Sunday, May 31, 2009

part 3: Tika cintaku bersemi ...Membendung cinta di hati.

gamba cilok mane ntah. Ayat bodoh giler. Abis kalau nak terberak, mesti kene let go kan. Buduss
Salam,
part 1
part 2
Pemberitahuan: Post panjang giler ini di tujukan untuk budak laki sahaja dan tidak relevan langsung dgn budak pompuan. Sekiranya ader budak pompuan pengkid atau lesbian yang mengunakan ilmu yg aku turunkan kat sini, ketahuilah, aku tak halalkan ilmu tersebut. Sekian. Harap maklum.(pergh...macam cikgu garang plak rasenyer)

1. Selepas roswita, aku dah jatuh cinta, in chronological order,kat nuraini, juli, wan zaleha radzi, awek melayu lam gambar bapak aku kat UK, rosnah, azimah, zurin, secratary badan perwakilan pelajar(BWP) mrsm aku, awek junior luper namer, awek sabah jeans koyak, pamela anderson, cikgu jawa, shafnie zainuddin, nurul izzah, normala shamsudin, rozita chek wan...

2. Ehh..macam ader patern plak kan. Daripada budak2 sekolah, kepada orang-orang tua...apekah maksudnyer? (kau dah tua bangka la...) dan daripada manusia di alam realiti, kepada manusia di alam fantasi....apakah sebabnyer? (aku dah giler dan nyanyuk). Aku sedar, biler one day aku dah start jatuh cinta kat datin sri jeane abdullah atau datin seri rosmah mansur, itu maksudnyer, aku dah "tak lame dah tuh".....

3. Tapi, walaupun aku jatuh cinta kat dieorang, sekor pon aku tak pernah bagitau. Aku usha2 dan jiwang sorang2 jer. Mereka hanyalah menjadi kekasih gelap jauh di sudut sanubariku. Aku tak ler jadi stalker plak taim tuh.
Jadi, kenape aku tak bagitau awek2 tuh?


i. aku penakut. Takut di reject

ii. aku tak reti nak ayat..Aku maner kenal org pompuan masa tuh. Kan adik bradik aku laki dan kawan2 aku pon laki gak. Jadi aku cakap ngan org pompuan cam aku cakap ngan org laki. Nak ngorat bapuk aku tau la...Bila ngorat awek cun, ayat aku rase mcam banyak kesilapan tajwid jer biler bertutur.

iii. aku belum "perasan' yg aku ni ensem dan macho lagik. Bodi aku kecik jer maser taim sekolah, jadi tak gagah perkasa lah. Tapi lepas form 5 , bila aku akil baligh...muahhahah cam sial . Bukanlah...Aku baligh awal lagi, tapi growth sprur delayed skit. Peak lambat, tu yg walaupun aku sudah tua tapi masih perkasa main bola...muahahha poyo.

iv. aku seorang yg pandai. Org pandai tak terjerumus di dalm aktiviti2 yg mengsia-siakan masa dan effort macam bercintan contohnya....muahahhahahha. Terime lah kenyataannya korang....

4. Ginilah senang citer, aku biler bab awek ni aku selalu pikir pakai logik. Aku pakai otak bukan hati. Kalau ikut hati, aku dah kawin ngan pamela anderson dan dok di malibu sekarang dan tidur tak pakai bantal biase dah sebab dah ader bantal "natural". Pada hati ader nafsu dan nafsu boleh membutakan kita (giler jiwang ayat! Phewittt!). Kita tak nampak maner salah silap kita. Kita ikut syok kemaruk bercinta jer. So dari situlah boleh timbul masalah suatu hari nanti. Oleh itu gunakanlah akal kalau kau nak bercinta sanggat.

So, aku tak berawek maser muda2 sebab secara logiknye..


i. ape kejadah yg kau dok tergopoh2 nak berawek tuh? Sebab org lain ader awek? Lepas berkenalan terus berawek. Cinta monyet org kater. Ginilah. Macam kau memasak la. Kalau api besar, cepat lah hangitnyer. Gitulah cinta kot. Ramai kawan2 aku bercintan bagai nak rak di sekolah menengah, matriks dan di ozzy ni.. Sampai dah tau brape aribulan nak kawin, baju kaler aper nak pakai maser bersandingan, nama anak2 sampai anak ke 10 org dah siap, etc. Last2 awek dier kawin ngan ntah maner2 badak sumbu bermisai tebal umur 35 tahun. Ape kes. Ehh..35 muda lagi. Tukar ke 47 tahun la. Ape kes (ulang tayang)

ii. ader org kater, "She is the one. Kalau aku telepas, merana lah aku for the rest of my life". Maner kau tau she is the one? Mrs Rights? Impossible!! Especially maser tingkatan. Apekah mathematical probability kalau dari darjah 6 atau sekolah menengah bercintan boleh membawa ke ranjang malam pertama. Belief me, the answer start with number zero...0% kalau dari darjah 6, 0.01% gitu kalau dari sekolah menengah.

Masalah utamanya ialah kau tak tau camner awek tu akan turn out to be, lagi 4-5 tahun lagik, maser kau bajet2 akan kawin nanti. Awek yg badan langsing mcam model maser form 5, mungkin akan membesar bagai johan dan mewakili malaysia dalam sukan sumo hanya 2 tahun lepas SPM. Awek yg jalan gedik, lengangan buntut tonggeknyer menjadi igauan malam mu, mungkin akan eksiden maser matrik dan kene potong kaki takat peha, so jalan pon dah tempang-tempang sebab pakai kaki palsu (giler contoh yg kejam!). Dan yang "paling biase" awek kau yg ayu, lemah lembut biler bertutur, pijak semut dia plak yg pengsan seminggu dan perfectlah senang citer pada arini, mungkin akan menjadi psycho bitch selepas kawin nanti. Perghhh..serammmm.

iii. awek ni bersepah2 ader di malaysia nih. Ketahuilah, budak cun yg kau ader crush maser form 4 tuh, hanya lah seorang drpd berjuta2 awek di malaysia. Kalau kau open to interatial relationship, lagilah berbillion2 possibility is waiting for you. Aku selalu pikir, kalau katakan aku dah start becintan ngan sorang awek nih, camner kalau tetibe aku jumpe awek lain yg lagi perfect? Clash? Pasang dua? Woo...aku bukan jenis camtuh, jenis pasang awek keliling pinggang. Awek hanyalah sorang at a time. Tapi biler berbini, itu different stori lah. Itu kalau 4 in one night pon takkan ader sekelumit sesalan di hatiku.......

iv. Berawek-awek ni, walaupun rase syiokk, tapi sebenarnyer high maintainance. Tak wujud lam dunia nih awek low maintainance senang ceriter. Semuer awek start ngan kategori high maintainance dan kategorinyer meningkat keatas sampai ader yg super duper ultra maintainance. Kenaper aku cakap tak de awek yg cam rumah kos rendah? Sebab "kos" bukanlah duit semata2. Kos itu meliputi,

a)MASA
-yang kita luangkan bersama /dating/ kualiti time,
-masa berjiwang sorang2 lam bilik, atas bas, kat kawasan berpemandangan indah,
-masa melayan lagu jiwang. Lagu itu plak nak kene spend maser download plak dan silap2 kene beli singles lagik, beli mp3player/radio lagi, letrik lagi.
-mase pikir masalah jiwang

b)KESIHATAN
- kepala pening stress bercinta sampai kene beli penadol,
- suara serak sebab cakap lamer sanggat lam phone/skype kene beli strepsil dan simpan stock gula2 hacks banyak2
- jerawat yg nampak maser webcam kenelah di caber pakai makeup,
- mata merah sebab banyak nangis kenalah beli spek mate besar penumbuk takut kantoi org lain tau, tu tak kira kos tisu paper lagi tuh

c)PSYCHOLOGY
- otak sasau sebab giler frust menungging, kenelah jumpe doktor mintak ubat sakit otak.
- otak mereng sebab asyik terbayang muke awek yg tak nak kat kita, kenelah jumpe bomoh mintak ubat pengasih/senyonyong/minyak dagu , kenalah bawak penggerasnya yg ntah hape-hape
- hati berkecai sebab jeles gile tahap gaban kat awek sampai tak percaya langsung kat dia, suruh pakai purdah, mintak phone bill dia sejak dari tadika sebab nak scan balak maner yg dier dok gayut dan kalau dier tegur budak laki lembut pon kau dah melenting ajak betumbuk. Kalau dah level ni, tak lamer lagi akan jadi stalker sepenuh maser lah plak. Tu dah buang maser nak kene gi stalking, gi google dan buang duit nak kene beli telescope besar dan peralatan nyamar. Silap2 nak kene upah org siam tolong "ajar" sikit balak yg kaco awek kau. Gilo wey...Giler.

Ginilah senang cerite. Kalaulah kau rase aku SALAH, kau rase awek kau tu memang low maintainance, itu maksudnya hanya boleh jatuh kepada 2 kategori sahaja,
1. awek kau dok pasang sorang lagi. Tu maksudnyer dier dok chat/sms/gayut/dating/etc ngan org lain la. So org lain dok tabur duit untuk dier, bukan kau la. Uwaaaaaaaaaa.....
2. awek kau tuh huduh macam jamban pecah. Orang lain tak berselera nak kacau. Kau sorang jer yg nak. Kuah kuah kuah kuah...karii.

5. So soalan cepumas nyer sekarang adalah, "Jadi, camner kami nak tau biler masernyer yg sesuai untuk berawek bang mangkuk hayun?". Soalan ini mudah jer. Hakikatnya, tak de sorang pon yg tau melainkan Allah. Kau hanya boleh berusaha dengan mengunakan kepala hotak hengkau untuk pikir kebaikan dan keburukan bercintan pada situasi korang sekarang ni.

Ingat!! Prioriti utama korang adalah stadi, dan yg lain2 tuh hanyalah secondary.
Ingat!! Aku ada di sini dan sedia membantu engkorang anytime. Sekiranya korang masih ragu2 untuk berawek atau tidak, aku sudi untuk menjadi bahan eksperimen untuk mengtest-drive kan awek tersebut dan menganugerahkan ISO9000 kepada calon2 awek yg berkelayakan.
Lihatlah betapa baiknya hati ku. Alhamdullilah!

Sekian, timokacih, wassalam.

14 comments:

lutfiePOODLE said...

i must bloody admit..
entry y menrotan-daging otak anda!(aku).aku dtg obersi nak tgk band pojaan hati je.alamak,salah niat pulak.insyaallah stadi blom kantoi lgi.muahaha

Igniz said...

banyak ilmu sy dapat..tapi part ISO(dan no siri) tu..yg tu sy xleh kasi try..bahahaha!XD

nkecik said...

btol! skang kne blaja! pas degree sambung master! pas master sambung phd! tayah balek melesia dah! mampos x kawen aku

nkecik said...
This comment has been removed by the author.
Abang Ben said...

bro... gua rasa bercinta ni lu tak leh halang eh... gua ingat gua minat awek ni dari sekolah rendah lagi tapi gua tak paham apsal la gua minat.

Dah kawin tak tengok awek? Huhuhu... tu la hikmah Allah s.w.t. bagi kawin 4 tu! Sebab Pencipta tau apa yang diciptanya. Kalau tak bagi, tu la jadi red district tu, konar ikut jalan lain.

Yang penting gua rasa ialah set priority. Andaikata kalau lepas study mudah untuk kawin, maka kawin la lepas studi. Tapi kalau dah macam gua umur setahun muda dari lu pun nak kena tunggu habis studi baru kawin... dunia jadi azab bagi gua woooo!!!

Lu nak kawin lagi sorang pun kena pikir panjang wooo... tapi gua sentiasa sokong kalau lu nak tambah. Banyak masalah umat selesai woooo (syarat jangan lu pulak jadi masalah).

mangkuk statik said...

lutfie: belum terlewat untuk membetulkan niat dan carik awek mat salleh cunblonde. MAsa masih panjang.

Igniz: aku dah bagik free servis pon kau tak nak. Memanglah tak mengenang budi kau ni!!!mauhahaa

nkecik:post nih tentang budak laki lah. Tak applicable kat kau.Ttg budak pompuan aku akan tulis lain kali plak.

coment deleted: wei...aku belum bacer lagik pon...ciss

abg ben:betul dan benar semata2 ape kau cakap tuh.
Cinta ni out of our control sebenarnyer. Itu kerje Allah yg menjadikan kite berpasang-pasangan dan jodoh telah di tentukan olehNya dan tertulis di luh mahfuz.Settle dah.
Tapi tak salah untuk kita berusaha, berdoa dan berfikir sedaya upaya kita, supaya cinta kita itu berada di landasan yg betul , bukannya landasan nafsu semata2.
Tapi bab aku nak "pasang lagi sorang", tolong check dan betulkan fakta anda. Aku tak nak kawin "lagi sorang". Aku nak kawin lagi 3 orang.iA.muahahhahaha

ihsan_huhu said...

sungguh menyokong 100% ttg awek high maintenance.

aku kl dapat awek je sure aku pk ble nk clash..

tp skang dh boring

Hijaz Kamal said...

Hehe..Mr.Azam..abeh tu...u are and ur wife..did u two bercouple sebelum kahwin? Just a question?

mangkuk statik said...

huhu:"tp skang dh boring" ape maksud tuh? kau dah boring solo molo ke kau dah boring berawek dan nak jadi gay bermula dari tika dan saat ini?

hijaz:mcam cuak2 je tanyer soalan. AKu kapel sebelum kawin. Walaupun aku sebenarnyer memang dah bersungguh2 untuk TAK berkapel time stadi.(nanti aku buat post lain bab nih...naper aku gagal). Nak buat camner takdir illahi.

GheySA said...

haha aku sokong idea kau, terutama part2 yang bercinta dari zaman sekolah lagi n takut menyesal sbb she's the one bla2 tu. tapi tu lah, susah gak nak control kalau hati dah kata suke tu, semua masalah kau akan sediakan alasan dan justification utk membenarkan kata hati. nasib baik aku dah nak grad insyaAllah, bleyhla aku cari calon cepat2, muahahaha. lol.

Hijaz Kamal said...

Aiya...u pun couple...ni case pot calling the kettle back.

Agree jugakla, bercouple ni cam emotional roller coaster haha..ade part bes dan part yg menakutkan...last2 muntah..tapi ade je org tak muntah.Entah ape aku cakap ni..haha.In the end, sume nye takdir.

Everyone insya-Allah akan kahwin eventually, esepcially since populasi laki ni dah le makin skit ..so to all the boys..your time will arrive eventually.haha

hebatgampang said...

hahaha..nie mesti kau tulis sbb kau dah meluat tgk budak2 dating kat kedai kau kn.lebih2 plak dlm kedai.kau tuang je kuah kari atas kepala.xyah renjis2.hahah

mangkuk dinamik said...

Perasaan cinta kepada jantina yang berlawanan adalah fitrah manusia. Bagi yang tidak memilikinya, anda adalah TIDAK NORMAL dan PERLU BERHATI-HATI. Sama juga perasaan2 lain dalam diri seperti marah, sedih etc. Islam tidak menghalang fitrah tersebut sebaliknya mengajar kita bagaimana menyalurkan fitrah2 itu dengan cara yang diredhai Allah.

Tidak berdosa sekiranya kita ada perasaan marah atau suka terhadap seseorang. TETAPI tindakan kita seterusnya yang akan menentukan samada kita berdosa atau tidak (contohnya rasa marah kat member then terus menumbuk dan memukulnya, rasa suka kat seseorang then terus memilih untuk bercouple tanpa ikatan yg sah).

Sekian tazkirah hari ini...

nobody said...

Menarik ^^
Memang tengah looking forward
Jawapan atau cara atau teknik
Untuk tidak bercinta

Dengan rendah hatinya
Sila tolong bantu
Kanak-kanak rebina ini

Thanks,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails