Saturday, July 18, 2009

Bahu aku kopak sudah!!

Salam,

1. Lebih kurang 2 minggu lepas, masa aku dok keje kat kedai tu, tetiba bahu aku rasa mcam tak best. Tapi aku buat donno je dan truskan keje. Tapi makin lama makin teruk sampai aku terpaksa stop, take 5, sak kok dulu. After rilek lam 5 minit sambil layan lagu jiwang dari blackberry hensem sapantah bawah kaunter tu, dia ok balik. Tapi bila buat keja dia datang la balik.

2. Nyakit bahu aku ni pelik sikit. Biler aku buat keja, mula2 ok. Pastuh muscle perkasa di bahu aku akan mula trasa sengal2 skit. Pastu dier jadi lenguh2 dan last sekali terus jammed. Trasa macam krem gitu. Sakit dia pon macam krem selepas pamping 100 kali gitu. Trasa lenguh satu lengan, nak angkat lengan tu pon tak larat.

3. Kalau korang yg kene kan, kompirm nangis la senang cerita. Tapi di sebabkan aku ni ensem, macho dan ensem, jadi kalau kau tengok aku, nampak cam hensem seperti biasa jer.
Lakonan semula oleh brader The Rock. Bahu kanan gua sakit nak mampus sampai tersenget2 kening aku dok tahan sakit.

4. Yang peliknya, masa aku dok angkat bende2 berat mcam guni beras, anak aku dan duit kutipan harian, tak trasa sakit pon. Tapi bile aku dok buat bende2 lekeh, mcam hiris bawang, siang sotong, tumis bawang dan paling tak boleh belah, dok kira duit kertas malam2, masa tu la bahu kanan aku mcam nak tercabut. Elleh, brape berat la duit kertas tu kan. Tapi bila aku dok kira 10100,ayoyo, 10200, omak kau, , 10300, wargh, 10400, ades, 10500, uwaaaaaa..ni tak boleh jadi ni.

5. Jadi besoknya aku pon menapak jumpe Dr Bad.
"Bang! Naper bahu kanan saya ni biler saya buat kerje2 cikai, macam numis, sain autograph dan angkat tangan ginni.......

trasa sakitnya macam kene "double leg takedown spinebuster" lah bro...."

6. Dr Bad senyum saja..." Ni kau dah kene bursitis la bro". Bursitis? Pekebende tu, korang musti tanyer? Pitis korang tau la! Nasib baik di sebalik kehenseman aku dan muscle lengan yg perkasa ni, ader otak yg emsem dan gagah jua hendaknya. Jadi meh sini aku nok royak gapo dio bursitis nih.

7. Bursitis is an inflammation of the bursa. Bursa? Bursa Saham Kuala Lumpur ke? Bursa ni lebih kurang macam belon berisi cecair lah. Keja dia absorb impact dan kurangkan friction bila otot2/muscle kita bergerak di atas tulang2 di sendi kita Dalm bodi kita ader banayk bursa pada sendi2 kita, tapi bursa yang buat dajal kat aku adalh subacromial bursa on my right shoulder.

8. So, Dr Bad pon suruh aku gi buat ultrasound nak kompirmkan betul ke tidak bursa aku inflammed/bengkak. 2-3 hari pastu aku pon pegi la. Setelah di arahkan untuk mengsepara bogelkan diri aku oleh awek vietnam radiologist tuh (bukak baju la) dan duduk atas kerusi, dier pon scan la aku dari belakang.
B tu bursa lah tu, bukan Bulu ketiak. Sepatutnyer struktur dia kembung la sikit mcam belon kot. Tapi akunyer kempes sudah. Itu jer yg aku reti.

9. Tapi awek vietnam tu scan aku punye la lama. Dah la suruh gerak tangan aku atas, bawah, ketepi dan paling tak best bile tangan aku kene pusing keblakang. Dah lah sambil tu dier dok tonyoh-tonyoh probe u/scan tu kat bahu aku sekuat-kuat hati dia ngam2 kat tempat aku sakit tu. Nak terberak aku rasa. Ni sudah guantanamo bay nyer level ni.

10.Nasib baik masa tu dier dok 5-6 kali gesel2 dier nyer spotlight kat blakang aku yg telanjang tu. Trus lupa pasal sakit tu. Hmm..perlu ke dok rapat2 sampai camtu cik vietnam oiiii. Tapi aku nak buat camner. Pasrah je la (ehems...). Tak terbatal air semayang aku pon sebab masih berlapik.

11. Tapi minah tu aku rasa tak sedar pon apa yg telah berlaku sebab dier asyik dok mengeluh jer taim tu. Ape kes la minah ni? Pastu dier pon pegi panggil doktor. Doktor cina lelaki tu plak tengok scan aku dan dia pulak yg mengeluh. Pulak! Pastu doktor tu kata...................

TBContinued

Sekian trima kasih wassalam.

7 comments:

Abang Ben said...

ada sambungan pulak? Macam drama bersiri SX18 bertajuk Six Feet Under je...

Lutfie said...

hahahah.ape barang.tak sempat klimaks dah tegolek black dog bone.potong betul.

p/s:fes taim aku baca entry kau sampai habis word by word.fuh gila handal budak archi macam aku(y malas membaca).

ihsan_huhu said...

apsal? ko kne wat shoulder decompression surgery ke? kasik potong sama itu acromion head?

or just tanda2 awal adhesive capsulitis kot...

tanda2 org tua, lg 2 taun resolve r!

mangkuk statik said...

abg ben: isyh kau ni tengok cerite tak senonoh dok iklan kat aku plak...muahhaha

lutfie: kau ni budak2 muda cepat betul teruja. Cuba bawak bertenang sikit, tambahkan amalan zikir harian ke gitu. Tak pon keluarlah 3 hari ngan abang ben ke. Takkan la ben tak pernah ajak kau keluar 3 hari lagi..

huhu:
1.bursitis je la. Tak de damage kat biceps tendon ke mane2 menatang muscles rotator cuff pon. Tak de nak buat surgery2 pon, at this stage.
2. Ni semua pasai repetitive movement la. Selagi aku tak stop the actions, selagi tu takkan semboh. Uwaaaa.. muahhahaahhah.
3. WOi..kau rase elok tak kalau aku gi jumpe physio gak? Ade mane2 no physio cun yg suka gesel2 dak? muahahhaha

maer wan said...

physio cun...?

hahahaha.. tak abes2 ah kau nih.. cukup2 le, nanti, daughter kau buat muka marah macam arituh, baru kau terkejut, kot? hahaha..

dah sakit2 bahu tuh, pas2 la chance kat org yg lebey muda pulak.. quota 1 pun ramai yang tercapai lagi..

heheh..

ihsan_huhu said...

ala.. logik je kl bursitis die wat decompression surgery

ade je fizio byk, kl nasib malang dpt yg berjambang2 bergesel2

HAHAHAH

mangkuk statik said...

maer: bunga bukan sekuntum. Berkuntum-kuntum. Kumbang plak makin pupus di sembur rancun serangga. Jadi apa salahnya kalau aku kumpul 4 kuntum. Survival of the fittest my fren.
muahahhah

huhu: bursectomy ade la..buang trus bursa tuh. Tapi long term effect ntah plak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails