Sunday, June 5, 2011

Panduan Drama Nora Elena Untuk Lelaki2 Normal Yang Tidak Layan Citer2 Awek Cenggini



Pengajaran: Macam mana kau nak kenal mata satu hero?...... Hero sejati takkan senyum masa bergambar .

Salam,

...... Adakah anda adalah salah seorang drp jutaan lelaki2 normal yang ingin terjun tiruk dari bumbung KBMall sekiranya tengok drama Melayu?
...... Akan tetapi adakah anda juga mempunyai aweks-aweks, bini-bini dan bakal mak-mak mertua yang kaki Nora Elena yg perlu dipancing hatinya?
...... Jangan khuatir! Anda tak perlu tengok drama tersebut sehingga mengalami pendarahan haid dan penyakit keputihan. Meh sini aku kasi jalan citer dia supaya anda boleh belakon bajet seolah2 anda pon layan citer tersebut dengan sepenuh hatinya!

______________
Senang Je Untuk Bajet Pro.

Aku pon tak layan citer ni. Tapi hanya dengan menghabiskan masa sejam speed-read 559 muka surat novel "Kasih Yang Suci" yg telah di adaptasikan menjadi drama Nora Elena ini (free online preview, tapi dia cut beberapa pages yg diaorg rasa best. SO kene beli buku gak!) dan sejam trolling blog2 wanita yang sarat dengan estrogen yang membuak2 melimpah-ruah, maka aku dah tau jalan citernye.

Drama ni 24 episodes. Sekang ni dah episode 16. Oleh itu kau ade 8 episode lagi utk kau meng-impresskan gadis2 di dalm hidupmu.

Novel tak sama ngan drama 100%. At best 70% kata blogger2 wanita yg lebih arif. So kalau penulis drama tu nak tukar mana2 part tu, pepandai ngkorang lah caver line bila terkantoi!
_______________
Sinopsis:

Okay. Mula2 kau keluarkan segala cell2 logik dari otak anda dan simpan dalam pen-drive. Kalau ade satu cell pon tertinggal, dah spoil dah citer ni. Sebabnya, macam biasa, citer yg di tulis oleh awek2/macik2 ni plot dia senang, isinya sampai ke hati akan tetapi jalan citernye tak masuk ke akal.

So tersebutlah al-kisah sorang awek ni, Nora Elena kena rogol masa dia 15. Pastu tetiba trus jump 10 years later, lagi sebulan lagi dia nak kawin ngan tunang dia, Saiful Idham (pangilan Eid), tetiba Nora Elena terjumpa orang sekampung dia Seth Tan (Yes. Dia Apek), yang juga Boss kpd Eid (KL tu kecil jer). Cara terjumpa ,...... tertumpah teh tarik atas baju kat cafe. (Please kick my left nut)

Pum pam pum pam, Eid jadi jeles kat Seth (Tapi dalam buku Eid mendapat "pangilan misteri" yg cakap Nora ini dah "kena maen"). So putus tunang, walaupun kenduri lagi beberapa hari. Keluarga Nora pon jadi malu. Tetiba Seth offer untuk masuk Islam dan kawin Nora. Maka keluarlah ayat cliche ini ........

"Kita orang perempuan ini, kena kawin ngan org yg sayangkan kita. Bukan dengan orang yang kita sayang terlebih2." ..(please kick my right nut)

So sempoi2 je Nora decide utk kawin ngan Seth tanpa secebis cinta di hatinya (iyo lah tu)

Okay sekarang kita akan masuk the core part. What this drama is all about. Part yang membuatkan gadis2 menjadi gedik.

This whole drama is about camner Seth nak mengemis romen (wow!) daripada bini yg tak suka kat dia. Dia kasi ayat, surprise dan tactic kaw2 nyer berepisod-episod semata2 utk mencairkan hati isterinya yg keras. Romantik utk dapat romen. Itu yang awek2 penonton jadi tergedik2 kat Aaoron Aziz (Seth) tu. So dari mula2 dok bilik asing2, kepada dok sebilik, kpd tidur bersebelahan dan akhirnya wuhuuu! Biasalah tu. Bila hati dah cair, mudahlah keluar cecair.
Tak bersenaman malam lah nampaknya arini Abang Seth. Adoyai! Paham2 je lah. Dia ni Cina muallaf. So dia mana tau pakai minyak dagu, minyak senyonyong, minyak buluh perindu gitu. Nak amalkan ayat pengasih pon Al-Quran tak reti baca lagi.

Okay. Episod skang ni sampai sini je. Pasni semuanya cerita2 yg tak masuk TV lagi.

Apabila cecair telah di download maka, mengandunglah Nora. Akan tetapi ketika diaorg tengah happy2 romen2, bercinta dan romen2 some more, tetiba Nora terjumpa "sesuatu" kat rumah dia yang hanya boleh di dapatkan oleh perogol dia dulu! A "souvenir" klau ikut istilah CSI. Amende, aku pon taktau sebab buku online yg aku baca kene cut part tu.

So apabila Nora confront Seth, dia mengaku, dialah yang merogol Nora dulu (jangan lupa iye utk buat2 muka terperanjat beruk kpd gadis2 anda masa diaorg stori nanti. Dan ucaplah "Wow! I don't see that coming!"). Lagi best, dia jugalah yg tepon Eid citer pasal Nora dah tak dara aritu. Selambe sahaja. So apalaga, ngamuk lah bini dia. Gaduh balik. Nak mintak cerailah, gugur lah, nak tinggalkan baby dan Seth selepas beranak lah dan macam2 emo2 yg sewaktu dgnnya.

Apabila wanita menjadi emo, pintu vaginanya terkambus. Maka Seth terpaksalh start from zero, buat balik aksi2 romatiknya dengan harapan untuk beromen, bercinta dan beromen2 some more kembali dgn isterinya. Tapi kali ni dah tak jalan. Dem! Dahaga lah Seth gini. Tapi dia tetap gigih menjadi hamba kpd bininya. Kena nasi kangkang dah mamat ni aku rasa.

Sampailah baby dia keluar. Nama baby dia ialah Muhammad Qadri (hamek kau).
Sekali baby dia kene culik ngan Yvonne (sebutan e-von yer...kang terkantoi plak salah sebut masa citer kat aweks2). Yvonne ni mmg dah lama minat giler kat Seth. Maklumlah Seth hensem dan macho cam aku. So Yvonne kasi syarat, Seth kene murtad dan kawin ngan dia sekarang gak, baru dia kasi baby tu balik.

Wow! Amoi nak serahkan badan tu bro! Apalaga Seth terus bergegas pergi ke pejabat pendaftaran kawin nak kawin ngan amoi tu. Yvonne serah baby tu kat kawan dia, Pamela utk jaga sewaktu dia nak gi kawin. Sekali Pamela cuak dan trus tepon Seth. Seth pon trus belah dari pejabat pendaftaran kawin tu. Yvonne hambat dia pakai kreta, dan wait for it ......... eksiden dan mati. Muahahhahaha. So convenient! My balls are ticklish today.

So Seth pon pulanglah ke rumah bersama2 Qadri. Lantas Nora menyesal sebab bolayan Seth selama ini. Dia pon meminta maaf daripada Seth dan jeng ...jeng...jeng... memaafkan kesalahan Seth merogolnya dahulu (whatdefak??) Tamat.
________________
Kontroversi:

Tajuk asal citer Nora Elena ini ialah sama cam novel dia iaitu "Kasih Yang Suci". So menatang apa kasih yang suci ni?

Well, penulis novel tu kata (or imply), Seth rogol Nora dulu sebab dia memang dah cintakan Nora time tu. Bukan kerana nafsu semata2. Sebab itulah dia cepat2 cilok masuk dan kawin ngan Nora. Dan itulah punca dia tabah layan Nora permanent PMS mood tu. Kerana jelas tersirat di dalam novel itu, kasih Seth kepada Nora Elena itu adalah sebuah "Kasih Yang Suci".

Sebab itulah apabila Nora tanya Seth di page second from last, "Why did you do what you did?"........
Penulis dan Eid bahasakan awek tu Elena. Aku lebih selesa panggil awek tu Nora. Sama seperti Seth. Macho man thinks alike.

Jawapan Seth ialah " Nak booking in advance kot? Mcam beli rumah....."
________________
Moral:

Cakap banyak pon tak guna. Ayuh marilah kita bersama2 merogol awek2 kita dan mana2 awek hot yang berumur 15 tahun ke atas. Kira dah booking siap2. Kalau nak kawin empat, rogol empat orang stret!

Ingat! Niat kene betol baru berkat! Marilah kita bersama2 merogol dengan hati yg penuh dengan "Kasih Yang Suci".

Sekian, mekasey, wassalam.

p/s:
1. InsyaAllah akan ada part 2. "Soalan2 yang kau patut tanya dan tak patut tanya awek2 pasal drama Nora Elena"
2. Again.Drama dan novel mungkin tak sama sikit2. Tapi basic cerita dia gitulah.
3. Aku baca laju dan banyak skip novel tu. Dan aku hanya tengok 2-3 utube je, itupun semata2 utk usha Nora/Siti Saleha tu (Pehh! Empuk!). So sebarang kesalahan di sini adalah silap aku.
4. Aku sarcastic. Tolong jgn rogol orang. Kau pon tak suka di liwat kan kan kan. .....Kan?

8 comments:

Anonymous said...

aku pun baca novel ni sekaligus semalam.tak tahu la aku buta bahasa ke apa.tapi perasan tak bahasa yg digunakan dalam novel ni tak best pun.pastu cerita merapu habis.

Plot dia cam tak menarik. tgk cam cerita drama Nur Kasih. Aku rasa plot cerita tu menarik and unexpected. Towards the end hero kena tangkap dgn terrorist dkt india. Something unexpected. aku expect dkt hujung novel nora elena tu ada la benda2 yg best tapi hampa. Dah la takder nilai2 moral.

what is the moral of the story? Are we supposed to accept a rapist?



-Ahmad Ridhuan-

hanaahmad said...

ngeh3. aku dah ada novel ni 4-5 tahun dlu lg. aku setuju mmg xde moral of the story la..tp bese bro, mcm filem, seorg pengarah film ni pon prnh cakap, dia wat filem bkn utk kualiti tp utk keuntungan. sama mcm novel ni, sbb tu yg khalayak suka, mcm hape or xde moral of the story cmne pon ttp masyuk. heh, aku suka cte ni weh...sweetttttt. lalalalala

ihsan_huhu said...

boleh double booking x?

mangkuk statik said...

Mad: Mmg buku dia sampah. Dialog kaku. Banyak merepek utk panjangkan buku. Tapi like hana ahmad cakap tu, their aim is not for sastera.Their target market is budak2 pompuan sekolah menengah. So, for their level, this book is excellent.
Best seller time tu bro!

Hana Ahmad: Exactly! Pandai engkau ehh! "Semoga Tuhan mengekalkan kepandaian engakau seperti warna2 pelangi itu" Hadith riwayat Seth Episode 16 part 8 saat ke 36.

huhu: Apa salahnya. Mana tau org yg first tu mati eksiden ke, jatuh KBMall ke. Kesian awek tu menjadi ibarat "hotel room bookingnya kansel"

Dr. Ben said...

the only TRUE malay movie ialah HANTU KAK LIMAH. Sila rebiu hahaha

ainishamsi said...

aku emo gaban bile baca sipnosis novel ni dulu. seriously wth pakai premis kasih yg suci utk perkosa orang yg sangat disayangi.nauzubillah!

btw azam, fyi, novel ni keluaran alaf 21. most of their novels mmg hampagas, baik jalan cerita mahupun bahasa.Aku rasa, kalau buat cerpen spm kompem2 takkan dapat A. and kebanyakan premis cerita dia adalah utk konon2 cinta selepas kahwin. so in a way, mmg a bit inappropriate la. bajet bab2 lepas kahwin tu, kalau ditulis kat novel dan orang baca, akan lebih suwit, maka jadik halal lah untuk pembaca(if u know what i mean). ceh, tahpape.

so yeah, cite ni tahpape. takat lelaki sweet romantik tp berperangai keji, ke mana hala nye hubungan tu. haish~

mangkuk statik said...

Dr Ben: Kau lah rebiyu Hantu Kak Limah. Citer kampung halaman kau tu kat Perak! AKu suka zombie lagi, tapi hantu kak limah pon orait jer....muahahaha

Aini: Siot la lu! Aku baru nak tulis point tu kat part 3 nora elena. Skang aku da taleh pakai dah! Muahahha. The real question here is adalah Alaf21 dan pengarang/editor etc nyer betul2 bodoh ataupun mereka sengaja memperbodohkan karya mereka utk fit the market?
Satu lagi plot2/jln citer ni dah tepu. Agak sukar gak utk carik idea ori skang ni. Itu yg merapu ntah pejadah tu kot.

ainishamsi said...

Abg azam: hahaha, what to do. kita sama2 berfikir. tp buat je la part 3, huraikan, bagi org yg tgk cite tu celik mata sket.pada aku, ok la, fine la nak berfantasi rasa seth tan tu sweet ke hape, tp babe, aku rasa sebagai perempuan, cite ni somehow sangat lah menjatuhkan maruah perempuan (well, maybe la aku punye pendapat tak reliable sbb aku tak tgk cite ni betul2 and baca novel dia)

td ptg aku tertengok (aku penah tgk cite ni pon 2 3 kali je kot, tu pon tak abis). ending harini cam lebih wtf. hahaha.

oh, aku pon wonder gak. sbb kalau tgkkan penulis alaf 21 tu, kebanyakan sme nye perempuan, bertudung. pasal bodoh memperbodohkan tu, aku rasa ni kes ketam ajar anak berjalan? ketam tak betul, anak ketam lagi la tak betul. tp, since mende ni sme best seller, diorg pun publish lebih banyak la novel camni.

hurmmmmm... aku pon dah lama tak baca novel melayu picisan ni. dulu masa kecik2 zaman ahadiat akashah yg bahsa melayu berterabur, sekali dengan zaman creative enterprise punye novel yg cite sme pasal anak orang kaya. masa skola menengah lak ramai yg layan alaf 21, konon2 tema cinta selepas kahwin wadehek. skrg ni, aku tak sure. tp dengar cite aritu, sejak novel ayat2 cinta meletup 2 3 tahun lepas, market bertukar ke arah novel cinta konon2 ishlamik tp tahpape je isinye. pendek cite, novel melayu mmg buat remaja ni berfantasi je la. nama pon picisan kot.

tp ada je novel2 yg bermanfaat, tp berat la sikit bahasa dan isinya. aku tak sure ramai ke tak audiens. itu kena tanya syukri (janjilaxamana.blogspot.com).

aku rasa, pasal plot tu, sbb org dah start bosan ngn cite antu kot (serious shit nak muntah dowh bukak tv kat mesia)aku pon dah lama tak tgk tv. org2 dlm showbiz ni nak buat mende2 yg indah dan tak realiti je kot. booooooo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails