat mapler maner2. Besok gi kerje/blajar lalok jer.

d) bola england ni hype lebih dan bias. Cube korang dengar komentari tu baik2. Kalu pasal gerrard ke, lampard ke, menatang haram daripada england mane ntah: commentator tu mesti puji lebih2. Kalau menatang2 tu terror sangat naper tak gi main kat bayern ke, barca, real, inter ac, mizal. Penuh berdaki ketiak pon belum tentu masuk first eleven!

7. Bola ni tuan2 dan puan2, tak abis2 selagi kita hidup ni. Kita sokong letih2 bagai nak rak team mane2 pon, kalau team tu menang pon that season, next season lawan balik. Pemain bolasepak kat padang tu semakin hari semakin kaya, semakin fit, semakin besar muscle kaki dier, semakin tinggi skill bolasepak dia. Korang budak2 gay penyokong bolasepak england, semakin hari semakin susut duit sebab lepak mapler, semakin tak fit sebab dok isap rokok tak putus2 sambil tengok bola, semakin besar perut sebab dok melantak pukul 2-3 pagi pastu balik tido. Itu name nya masuk angin keluar kentut!

8. Satu lagi, tengok bola kat TV ni very bad for soccer mind. TV hanya tunjuk pemain yg dok bawak bola jer. Dier tak tunjuk camner pemain di luar kaca TV yg dok buat overlapping run, dok bukak space, sweeper dok susun defence balik, gol keeper dok jerit kat defender suruh cover wing kiri ke kanan, coach dok bagik sign tukar taktik dll. Itu yg ramai budak2 dok main bola bolot sorang2. Mangkuk2 ni bile dapat bola dok gelecek sorang sorang, tak nak passing member. Dier ingat org main bola memang cam tu.Aku geram jer nak tibai kaki bagik patah budak2 cam ni. Ni lah padah kalau dok tengok bola kat TV jer. Jadi kalau nak tau camner org main bola betul2, rajin2 lah ke stadium.

9. Malangnya bolasepak malaysia sekarang ni memang hancus. Ada seribu satu masalah yg perlu di atasi. Realistically speaking, we will never overcome this problem ever...ever. Terimalah hakikat bola sepak kita macam cikai. Paling tinggi kita leh naik adalah juara ASEAN jer..kot...kalau pemain thailand sakit perut makn tom yum basi hari tu dan pemain indon letih gi tengok konsert inul semalam. Peringkat ASIA no hope ever n forever.

10. Camner nak baiki "sikit" mutu bola kita? Well its a huge task. But you can start with these 2 steps
a) Start with developing young talents. When I say young, I means 4-5 years old. NOT 15 years old. Macam bersunat lah bro. Kita buat maser kecik2. Kalau dah berjuntai, merbahaya. So, you must develope the youngsters ball skills, basic tactics, strength, speed and psycho. As they grow, follow-up with more rigorous regime and so on. So bila dah main team malaysia, coach dah tak risau pasal fitness, psycho, strength and all that bullshit. Coach hanya pikir pasal taktikal jer.

b) Sultan2, politicians dan anak2 mereka haruslah di tendang keluar drpd FAM. Kita lantik org yg betul2 tau pasal bola jer untuk lead FAM. Aku tau la kalau ader org2 camtuh dalam persatuan, cakap je amende, semuar jadi cepat jer. Tapi on the other hand, biler Sultan pahang dok jadi presiden FAM, saper berani nak lawan cakap die? Kalau dia buat tindakan atau bagi cadangan cam cibai, saper nak bangkang dier?

11. Ade ke patut mangkak tu bagik talk kat pemain malaysia sebelum asia cup last year dier kata "jgn memalukan malaysia". Itu sudah negatif thinking namernyer. Tengok ape jadi? Kita di malukan! Maser anak dier letak jawatan selaku tim. presiden, dia boleh kata "beta bukan pengecut" so he refused to step down. Well pak cik sultan, aku tak kata engkau pengecut. Aku kata kau BODOH. Dah berkurun zaman kau dok jadi presiden FAM, mutu bola kita makin gostan ade la. Belah lah woii...

viva la republica
Wassalam.

14 comments:

Abang Ben said...

bro, tadi SB cawangan Adelaide ketuk rumah gua... dia ingat gua tokey Swinging Bowl. Nasib baik la bila wa tunjuk t-shirt IRON MAIDEN New Zealand gua dia caya gua bukan orang yang dicari. Baik lu simpan t-shirt 4U2C kat rumah lu tu, gua tersilap bagi alamat rumah lu, yang betul...

mangkuk statik said...

abg ben: Gua sungguh terharu lu try cuba cover line gua. Sebenornye JAIS, JAIP, JAKIM, Sisters in Islam ,Harian Metro dan raihan telah lame contact gua mintak tolong usha aktiviti lu kat obersea ni. Depa risau takut2 lu try menyebarkan anasir-anasir black metal, death metal dan heavy metal kepada student2 kat sini. Depa tanya Ben ade sembelih2 kambing hitam ke ayam hitam ke kat sini. Aku kate mane ade. Sembelih puyuh ade lah kot.

FakirFikir said...
This comment has been removed by the author.
mangkuk statik said...

Fakir: Serbegeth kalau SB cari tak leh lari mana sebab dia org malaysia. Aku PR sini. SB tak leh sentuh aku. muahhahaha

ihsan_huhu said...

nate mu aku dok pehe. nate beruk mu. mu igt mu kecek klate mek2 klate hok br sapa buleh ke mu r?cis!

ala.. dlm EPL pon top player bkn English player pon, sbb tuh r england xpower.. wahuwhauwahuwa!

ps: Grand Final A-League br abes kot, summer pon dh abes kot. so bola main time summer la, footy yg baru start.. ape daaa!

mangkuk statik said...

Good point huhu.
1.Bola memang traditionally played in europe and australia time winter. Kecuali lah world cup yg memang di buat time summer.
2. Tapi sebab kat ozzy ni waktu winter depa kene compete ngan footy dan rugby (league dan union), maka A leugue ozzy buat time summer.
3. Jadi bola A-league hanya kene compete ngan cricket sahaja. Bole makan la.
4. MAse kau kecik2 belum bermimpi best lagi, aku dah ade kat sini dah. Mase tuh depa dah gaduh besar dalam paper dan SBS pasal nak buat bola A-leugue time summer.
5. TETAPI, bolasepak league lain2 yg bawah2 tuh, drpd peringkat state ke club ke amatur, MASIH main time winter. Kan kelab yg kau kerja dulu clumberland dan juga kelab2 lain semuernye tengah pre-seosan sekarang ni. Season start 2-3 minggu lagi kot.
6. SAtu lagi perasan dak gol2 bola kat padang2 satu adelaide dah kene cabut. Semua padag bola jadi padang cricket. Sebab summer is for kriket brader.
Ada paham?
Gomo Kelate Gomo!

ihsan_huhu said...

argh tuh zaman dulu...

wahuwahwhauwahuwauhwaau!

Anonymous said...

supporter kelantan bikin keco la kt stadium shah alam..cabut kerusi baling botol langgor kete orang..bikin sesak jalan..aku nk pegi berfoya-foya di malam sabtu pon susah sebab jalan jammed..chaitt


astro

mangkuk statik said...

astro: Aku rase tu mesti org2 kelantan yg sokong UMNO tu. Org2 PAS biasenyer dok beriktikaf di masjid waktu-waktu maghrib ni.
Cuba kau try jalan pegi ke masjid. Konfirm lenggang takde jam nyer. Alang2 tu singgah la kejap semayang jemaah sekali sekala kan.NI asyik dok berfoya-foya jer.
Muahahhahaaha.

Anonymous said...

uish..aku dah pegi masjid shah alam dah..time kol 11.30pm..game baru habis..nampak sgt orang kelate ni alpa dok tgk bola kt stadium sampai maghrib dan isyak tah ke mana..wahaha

astro

Anonymous said...

uish..aku dah pegi masjid shah alam dah..time kol 11.30pm..game baru habis..nampak sgt orang kelate ni alpa dok tgk bola kt stadium sampai maghrib dan isyak tah ke mana..wahaha

astro

mangkuk statik said...

Saudara astro!
Aku tau lah kau tu bukan budak sekolah agama. Tapi pernah kah kau dengar semayang jamak? Bukan berjimak...tapi jamak astro.
Penyokong2 kelantan tu kemungkinan besar semayang jamak lah sebab mereke tu kan musafir..Kau ni macam tak biasa jamak semayang subuh ngan zohor ngan asar ngan maghrib dan isyak sekali.

Anonymous said...

macam mana nk jamak kalau dh rata2 penyokong kelantan adalah pelajar2 di UiTM shah alam dan juga UniSel dan juga pekerja2 pejabat mahupun kilang dan kaki rewang di kawasan shah alam dan Kuala Lumpur?jimak boleh la..sbb awek2 selangor adalah mudah..lebih2 untuk dijadikan bini ke 2,3 dan 4.jadi anak ayam pon boleh

astro [konon fanatik selangor padahal sokong terengganu]

mangkuk statik said...

ehh lupa lak aku kelantan lawan terengganu aku ari tu brape skor dier? brape hah?
Semeta aku nok gi chek dale u tube!
http://www.youtube.com/watch?v=eUu_ViqxMW4
muahhahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails