Monday, June 27, 2011

Propaganda Halus Yang Di Sampaikan Di Dalam Drama Nora Elena

Salam,

1. Hokay...Hokay! Aku tau la drama Nora Elena dah tamat. Aku pon tau ramai org yg tak layan ataupun buat2 tak layan Nora Eelena sebab tak macho la kan tengok cerita cintan. Lagipon drama Melayu ape kelas.

2. Tapi walau sekayu macam mana pon drama Nora Elena ni, kau tak boleh nafikan dia popular. Paling bahaya, Nora Elena ni popular di kalangan sub-group populasi Malaysia that matter bagi kita. Iaitu sub-group "Aweks-Aweks".

3. Jadi apabila aku mendapati drama Nora Elena ini mempunyai propaganda yang kesat, maka aku tak boleh tahan lagi. Aku kene emo. Aku kene sound semua orang supaya semua aweks-aweks sedar dan kembali ke pangkal jalan. Kerana kalau tidak, punahlah harapan kami untuk menekel mereka2 kesemuanya serentak.

4. Propaganda yang aku maksudkan di sini ialah.
"Lelaki bukan-Melayu adalh lebih romantik berbanding dengan lelaki Melayu".

5. Korang nampak tak? Ke kau dah buta dan rabun warna bila nampak Aaron Aziz pakai polo shirt pada setiap episode sampai kau tak sedar yg drama ni tengah mind-fuck engkau.

6. Untuk yg jahil pasal drama Nora Elena, hero citer ini ialah Seth Tan iaitu Cina muallaf yang di gambarkan sebagai sungguh "shhweet" dalam mengayat bini dia, iaitu Nora Elena. Nora elena pula "terpaksa" kawin ngan Seth kerana ex dia, Eid, jeng...jeng...jeng...iaitu Melayu (surprise...suprizee!), telah putuskan pertunangan mereka lagi 2 minggu nak kawin, kerana dia jeles dan marah2 bila tengok Seth cuba nak rembat tunang dia.

7. See..... Cina = romantik, baik, sweet. vs Melayu = emo, kuat jeles, possessive, controlling

8. Okay. Untuk org yg cuba memandai kata kat aku "Ehh, Eid dlm citer tu Pan-Asian lah". Whatdefak! Eid dalm novel itu adalh melayu. Lagipon definasi melayu adalh tiga je, iaitu Islam, cakap Melayu dan mengamalkan budaya Melayu. So Pan-Asian macam Eid dan juga aku, adalah Melayu hokayy!. Dan, jangan lupa! Siti Saleha/Nora Elena tu pon Pan-Asian hokay! Tengok kabushh dia la hokay. Terlalu cemerlang sebagai gadis melayu tu..

9. So adakah benar Non-Malays are more romantic compare to Malays? Entah. Ada proper academic study ke that proves this correlation? But, I don't give a fuck!

10. Aku dah tulis dlm blog ni before kan? Aku dah cakap, adalah lebih baik awek2 pilih lelaki yang tidak romantik kerana lelaki romantik ni dalh mat romeo yang akan romantik dengan semua wanita2 lain gak.

11. Kalaulah Non-Malays tu romantik dan respek wanita sangat, sapekah yang own rumah2 urut kat Malaysia tu? Sape plak pelanggan2 pelacur2 dan pondan2 yang bersepah tu? Pengunjung tiger show? Pengedar dvd lucah? Of course Melayu pon layan sekali, but overwhelmingly represented percentage wise compare to general population racial percentage adalah kaum Non-Malays.

12. Mari bukak minda sikit dan keluar dari kepompong Malaysia. Tengok Jepun. Bapak porno seantaro dunia. Segala macam fetish dari romen budak ke makan taik dan kencing awek pon ada. Katun pon ada sex! Tengok mat salleh dengan strip clubnya, legalize prostitution, sex-film industries, majalah2 bogelnya dan lain2. Tengok Siam dan Filipina di mana pelacuran berleluasa, pelanggan diaorang adalh rata2 mat2 salleh yang sanggup terbang beribu2 kilometer ke situ semata2 untuk pergi layan pelacur murah dan muda (awek2 bawah umur!) di situ untuk beberapa minggu. So, romantik sangat ke kaum mereka macam tu?

13. Kalau kau kata hanya small percentage je dari kaum mereka yg layan bende2 cenggitu, so please jgn generalised. So kenapa kau galak sangat nak generalised yg semua lelaki melayu adalh tidak romantik sedangkan banyak je lelaki2 melayu romantik yg aku kenal?

14. What is romantik? The art untuk mengayat awek untuk beromen.

15. Kerana let's faced it, bila engkorang awek2 di layan romantik gila ape yang korang rasa? Bila korang dapat bunga? Bila dapat cincin/necklace? Bila di belanja holiday? Bila makan di kedai high-class? Bila dapat ifon-4 yang gempak cam aku? Kau rasa seronok dan suka sangat2 sampai nak terkam balak tu dan peluk2 dia kan? Then, you are one step closer sebelum di kendurikan...

16. So everybody, tolonglah jangan termakan sangat dengan propaganda sesat NoraElena itu. Takde bezanya antara lelaki Melayu or Non-Malays dari segi romantiknya. Akan tetapi adalh lebih baik memilih lelaki yg tidak romantik langsung, kerana dia pastinya tidak akan berjaya memikat awek2 lain selain drpd anda. Oleh itu pilih lah aku.

Sekian, mekasey, wassalam.

9 comments:

Pan-asian said...

haha romantik x semestinya mengaburi mata awek awek dengan hadiah hadiah mahal sahaja bro... hahahaha

Faiz Sulaiman said...

hahaha entri yang hebat. aku baru sedar propaganda halus ni! klau aku tau awl2 aku tutup tv. haha

mangkuk statik said...

pan-asian: Aku kasi contoh fizikal je tu sebab takde space. Kalau aku nak letak membuka pintu rumah dan bilik, mengucapkan sayang dan cinta setiap 10 minit, memegang tangan dan menguncup lembut setiap 30 minit, mengubah lagu dan puisi mahakarya...mampos lah gitu jadi panjang berjela.
Tapi apa2hal pon, terima kasih atas teguran. Kita sesama pan-asian kenalah saling tegur menegur.

Faiz Sulaiman: Ehhh kau kan American! Takdehal lah bro. Awek 2 melayu mmg suka Amerikan!! So katok lah puas2! Muahhahaha

Dr. Ben said...

isshhh ko ni propaganda sungguh... rasa macam nak kena tengok pulak

ihsan_huhu said...

bak kata pepatah, kalau perut berlemak, laki pon boleh berspotlight mcm pan-asian

hanaahmad said...

wakakaka...emo betul bro. bg aku semua org ade side romantik msg2. percayalah, kalau kita dilamun cinta, romantik tu dtg dgn sendiri. subjektif. tak semestinye kne bg bunga. buat bnda yg tak disangka2 pun leh jadi sweet. lgpun tak semua aweks2 suka bungaaa kotttt...alaa..chillex sajo...ekekek.

apa2pun nice entry ni bro...nora elena dh hbs kot weh. jom layan Kitab Cinta pules...org indon plak ok. ekekek

yenny said...

xsuka drama mlayu novel mlayu..
suma watak smpurna..pmpuan msti lawa mcm puteri laki msti hensem..
cita mlayu slalu cta org kaya mkn restoren mahal..keta besau2...
kenyataan nya bukan suma mcm tu..
mkcik2 d sajikan ngn khayalan mka brkhayal anak2 dara nya blh dpt hubby mcm tu....haiiii...

mangkuk statik said...

Ben: Jgn tengok! Kalau kau tgk ilang title dr kau sebab IQ akan jatuh.

Huhu: Benar. Sebab tulah kau flatchest sebab peruk zero lemak.

hana: bak kata abang huhu"flatchest" kat atas ni dulu. "Kalau dgn awek, tengok rumput tumbuh pon rasa romantik!
Citer indon pla ke? Adoila. Tanak tgk! Cukuplah 20% brian cell aku mati masa tgk noralena tu.

yenny:laaa...kalau buat citer perempuan tak cantk kawin ngan lelaki tak hensem yg drive kereta cabuk dan makan di restoran cakai yang masak tak sedap, sapa nak tengok?

hanaahmad said...

cite erma fatima adaptasi novel habiburahman kalau tak silap.fazura bercinta dgn mamat indon. islamik sket la bro. layan jeh. ekekkee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails