Saturday, September 24, 2011

Teraba-Raba Mencari Cinta


Salam,
...di tulis drpd perspektif seorang lelaki yang hensem.

1. Apabila aku melihat saban hari, student2 di sini teraba-raba mencari-cari cinta, aku bersyukur. Aku dah get over that stage a long time ago. Pejam celik pejam celik, last taim aku berstatus single adalah 17 years ago. Berapa umur engkorang sekarang? 20? 23? Pehhhhh....

2. Alhamdullilah cinta-cinta (yes plural) datang bergolek2 ke kaki aku tanpa di pinta di waktu aku mempunyai self-doubt, adakah aku ni attractive enough utk dijadikan teman kpd mana2 wanita kerana at the age of 20, aku belum ada awek pon. (Tipu je. Aku mmg tau aku ni hensem. Aweks will come eventually. Haha)

3. I can still remember, as if it was yesterday, the kecelaruan fikiran dan jiwa yang kacau at that age. Nak bercintan lagi, nak fokus study lagi, nak enjoy life lagi, dan nak jaga agama di oversea lagi.

4. Cinta was a big thing at this stage of life, sebab lets faced the reality.
"Sesiapa sahaja yang kau end up bercouple pada age 24, confirm akan jadi laki/bini engkau eventually!"

Tak kiralah kau dah kapel 6 tahun ke ataupun kau baru kapel 6 jam, sape yang bertahta di hati wanita at this age, dialah akan bertahta di vagina mereka nanti insyaAllah.

5. Aku bagik specific age, iaitu 24 kerana at this agelah korang baru grad dan keje setahun dua. Korang dah boleh start nampak jalan yang akan kau ambik for the future. Life yang selama ini kau rasa macam terhuyung-hayang macam lalang, kini nampak jelas. Dan bila itu dah setel, kau akan move to the next stage, iaitu berfamili.

6. Kau mungkin end up kahwin at 28 gitu (average age of marriage for Malaysian men) dengan awek yg kau kapel at 24, but the plan begins now! At this age.

7. Tiada awek yang kau boleh tahu mendalam hati budi pekerti mereka selain daripada awek yang kau study bersama. Kau boleh nampak dia hari2. Perwatakan mereka. Agama mereka. Ketika mereka most guarded dan ketika mereka let all their guard down. Kau bersama mereka ketika mereka happy. Ketika mereka selamba. Dan paling penting, ketika mereka tertekan and by Allah tiada yang lebih stressed drp assignment dan exam at this stage of your life.

8. Dan pada age awal-awal 20han inilah awek at their most "seri". After this, its all downhill for them. Sorry sayang-sayang ku! Its reality. Please take your time and tengok gambar2 facebook engkorang masa mula2 sampai dulu. So by 24, aku tak kira macamana gojes awek itu, the reality will dawn on them. Satu demi satu lelaki-lelaki yang memuja mereka akan pergi. In the end, they will cling for their dear life to their man at that age of 24.

9. Sekiranya kau terjumpa cinta at this stage, alhamdullilah. This is cinta at its purest. Cinta yang tidak di batangi lembayung meterialistic dan social status. Realistically, kalau dia cintakan kau ketika kau sengkek ni, apatah lagi ketika kau dah keje nanti kan?

9. Unfortunately, cinta2 yang kau alami selepas kau dah berkerja nanti, akan always "di cemari" oleh title engkau, kerje engkau, kereta engkau, rumah engkau, i-phone/i-pad/i-mac engkau or jumlah duit dlm bank account engkau. Itu sudah fitrah manusia. Tak mungkin untuk di nafikan.

10. And with that reality, comes another sad fact.
"Pure love is not for everybody my friend"
.
Everybody search for it, but very few find it. Life is not Hollywood. Not Shakespeare.

11. Only a few people will find love based just on their good looks and personality. Most people will only end up in "that will do" relationship. Maksudnya pakai cekau je sesapa yang decent enough untuk buat laki/bini. Its not their first choice, but sebab dah takde choice.

12. With this I give the last reality check for this post.
" Fortunately, Love is over-rated my friend"

13. Perasan tak movie2 cintan always end dengan the couple walked into the sunset or in loving embracing kiss or shit like that. This is because everybody knows, that that is love at their peak. After that its always a struggle to maintain it. Terlalu bosan. Tiada nilai komersial. Takde sapa nak tengok.

14. The "pure love" yang aku dok kecoh2 tadi pon, mungkin di gugat oleh2 awek2 muda yang datang later in your life bila kau dah succesful dan bini kau dah kerepot. Kamonla. Kalau ade awek muda yang baik dan hot yg cuba memberikan cinta "tercemar" mereka kepada engkau vs "pure love" drp bini tua, sapa kau agak2 akan menang? Fitrah manusia sukakan kecantikan. Kita bukannya superman.

15. And for those yang in "that will do" relationship., Sesungguhnya Allah itu penuh denagan rahmatNya. Apabila dua pasangan berkahwin atas nama Allah, untuk menghasilkan zuriat dan mengelakan maksiat, maka insyaAllah , Allah akan kurniakan di hati-hati mereka " kasih sayang".

16. "Cinta" itu ibarat mercun. Pum pam berdentum bingit, hangat dan menyeronokkan. Akan tetapi sepantas itu juga dia pergi dan meninggalkan kita di dalam keheningan. Akan tetapi "Kasih Sayang" itu pula umpama bara. Tidaklah panas menyala2. Tidaklah spectacular. Akan tetapi apinya last forever.

Which one do you choose? Good luck my friends.

Sekian., mekasey, wassalam.

6 comments:

n said...

aku 24 skang

ainishamsi said...

gilelah azam. tiba2 cam jiwang n wise.

as usual kem salam kak yanti.

mangkuk statik said...

n: Hi andartu
aini: aku pon mempunyai hati dan perasaan...muhahahhah

Anonymous said...

mmg syahdu je bace.. haha...

-rabbow-

Dr. Ben said...

cinta banyak hal... hensem, management, persekitaran etc etc...

n said...

kongajo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails