Saturday, February 28, 2015

Dik Dik Baju Abang Kaler Apa?

Salam,

Ehh korang tak payah pecah kepala lah pikir kenapa baju tu kaler gitu!

Mende simple je. Mata kita ada dua sensor cahaya.

Yang pertama namanya "cones" yang berfungsi hanya bila ada cahaya eg waktu siang, bawah lampu. Dia akan detect kaler setiap obkjek. Tapi bila cahaya berkurangan, dia akan jem, so dia shutdown.

Masa tu lah sensor yang kedua namanya "rods" akan berfungsi. Dia boleh detect cahaya walaupun sikit tapi dia tak boleh detect objek tu kaler apa. Jadi semua objek dalam low-light or gelap nampak in different shades of black and white. Macam night vision goggle yg buat semua object in different shades of green gitu.
Sebab tu waktu malam pasir tak nampak putih dan laut tak nampak biru.


So, gambar celaka yang abis satu dunia dok gaduh kaler hapa tu, adalah satu contoh yang sangat unik. Sebab gambar tu jatuh kat borderline between cones receptor shutdown and rods activation. Sebab tu org yang mata power masa gelap akan nampak kaler = blue/black. Tapi org2 yang rabun senja, dia hanya akan nampak different shades of black and white = white/gold.

Sebab tu lah semua hantu kaler hitam putih. Pocong, pontianak, langsuir, orang minyak, dracula semua kaler hitam putih kan. Sebab kau nampak diaorang waktu malam. Cuba kau terserempak hantu waktu siang ke, masa kau pakai torch light ke, hantu2 tu mungkin kaler lain.

Hantu2 aweks mungkin sebenarnya kaler pink. Awek kan suka pink. Kamon la, kain telekung pon ada kaler pink kot skang ni.



 



Pocong mungkin kaler coklat sebab dia kan baru lepas kene tanam. Mesti kain kapan dia dah kotor2 kene tanah yang kaler coklat. Tak lojik lah kain kapan dia kaler putih melepak, melainkan kalau dia sempat hantar pergi dobi ataupun dia lari drp masjid sebelum kene tanam.



Dracula ni kalau jumpa siang2 konfem macam nyah. Macam pondan tua yang pakai mekap tebal dan lipstick merah bagai. Pastu sebuk nak cium tengkuk orang. Hish geli aku!

Jadi lain kali kalau korang jumpa hantu memalam kau jangan lah lari kalau diaorang datang melompat ke, terbang ke kat kau. Dia mungkin nak tanya kau sesuatu. Layan lah diaorang kejap.



Jadi apakah kaler sebenar baju tersebut.

Well, secara saintifik, aku boleh jawab dengan keyakinan 100 juta percent.

Kalau kau letak baju tu kat hanger bodoh gitu je, baju tu sebenarnya kaler biru/htam.

Tapi kalau Rozita Che Wan yang pakai baju tu, secara saintifik nya, kau tak kan nampak baju. Baju? Mana ada baju?

Sekian

Azam al-Hensem wal-Sado
Bachelor of Health Science
Adelaide University

p/s: Iya aku tau mata kita ada photoreceptor yg ketiga yang control pupilary reflects and circadian rhytm, tapi aku malaslah nak riak tunjuk terer kat sini.

2 comments:

isabelle frankly said...

Va..va..va...
syabbash mere bhai.

X larat tgk org dok argue sgt psl kaler baju tu. Alaa..sdgkan cantik/hodoh pun org boleg berbeza pdpt..ni kan pulak kaler baju
(Eh, mcm x sesuwei je)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails