Tuesday, June 1, 2010

Aku TAKNAK dan TAK AKAN Doakan Keselamatan Orang2 Dalam Gaza Aid Flotilla. Buat apa?

second intifada
Salam,
...prepare to be shocked!

1. Apsal orang2 dok bising2 suruh doakan keselamatan orang2 dalam kapal tuh? JAKIM pon suruh buat "solat hajat dan bacaan qunut nazilah" "bagi memohon keselamatan semua anggota misi bantuan kemanusiaan ke Gaza"(ref)

2. My question is, WHAT FOR?

3. Aku dah baca pasal flotilla ni dah lama dah masa diorg mula2 umumkan plan diaorg. Aku straight tahu sorrilah Israel nak bagik kapal2 ni lepas.
Apa kau inggat Yahudi tu bangang?
Kalau dia bagik kapal2 ni lepas, tak pepasal penyokong2 Palestin kejap2 antar kapal. Ape guna siege dia ke atas Gaza kalau gituh?

4. Realistically, Israel akan stop the flotilla by all means necessary. Ginilah gua cakap sama sama lu. Kalau lah Barrack Obama kayuh sampan kecik, berbendera USA, bawak handiplast je pon, Israel konfirm akan tahan.
Kalau Obama bawak kapal perang US pon, Israel konfirm 100% akan serang (baca sini. Israel mmg pernah attack kapal USS Liberty). Israel ni babi. Kawan pon dia kan sondol.
Ni lah pulak engkorang international2 activist.
Lu worang sapa?

5. Sesapa yg join the flotilla ni, seharusnya selaku manusia yg berakal waras, sedar bahawasanya mereka akan masuk kandang rimau. Mereka kene bajet akan kene stop, tangkap, torture dan sudah semestinya kene bunuh. Bodohlah mereka kalau dok menaruh harapan di awang-awangan yg sebab niat mereka baik, maka mereka akan berjaya senang2 gitu jer.

6. Wahai org2 flotilla, jangan lah engkorang buat2 terkejut beruk pulak bila tetiba Israel tembak engkau ker, torpedo kapal kau sampai karam ke etc. Tetiba kau nak cry foul. Apa kau inggat ni padang bola? Kau inggat Israel play by the rules?

7. So mereka sepatutnya telah bersiap sedia untuk mati. Telah siap amalan mereka, taubat mereka, setel hal2 dunia dan say goodbye to the love ones. In short, orang2 yg join the flotilla hendaklah bersedia untuk SYAHID! Mereka sepatutnya pergi dengan niat JIHAD!

8. Jadi kalaulah di katakan aku yg pergi berjihad, adakah logik kalau aku mintak korang pakat ramai2 solat hajat, baca yasin dan baca qunut nazilah semoga aku selamat pergi dan selamat kembali?
TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Doakan aku MATIIIIIIIIII pleaseeeee~~!(selepas aku bunuh berdozen2 yahudi dulu lahkan!)
Sebab, matlamat jihad ialah syahid! Tiada syahid tanpa kematian.
So to be Dead is GOOD!

9. Unless kau ahli flotilla tersebut yg bukan beragama Islam. Mereka mati katak. Tenkiu berry mash my pren. Semoga Allah be kinder to u in akhirat. The fact that you are willing to sacrifice yr life for our cause will not be forgotten.

10. Oleh sebab itulah aku Tak Nak dan Tak Akan doakan "keselamatan" ahli2 Gaza Aid Flotilla tersebut.

11. Sebaliknya, aku doakan keselamatan penduduk Gaza/Palestin. Kepada ahli2 flotilla, aku doakan semoga Allah berikan "kesudahan yg terbaik" kepada kita, kerana hanya Allah sahaja yg tahu apakah yg terbaik untuk kita.

12. By "kesudahan yg terbaik" itu aku means kalau lebih baik semua org selamat supaya boleh citer kat semua org seanataro dunia apakah yg telah terjadi, cun jer bagik aku.
Tapi kalau Allah telah takdirkan kesemua ahli2 flotilla ni kene torture pelan2 sampai kesemua mereka mati, pon cun bagik aku.

13. Korang tak terpikir ke, kalaulah mat-mat salleh tu semuanya mati apa akan terjadi? Israel bukan kene leter jer kat UN. Bukan setakat kene condemnation/kecaman yg buat perabih air liur dan kertas jer tu. Israel akan kene sanction, embargo, tried at International Court etc. These won't kill Israel. But it will do for the moment.

14. Jadi, kesimpulannya aku taknak doakan keselamatan ahli2 flotilla tersebut. Even if there if my son in the convoy, my dad/mum, my brothers, my self or even the eternal love of my life, Rozita Che Wan. Not from me thanks!

___________________________________
SO WHAT NOW?

1. Aku tau ramai yg emo kat Israel skang nih. Bagus! Marah itu tandanya kau sensitif. Kau peka terhadap perjuangan Palestin.

2. Tapi salurkanlah emo kau tu ke arah yg positif. Yang bermatlamat. Yg akhirnya mendatangkan kesan. Yg efficient.

3. Join raly/berdemonstrasi bukanlah salah satu dari caranya. TIADA rally/demo yg berjaya selepas french revolution 1848 kalau tak silap aku yg buta sejarah ni (ref 1, 2).
Kau tengok BERSIH. HINDRAF. Anti-ISA. Isu nama Allah. Denmark/kartun Nabi Muhammad. etc.
Aku personally dah pergi rally/demo kat Adeled depan parliment House masa Second Intifada dan Anti Second Gulf/Iraq War (the biggest worldwide rally the world ever seen. Adelaide saje dah beratus ribu orang!)
Ape jadi. HAMPEHHHH! We didn't stop shit.

4. Lesson learnt. You cannot f**k a politician using your voice. You f**k them using your pen. Just don't vote for them.

5. Jerit2 bakar2 bendera ni bodoh je cam Beruk2 Negara (BN) (beruk Kj dan Ibrahin Ali). Takde impact. Saja je nak poyo.

6. Klau kat negara omputih cam kat sini, diaorang mandom skit. Lebih pakai otak. Ada speech. Ada hippies dok nyanyi lagu2 peace yg poyo. Pastuh dok bakar lilin macam kat gereja/candlelight vigil. Nampak cantik, tapi what the shit for? Ni bukan dlm agama kita.

7. Kita orang masa gi rally tuh, siap pakai kopiah lagi. Pergi dgn hati yg jujur ikhlas nak menunjukan kpd mat salleh that we care for our brothers in Palestines. Kami harapkan kembali dengan penuh semangat selepas mendenagr pidato2 berapi tentang jihad. Tapi biler dah usha minah salleh cun blonde tetek besar dok joget2 dengar lagu peace tuh, kopiah pon terbang.

8. But don't be mistaken. Aku tak kata jgn pergi. By all means. PERGI JGN TAK PERGI. Tapi pergi dengan mata yg TERBUKA. Observe. Learn.
Especially, tengok camner orang2 Palestine/Arab masa demo tuh. Ada rupa org yg patut di selamatkan ke?

8. Aku khasnya dan kawan2 aku taim tu umumnya, inggatkan isu Palestin ni adalah "hak kita". tanggungjawap kita. Tapi tidak rupanya. Isu palestine ni dah jadi isu global. Ramai yg ingin membantu. Itu yg jadi celaru.

9. Masing2 pikir the solution based on their own religion or culture. Takde matlamat yg jelas. Mat salleh hanya ber-rally just to satisfy hati mereka bahawa aritu mereka telah buat one good cause. Dah lepas.

10. But the problems still stand. It needs to be solved.

11.And the solution my friends is easy. Kita hendaklah menubuhkan kembali Khalifah Islamiyyah, yg akan menyatukan kita dlm menghadapi musuh. Tapi di sebabkan it doesn't exist now, the responsibility falls to us to establish it again.

12. So sekarang kita wajib start bergerak ke arah tersebut. Bermula dengan diri sendiri dengan memperbaiki diri dan join USRAH (amik hengkau!) ataupun mana2 pergerakan yg membina/menyediakan masyarakat kita ke arah pemerintahan Islam.
UMNO definately bukan salah satu drp pergerakan2 tersebut.

Sekian. mekasih wassalam.

p/s Andai kata aku salah, perbetulkan. Maki pon aku terima.
Andai kata aku betul, ....aku dah tau dah aku mmg betul. tak yah britau pon takpe! mauhahahaha...

7 comments:

aren said...

b4 dis da bnyk kali dah konvoi bantuan kemanusiaan ke gaza neh..
ada yang lepas and ada yg tak.
kali ini tak bernasib baik sebab israel bajet konvoi ni bwk senjata sekali.mana taknya,pegi ramai2.so depa igt dah mcm nk pegi perang..

kaizen shinobi said...

hahaha... aq sokong ko.... aq xnak kata kau betul tapi aq sokong kau!!! hahahah

dahaa baca entry terbaru aq?

iSu PaLeSTiNe.... aQ DaH KaTa DaH.... TaK PaYaH..... KoRaNG TaK NaK DeNGaR!!!!

uhoh!

Abang Ben said...

Doa tu tetap doa bro. Yang tak boleh tu maki hamun.

Sambil2 tu kita perkuatkan iman dan amal masing2. Jangan tengok buruk orang, tapi tengok buruk kita. Buruk kita yang kecik2 tu, kumpul ratus2 juta umat Islam, jadilah buruk yang epidemik. Andai buruk kecik kita tu dapat diperbetulkan, jadilah kita umat yang terbaik.

InsyaAllah mereka yang mati di jalan Allah s.w.t. diberi mati syahid dan itu kita cemburui.

Yang selalu kita lupa ialah kawan2, sedara2 yang kadang2 begitu hampir dengan kita tapi solat pun tak dapat nak cover, aurat tak tutup dengan sempurna, perjalanan menghampiri zina, tiada kasih sayang sesama Muslim dan pelbagai perangai buruk lagi yang kita sendiri pun faham sangat.

Yang dekat tu kita tutup dua2 belah mata tapi yang jauh tetapi sensasi di dada media cetak dan elektronik tu la yang dok kita berdarah2 air mata kita menangis dan berteriak.

Maksudnya, sambil kita bersedih atas apa yang berlaku pada sedara2 kita di Gaza dsbgnya, kita terlebih perlu sedih, menangis terhadap sedara2 kita yang dekat ni. Baru la ada balance. Baru la kena dengan fiqh keutamaan.

Allah s.w.t. buat keputusan atas amal orang2 Islam bukan atas amal orang bukan Islam.

extraordinaryme said...

cuba baca tentang neo-Ottomanism, a policy that could reshape the power structure in the region and make Ankara a new force in the Middle East.

Aku rasa kalau kita negara2 Islam support this idea untuk menghidupkan empayar Islam Turki Uthmaniyah kita akan jadi cukup kuat untuk menghancurkan Israel. Kalau kita tgk Turki under the new party diorang semakin jauh dari sekularisme dan semakin berani menentang Israel. Yang lagi menarik, PM dia ni semakin popular dekat sana, bermakna rakyat sokong pendekatan dia. Sejak kebelakangan ni Turki yang dulu kawan baik dengan Israel semakin rapat dengan Iran dan Syria.

Kesimpulannya the solution to Palestine is a United Muslim world. The last time we were united and strong was during the Ottomans empire(early and middle stage) Perhaps by giving life to this idea of neo-ottomanism we can save Palestine. Lead by a brave leader like Tayyip Erdogan and supported by all Muslim leaders it is not impossible.

Anonymous said...

ulasan yang "menarik"...

lu pernah buat pape x bro? ke keras blakang pc je? bantuan 2 ada duit aku sikit tau walaupun rm2. bukan aku sorang,tp ramai lg. and yg atas kapal 2 sume manusia. doa kebaikan org pun susah. khalifah konon...for sure lu nk gi sana pun gigil.

mangkuk statik said...

tenkiu aren dan shinobi:truskan tulis pasal palestine.Tak ramai org2 pandai cam kita! Ahaks

ben: Seperti biasa apa yg kau cakap tu betul. Aku saje tak tulis sebab tunggu kau komen! Aku tau kau suka berleter...ops silap,ber ceramah.
Aku tau org2 bukan Islam matikatak! Tapi takkan la aku nak cakap straight forward!Aku kan ada kepentingan ekonomics!
muahahhahaha

extraordinaryme: Turki buat kerje dia. Kita pulak kenelah buat our part to. It is an interesting idea/neo-ottomanism nih. Nanti bila kau ada masa aku stadi elok2. i'll tell you in 60 yeras time insyaAllah.

Anon: Betul lah. Aku pon lupa nak donate. Nanti aku donate insyaAllah.Samada aku kecut utk pegi skali ke palestin, entahlah.Skang ni mmg la trasa hebat. Tapi, bila in that situation mane lah aku tau. Mungkin aku terkencing-terkincit gak kot. Aku belum bersedia utk mati sebenarnya. Banyak dosa! Muahahhahhaa.
So kalau aku pergi, kau doakan aku SELAMAT balik yer!
Tapi utk diaorg yg dok kat Gaza skang, tak payah ler. Biarkan mereka syahid. Diaorg tu org baik2 insyAllah!

MaryamJamilah said...

Ulasan menarik.. panjang lebar. tp doa tetap doa. mane tau dengan doa untuk mereka yang nak masuk kandang rimau tu la, tolong tambah berat timbangan amalan baek~ peace :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails