Saturday, June 12, 2010

PART TWO: The Transition Period Daripada Kerajaan UMNO Kepada Kerajaan PAS Will Be Very2 Painful

.....ini sambungan daripada Part 1: Tenkiu TuanMufti Tan Sri Harussani Zakaria

Salam,

Post ni panjang tapi aku tak nak kerat jadi 2-3 posts because aku nak keep the flow. Sorilah kpd sesape yg malas baca.
_____________________________
Opinion Aku Terhadap Jawapan Tuan Mufti.

1. Aku rasa, PAS seboleh2nya tidak mahu bersekongkol dgn DAP. Akan tetapi, its a fact that without undi Non-Malays, PAS TIDAK AKAN boleh menang Pilihanraya Umum dan seterusnya memerintah Malaysia.

2. Kerana UMNO di bawah pimpinan Dr Mahathir telah dgn strategiknya pecah2kan kawasan hinggakan BANYAK kawasan2 Parlimen dan DUN, undi melayu adalh 50:50 di antara BN dan PAS. Jadi undi penentu di kawasan2 tersebut ialah Cina/India. Banyak juga kawasan yg memang majoritinya bukan Melayu.

3. UMNO telah bajet, org Cina dan India tidak akan undi PAS punya. Ini mereka pastikan dgn misinformation dan disinformation yg mereka gembar-gemburkan di media massa Malaysia. Tentang kefanatikan penyokong2 PAS, hukum hudud sebab nak potong tangan Cina, semua org wajib pakai tudung, agama lain di tindas etc. Mana cina dan india tak takut.

4. UMNO juga telah bajet, takkan PAS boleh geng dgn DAP. PAS mahukan negara Islam dan hukum syariah. DAP pula mahukan secularism so totally reject Islam. Sekali, di takdirkan PAS dan DAP boleh found common ground (iaitu jatuhkan BN) dan sedia berkerjasama. Terperanjat BN. Gabrak trus.

5. Jadi, on my opinion, syura PAS telah membuat keputusan, adalh lebih baik utk PAS berkerjesama dgn DAP dan PKR utk menentang BN dari kini sampailah ke Pilihanraya Umum akan datang, drpd PAS bersatu bersama2 dgn BN, just for Perak!

6. Engkorang pikir lah sendiri. Kalau PAS buat kerajaan campuran di Perak ngan UMNO, walaupun MB dari PAS, akan tetapi umum mengetahui BN lah yg berkuasa. 28 kerusi (BN) vs 6 kerusi(PAS) tu bro! PAS hanya jadi boneka UMNO. Bila next pilihanraya, org semua dah sah takkan undi PAS yg boneka/dayus, dan UMNO akan dapat kembali majoriti kerusi di Perak dgn senang-senang je.

7. Masa tu, org2 UMNO akan selambe rock nya sepak PAS ke tepi. Sudah tidak diperlukan. Imej PAS rosak forever. Trust drpd kaum cina =zero. Dan UMNO akan kembali dgn perangai lamanya selaku Samseng Kampung Dusun..

8. In comparison, kalau PAS buat kerajaan campuran di Perak bersama2 dgn DAP dan PKR, walaupun PAS jadi boneka Cina, akan tetapi, in LONG TERM, imej PAS di kalangan non-malays akan naik. They will be more open "to listen" to PAS messages instead of rejecting PAS blindly. Non-malays will be more willing to vote for PAS in other states. And this in turn will greatly increased the chance of PAS to win the General Election and one day rule Malaysia insyaAllah.

9. Admittedly, the transition period (between now and the victory) will be VERY-VERY PAINFUL for PAS and for us,the Malays. A lot of concessions must be given to the non-malays to gain their trust. The land was sadly one example.

10. Eventually, hopefully, org2 Melayu (yg bebal yg selama ni dok totok ngan UMNO walaupun UMNO dah porak peranda akhlaknya) akan sedar dan abandon UMNO. Maka kerusi2 yg kini di kuasai oleh UMNO akan menjadi milik PAS one day. Just imagine kalau kesemua kerusi UMNO adalh milik PAS, campur ngan kerusi2 Parlimen yg sudah sedia ada di tanagn PAS skang ni.

11. Maka di kala itu, PAS akan mempunyai kerusi yg terbanyak di Parlimen, therefore become the rightful leader of Malaysia. No more boneka. DAP cannot push PAS around anymore. Then PAS can restore agenda melayu/Islam. Memperkenalkan secara sebenar-benarnya/practical kerajaan Islam. etc.
____________________________________
Is it that simple?

1. UMNO know this. Sebab tu dia introduce 1Malaysia, utk tarik undi non-malays kembali kepada BN. UMNO juga dok provoke perpecahan Pakatan Rakyat thru the media every single day dgn bermacam2 tektik.

2. DAP also know this. So they will used the transition period skang ni utk kaut sebanyak2 concession drp org Melayu. Directly or indirectly.
"Directly" drpd kerajaan negeri yg di bawah kuasa mereka.
"Indirectly", daripada "rasuah2 politik" BN yg bagik biasiswa, meritokrasi etc kepada non-malays, untuk pancing undi mereka. Mereka tak mintak pon. BN yg bagik.

3. So both BN and DAP can and will sabotage the process along the way. Don't be suprised, that one day BN and DAP may form a coalition together. Its a fact that DAP have more in common with UMNO than PAS. Both of them are secular (Islamphobic) and capitalist opportunist (kaki duit).

4. So PAS must prepare themselves for this eventuality. Improve their image greatly among the non-malays to the level that they can win the election independence of DAP assistance.

___________________________________
Kenapa tak bersatu di bawah UMNO je?

1. UMNO? Ginilah senang cerita. Aku bagik 2 scenario.

2. PERTAMA, Sapa yg kau lagi confortable utk jadi imam masa kau semayang. Najib ke Hadi Awang? Muhyidin ke Nik Aziz? KJ ke Harun Din? Trasa bodoh dak? Ni macam aku tanya kau nak makan Taik ke Nasi Kerabu?

3. Org UMNO mungkin akan kata, suruh Ustad la jadi imam, apsal plak suruh Najib and co. Itulah keje Ustad. Ehh... lupa plak orang2 UMNO ni letakkan agama Islam yg di turunkan Allah ini hanyalah utk kawin dan mati je. Okay takpe. Inilah antara tujuannya Allah ciptakan neraka.

4. KEDUA. Di akhir zaman, Imam Mahdi akan muncul diikuti dgn turunnya Nabi Isa a.s. Ramai org kata sekarang ni sudah menghampiri akhir zaman/kiamat. So, Agak2 kalau diaorg turun, parti mana yg diaorg ni akan "lebih cenderung" utk join/approve (hypothetically)? Cuba engkorang bayangkan Imam Mahdi dan Nabi Isa dok berpoco-poco campur laki pompuan diatas pentas. Logik ke?

5. So since 1957 kita dah bagi kuasa. Dah 53 tahun dah. Kalau manusia, dah jadi warga emas dah. Sepatutnya bersiap2 utk masuk kubur dah. Instead UMNO is so lost right now.

6. Undeniably, there are many good-hearted people in UMNO. Orang yg jujur masuk UMNO utk memperjuangkan nasib Melayu. Ikhlas mengunakan wang dan tenaga sendiri for the cause.

7. But, Good people WILL NOT be elected leaders in UMNO anymore. Only the crooks with enough money to buy everybody that got elected.

8. U need money to go up in the party. Once you got it, you use your position to gather more money, to be used to pay everybody to defend your post later or to go further UP. Its a viciuos cycle of duit haram. Panas. Duit banyak berjuta2. Tapi tak lekat kat tangan. Asyik dok hulur/rasuah kat org je.

9. Bila pakai duit haram, inevitably akan menghasilkan individu/leader yg perangai macam haram. Hiburan dunia diutamakan. Agama di sisirkan dan di kecikkan scope nya. Negara mungkin maju tapi rakyat di lekakan supaya enjoy tak tentu pasal sampai lupakan batas halal dan haram. Jadi apabila timbul gejala sosial seperti bohsia, rempit, buang anak dan banyak lagi yg akan muncul in the future, engkorang jgn lah buat2 pelik bin terkejut.

10. BUT Never say Never. Allah Mahakuasa. Mana tau one day masa perhimpunan agung UMNO kat PWTC,tetiba bangunan tu runtuh dan habis "selamat" seluruh pemimpin tertinggi UMNO, pelobi2(pembagi rasuah) dan perwakilan2 (penerima rasuah).

11. Tetiba pejuang2 UMNO yg ikhlas, yg dok rumah tak pergi perhimpunan sebab malas nak "kotor tangan" mereka tidak semena2 terpaksa menjadi pendokong UMNO because no one left. Suddenly UMNO menjadi "bersih"!! Who knows.

12. And vice versa. Ramai sanggat org masuk PAS sampai tak tertapis mana yg baik dan mana yg samseng. PAS di cemari (skang ni pon) dan menjadi parti yg sesat dari halatuju asal mereka.

13. So, in short, bersatu di bawah UMNO skang ni? No tenkiu. Sorilah. Walaupun sadly aku ngaku iman aku mmg terencat macam pemimpin2 UMNO, tapi akal aku masih cun!
______________________________
Tapi Orang PAS Pon Dua Kali Lima, Malah Lagi Teruk Dari Orang UMNO!

1. BEBAL SANGGAT KE KAU NI! Cuba la pakai otak skit!

2. Orang PAS TIDAK perfect dan TIDAK AKAN be perfect/maksum. Kalau pemimpin PAS pon ada yg bengong, penyokong2 PAS lagilah ramai yg bongok.

3. But they have the intention to be good and they cuba menjadi baik dengan join PAS dan buat kerja2 untuk menegakkan Islam di Malaysia.

4. In comparison, orang2 UMNO, dah lah ramai yg takde niat langsung nak buat baik, amalan/keputusan/tindakan yg pro-Islam pon tak nak buat, malahan amalan/tindakan/polisi2 yg bercanggah dgn syarak plak mereka berani buat.

5. The scale/measure of kesalahan/penyelewengan yg allegedly di lakukan oleh PAS adalah nothing compare to what UMNO have done.
Kau kira berapa banyak tender2 yg di katakan di bagi kpd kroni2 PAS, pastu kau kali seratus trilion ringgit, kau akan dapat jumlah tender2 yg di bagi kpd kroni2 UMNO. Tanah? Peruntukan? Project2? Semuanya UMNO dah cekau berkali-kali-kali-kali-kali-kali-kali-ganda lagi hebat.

5. So, bagi aku, kalau orang2 UMNO kata Orang2 PAS tu lagi teruk/"sama je cam UMNO", itu adalah umpama Perogol dan Peliwat Kanak2 kata kat budak2 isap rokok kat sekolah,
"Jahat giler la kau nih! Ape kau nak jadi? Buat malu mak bapak je!"


6. Kalau kau kata orang2 PAS sibuk2 nak perintah Malaysia tapi negeri Kelantan pon huru-hara dan PAS memang takde experience dan skill people nak govern Malaysia. Aku nak tanya, "Dulu Tunku tu PM negara mana sebelum dia jadi PM Malaysia? Sedalam mana pengalaman dia mentadbir negara? Sedalam luabang idung? Perigi Hang Tuah?
13 May 1969 ( lebih kurang 12 years after merdeka) adalh peristiwa terburuk dlm race-relation di Malaysia!

7. Pemimpin2 UMNO skang yg di katakan "experience" dlm mentadbir negara, tak abis2 buat tindakan2 yg macam babi, sampaikan Che Det/Dr M dah tak larat nak tunjuk ajar from his blog dah. Aku pon dah tak larat nak kupas kat sini. Pegi baca kat blog che det sendiri. Baca pasal Bakun, pasal bagik free2 minyak beratus billion ringgit kat Brunei, pasal pemimpin2 negara kecut telur kepada singapore, etc.

8. Jgn risau. Bila DrM mati, dia akan still update blog dia dari dalam kubur sebab dia tak aman duk dlm kubur mengenangkan betapa hampehnya pemimpin2 UMNO skang nih.

_________________________________
PKR?

1. Lepas Anwar meninggal, say in 10 years time top, if the party still stand at that time, then I will seriously revise my prediction.
_________________________________
Salahkan Diri Sendiri.

1. So, if you don't like the concessions yg terpaksa kita berikan kepada non-malay masa this transition period, don't be angry at PAS. Jangan kata PAS telah memecah-belahkan dan melemahkan Melayu.

2. UMNO lah yg telah lemah dan failed us. Their time is up. Why should we still be in a sinking ship?

3. The longer u guys vote for UMNO, the longer the transition period will be. More concessions will be given/"promise" by PAS. Even worse, more concessions will be "implement" by UMNO to bribe the non-malays.

4. But kita melayu don't have much to give away. Before long, without our land, our rights, our king and most importantly our religion, how do we define our self as Malay then?
_____________________________
Can somebody please tell Tuan Mufti Tan Sri Harussani about this?

1. Orang PAS masa reject proposal kerajaan campuran PAS-UMNO di Perak last year, mereka mungkin tak inform Tuan Mufti sejelasnya2. Mereka mungkin anggap bende yg aku tulis ni secret!

2. Pi ra mabok! Ni macam kau minat kat sorang awek ni tapi kau segan nak cakap, tapi berharap senyuman manismu dan jelingan manja mu boleh convey the message. Britau je terus ke Tuan Mufti. Manalah tau beliau boleh terima planning/strategi PAS ini.

3. Aku sebenarnya nak tanya soalan masa ceramah malam tuh, tapi tak sampai hati/gabrak nak tanya sebab soalan aku adalah HOT. Soalan yg aku planned nak tanya was...

"Jadi bilakah Tuan Mufti akan mengeluarkan Fatwa mengHARAMkan orang2 Islam di Malaysia drpd mengundi UMNO kerana UMNO telah terpesong dari Islam sudah sekian lama dan mereka juga telah memecahbelahkan perpaduan sesama ummah di Malaysia dengan tipu helah dakwyah propaganda mereka di media perdana Malaysia? "

"Dengan itu, boleh tak Tuan Mufti mengeluarkan fatwa meWajibkan semua orang mengundi PAS supaya peralihan kuasa dapat berlaku secepat mungkin to minimize the damage kpd kita?"
__________________________________
Ini Semua Politik. Bosan Aku.

1. Tell me ape bende yg tidak politikal?

2. Dari kau bangun tidur minum kopi (isu gula, subsidi), makan Roti Canai kedai mamak (pekerja asing, GST), naik kereta (isu AP, tax harga kereta yg tinggi cam haram), bayar tol (sapa dapat duit ni?tender tertutup buat highway), hantar anak ke sekolah (pendidikan, PPSMI), pegi kerja (income tax) sampailah balik rumah romen ngan bini (pendidikan seks utk kurangkan buang anak).

3. Everybody live and breathe based on the political decisions of the government. So do you still don't care?

4. Well, to be honest, I don't mind. I dont mind if you refuse to follow/read political news/issues. I understand that politic is not everybody cup of tea. I really don't mind, ...... as long you vote for PAS!

5. Muahahhahahahhahaahhahahaha. Thats the beauty of democracy. The one-who-knows-all have only one vote. The one-who-knows-shit-and-don't-care also got one vote!
_______________________________
Thats it kot for the moment

1. Inilah lebih kurang my polical views. Korang pikir lah sendiri. Aku ni bukannya terrer sangat pon! So, do you think I am wrong?

2. Pasal apa yg Tuan Mufti cakap pasal Kelantan kotor dan mempunyai kadar jenayah yg tertinggi di Malaysia, itu nanti aku citer lain kali.

3. Lastly, again, terima kasih Tuan Mufti Tan Sri Harussani atas ceramah beliau tempohari. Thanks for the ilmu. Thanks for the stories. And thanks for making us think! May Allah merahmati Ustad. Amin.

Sekian, mekasey, wassalam.

7 comments:

ainishamsi said...

well, since aku tak ade kat adelaide utk ceramah tu, so aku tatau apekah yg telah berlaku.

but somehow, masa last yr, masa tuan mufti dtg bg ceramah, aku rasa cambest gak aaa mende2 yg dia cakap.

tp feedback dr most of bebudak adelaide yg aku dengar, diorg ckp;

'mula2 dah best dah, tp bila masuk bab politik je, terus macam... kenapakah macam ceramah politik dan bukan ceramah agama?'

aku rasa as a student (well, i was a student), sepatutnya things shud not be viewed as 'politic has nothing to do with me'.

islam is syumul. syumul maksudnya menyeluruh.

dan sebagai student2 yg educated, aku rasa perlunya amik tahu pasal apa yg berlaku kat tanah air, nak tanak kena akui jugak yg byk isu sosial dan rutin harian yg dipolitikkan.

so abg azam, sila teruskan ur view on this and maybe boleh bukak mata kawan2 yg lain. =)

hanya doposen dari saya sahaja.

mangkuk statik said...

Tq Aini. Gitulah harapnya.
1. Mmg aritu pon ramai yg rasa rimas bila dah masuk bab politik.
2. Golongan remaja skang ni ramai yg mcam allergic or phobia ngan politik. Seolah2 bende ni mcm "berat" je nak pikir.
3. Takpun diaorg ni trasa mcm kalu diorg "tahu" nanti, diorg rasa mcm kene buat sesuatu plak. Jadi lebih baik buat "donno". Boleh rilek and enjoy life.
Ignorance is bliss.

Anonymous said...

haha..commentary termantap dan terilmiah dari ko..tahniah!

1. aku dah agak beliau akan cakap pasal ni.. since time aku blk Msia, sentimen anti harunsani b'leluase di kalangan penyokong PAS dan PR..

2. benda sama je dengan tahun lepas, cuma ditambah "ajinomoto" dan "cili padi" supaya lebih sedap dan panas..

3. Pada aku, tak rasa beliau suruh kita b'satu di bawah UMNO semata2.. beliau cakap atas pandangan beliau apa yang terjadi di Perak..

4. Mungkin hati beliau terguris dengan PAS seperti hati dia terguris dengan Dr. Asri. Oleh itu, kisar ceramah dia hanya b'putar di situ sahaja..

5. Aku bukan orang politk, hanya pemerhati politik yang CUBA mnggunakan kacamata Islam untuk menilai setiap isu b'teraskan dalil dari al-quran dan as-sunnah..Aku tidak b'minat untuk mengulas lebih lanjut mengenai poltik Malaysia..

sila rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=w3WAcCPd0dQ&feature=related

6. Aku hanya ingin menambah, beberapa perkara "kaum muda" yang dibangkitkan beliau hanyalah andaian dia..Perkara itu tidak benar dan tidak pernah dikeluarkan oleh para salaf..mungkin hanya salah faham dari pihak beliau..

7. Penggunaan hadis oleh beliau juga tidak mengikut disiplin hadis. Ia amat mengecewakan aku. Even makna hadis itu sangat baik.

8. Kesimpulan dari ceramah beliau, hanyalah rintihan dan luahan hati dia..perpecahan umat islam di Malaysia kerana politik dan fiqh itulah punca perpecahan dari kacamata Tan Sri Dr. Harunsani..

Semoga fikir risau dan bimbang dia tentang ummat menyerap masuk ke hati kita..

Al-Turkistani

pro-azam said...

bro.pasal PAS x nk btau tujuan sbnr kt tuan mufti, aku raase ade sbb nye..maybe pihak PAS x nk kecoh sgt ttg plan tu, sbb tkot kalau bocor mmg bhy la kan.nmpk sgt la PAS ade agenda masuk PR,bekerjasame ngn DAP...even tuan mufti maybe akan sokong,cume maybe pihak PAS amek lgkah berhati2 la kot.dorg tau taun mufti ni kan jenis ckp lepas.mmg la tuan mufti x kan beritahu kt org2 bukan Islam,cume lgkh bergati2 la kot.
cume pndgn aku je la..xtau la betol2 cane

麻辣鴨血Maggie said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Abang Ben said...

PERTAMA, Sapa yg kau lagi confortable utk jadi imam masa kau semayang. Najib ke Hadi Awang? Muhyidin ke Nik Aziz? KJ ke Harun Din? Trasa bodoh dak? Ni macam aku tanya kau nak makan Taik ke Nasi Kerabu?

----------
aku malas nak baca... sebab bila masuk politik je, comparison macam ni akan keluar.

Orang yang mengaku dia pejuang Islam kutuk Muslim sampai macam ni.

Orang2 tua kita (generasi Islam yang terbaik), bagaimana approach mereka?

Abang Ben said...

Ini Semua Politik. Bosan Aku.

1. Tell me ape bende yg tidak politikal?

--------
Cuma majoriti ingat politik parti itulah definisi politik walhal definisi politik itu luas.

Membaiki tali silaturrahim dua orang Islam yang terputus juga adalah politik, tidak begitu?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails