Sunday, November 15, 2009

Orang-Orang yang Allergik Kepada Budu : PART 1

Salam,

1. Negatif stereotype terhadap org Kelantan, aku bajet telah berlaku sejak zaman Jurassic lagik. Sebab tu dalam istilah Dinosour, ade perkataan "sour" atau "Dina-sor" dlm bahsa melayu. Sor dlm bahasa kelantan ialah "satu". Jadi Dina-sor adalh bermaksud "satu dinar". Paham tak murid2 sekelian! Kalau tak paham itu bukan salah cikgu. Itu sebab kamu bukan org Kelantan, maka kamu memanglah bengap!! Muahhahahaha

2. Masa aku sekolah rendah, aku pernah baca buku2 lama kat rumah nenek aku sebagai hobi budak2 nerd...ehh silap genius macam aku. Antaranya karya (cerpen) Allahyarham Uthman Awang/Tongkat Warrant (saterawan negara 1981) yg citer kisah2 50/60han, kat KL. Zaman tu pon org dah cuak ngan org2 Kelantan sebab kalau sesape carik pasal, maka keluarlah "kapak siam" yg akan melayang ke dahi mangkuk tersebut. So jgn carik pasal. Hmm..aku pikir, teruk sanggt kah "kami" ni. Mungkin itu zaman dulu kot ?
Mungkin Gemuloh(kelate)/Allahyarham Pak Uthman org Johor, so standard la stereotype terhadap org Kelantan. Al-Fatihah untuk sasterawan yg gempak ni.

Kapak siam/kapak bungkus/kapak terbang. Kecik je. Kalau ninja ada bintang ninja, ni traditional ore Kelate punya bintang ninja zaman dulu2.

3. Tapi, semakin ku di mamah usia, (tapi kehenseman tidak dimamah lagi), dan aku pergi sekolah/matrik/uni merata2 tempat kat West Coast, aku dengar macam2 kisah negative ttg org Kelantan yg keluar dari mulut2 org "luar" yg racist. Dah lah tu, aku sorang je budak Kelantan masa aku form 3 di Sekolah Kementerian dan form 4-5 di MRSM. Jadi ape2hal pasal Kelantan, aku lah yg kene gelak oleh budak2 lain. Cikgu2 pon ade gak yg tumpang sekaki kutuk aku wa cakap lu. Siol punya org Melaka! Bile aku tercakap slang Kelate, kena lagi sebijik. Tapi tak de hal lah bro! Aku best student gak.

4. Masa aku di MRSM tu jugak, tetiba masa form 5 (1991), ramai budak2 Yayasan Sabah di transfer kan dari MRSM2 Pantai Timur ke MRSM2 di Pantai Barat. Takde sekor habuk pon budak Sabah tinggal di pantai timur. Bila aku tanya budak2 Sabah yg mausk MRSM aku, diorang kata puncanya masa tu Yayasan Sabah di pegang oleh Joseph Pairin Kitingan yg totok Kristian. Jadi bila PAS merampas kembali Kelantan dari BN masa pilihanraya 1990, dia cuak gile. Dia nampak macam Islam kuat semacam di Kelantan, so tak pepasal dia banned student2 Yayasan Sabah dari pergi ke Pantai Timur sebab takut abis murtad student2 kristian dia nanti. Bodohnya manusia tak belajar Geography. Dia inggat Kelantan, Ganu dan Pahang tu satu state gamaknya.

5. Masa aku buat matrik USM pulak , best student batch aku (chinese), tak nak apply buat medik USM sebab kalau masuk medik, kenelah duduk kat Kelantan for at least 5 tahun. Kalau tak silap aku, dia tak nak dan bapak dia pon tak kasi. Tapi daddy dia bukan Apek Penang jual besi buruk. Bapak dia top Professor bidang Nyamuk kat USM lagi. Org bijak pandai pon jadi bodoh bila masuk bab kelantan ni. Tapi, toksahkan Cina, org Melayu sendiri pon ade yg cuak pegi Kelantan.

6. Aritu ade kawan kpd kawan, org melayu Kolumpo, first time pegi kelantan. Masuk je bandar KB tiap kali dia nampak awek tak pakai tudung., dia mula kecoh..

" Ehh, tu ade org tak pakai tudung tu...Tuuu! Tuu Dia Tuu",

" Tu ade sorang lagik tak pakai tudung!! Kau nampak tak bro? Baju kaler merah. Blakang kete Kancil".

Dgn muka seriesnyer. Apekela mangkuk ni. Rupanya dia ingat kat Kelantan tak de sekor pon yg tak pakai tudung. Semua di paksa pakai tudung labuh dan memegang kad keahlian seumur hidup PAS. Jadi bila ade org tak pakai tudung, dia bajet mesti anytime org2 Jabatan Agama Islam akan datang dan sebat pompuan2 tersebut di khalayak umum....ala2 Iran/Taliban gitu. Bodoh punya worang!!
Awek paling happening kat Kelate.

7. Org India pon cuak bro. Pernah di reportkan dalam paper an Indian tourist group from West Coast telah melawat Kelantan dan terserempak dgn Tok Guru?.Diaorang jadi panik dan dlm kelam kabut tu tetiba diaorang greet Tok Guru dengan
"Daulat Tok Guru Nik Aziz!".
Punya lah gabrak. Hmm..Padan la Sultan Kelate kurang berkenan sikit ngan Tok Guru sejak akhir2 ni.

8. Persepsi negative terhadap org2 Kelantan jugak sangat2 berleluasa dalam hal ehwal munakahat/kawin. Antara cerita paling best, keluar dari mulut sorang Ustad Pantai Barat ni, dia pesan kat kami budak2 lelaki kat MRSM, jgn kawin ngan Pompuan Kelantan. Pompuan Kelantan ni tak boleh caya. Nanti kita pegi kerja pintu depan, bini kau keluar kot pintu belakang. Lama gak aku pikir, bertahun2 baru aku paham ajaran sesat Ustad ni. Takpelah. Mungkin dia bukan ustad PAS..muahhahahhahahaha.

9. Di kalangan budak2 pompuan plak, pernah tak korang dengar org kata jgn kawin ngan lelaki Kelantan. Nanti asyik nak balik Kelate je. Ade org penah kata kat aku, org laki Kelantan posssesive la, King control la dan macam2 lagi. Famili bini aku pon pernah pesan kat bini aku , jgn kawin ngan org Kelantan. Tapi nak di jadikan cerita, sekarang dia kawin ngan aku, kerje kat Kubang Kerian, kene King-control by aku, di paksarela benarkan aku berpoligami dan jarang2 dapat balik Perlis. Muahahhahahahhaha....padan muka dia!!

10. Juga dalam sports. Cubalah bukak utube dan taip keywords "Kelantan" and "bola". Kalau nak best lagik, tambah perkataan "rusuhan". Pastu amik lah mane2 video dan baca komen kat bawah tu . Aku gerenti korang, konfrim jumpa perang mulut yg almost always di start oleh provokasi dari geng2 anti-kelate. Maka bila org2 Kelantan yg bodoh menjawap maki hamun tuh, bermulalah the never-ending cycle aku ngata kat engkau dan kau ngata kat aku. Aku saspek ni kerje budak2 sekolah ni..

11. Insiden yg berlaku di Staduim Bukit Jalil aritu, menjadi satu "Self-fulfilling prophecy" di mana semua org bajet/prophesied penonton Kelantan akan ngamuk. So Polis dan Bomba, intimidatingly dah siap2 dok dekat penyokong Kelantan. Apabila Kelantan kalah, maka apalaga, semua bende di anggap oleh penyokong kelantan sebagai provokasi. So polis, bomba, referee dan even jurukamera RTM pon kene target. Sebab dah diaorang ade depan mata. Maka all hell broke lose. Dan ramalan/prophecy menjadi kenyataan/"full-filled".

Baling FRU tu, baling sama dia. Ada sesape bawak kapak siam?

12. Maka media pon mulalah recycle kembali sentimen2 anti-kelantan. Analyst sana sini dipanggil untuk beri pendapat2 bullshit mereka (Utusan Merepek 1(pukimak bangang),& 2). Perbuatan yg di lakukan oleh segelintir penyokong, di hebahkan seolah2 di lakukan oleh semua org Kelantan. Nasib baik KAFA (Kelantan Football Association) di kontrol oleh org UMNO, Nuar Muso. Jadi di saman 50 ribu je. Kalu lah di bawah PAS, aku rasa mahu kene saman 50 juta kot.

13. Dan politician2 pon tumpang sekaki perli2 kerajaan PAS Kelantan. Entah apa kene mengene PAS dgn bola entah. Tenggoklah jersi bola Kelantan tu brader. Kan kaler UMNO terang tang-tang tu. Sebab Nuar Muso yg buat. Mereka tak puas2 lagi hentam Kelantan dgn rhetoric2 Mundur, Miskin dan sebagainya. Kalau taim pilihanraya, tiap2 ari Kelantan kene kutuk dalam TV. So no wonder sentimen anti-kelantan ni masih berleluasa di malaysia.

Kan Kaler UMNO tu. Patut perangai penyokong cam UMNO!! Cuba la amik kaler ijau. Baru penyokong cool sikit......kot! Kalau boleh main pakai serban lagi bagus. Heading power!! Muahahahhaha

14. Tapi syndrome allergik kpd budu ni bukanlah chronik sanggat sebenarnya. Kutukan2 yg di berikan kpd org Kelantan walaupun kadang2 ada yg extreme, tapi kebanyakannya hanyalah senda gurau kita sesama rakyat Malaysia. Samalah seperti kita perli si gemuk, si hitam, si Indon dll. Dia perli kita, kita perli dia. Sama2 gelak. End of stori !!
The Real Sultan of Kelantan. Ku Anis "The Land Seller"

15. Kalaulah aku kata wujudnya racism terhadap org Kelantan, sebaliknya org Kelantan pon tak kurang racismnya terhadap org "luar". Itu aku stori in Part 2.

Sekian, TerryMcKAsey, Wassalam.

p/s: Sesape nak komen kutuk balik Kelantan, tunggu la sat lepas aku tulis part 2.
Sesapa buat komen bodoh macam jubor, aku akan delete.

8 comments:

Abang Ben said...

no komen ;)

FakirFikir said...

I suka Kelantan. Banyak sebab. Salah satunya, ada satu budak Kelantan tu, yg ada kedai makan tu, hari tu bagi aku makan free! Aku lagi suka Kelantan kalau dia bagi makan free lagi

mangkuk statik said...

ben: komen "no komen" pon di kira sebagai komen jugak. Aku tau kau dok tunggu peram kutukan lepas aku post part 2. Ni aku nak delay post part 2 sampai tahun depan ni.

Fakir: Biaselah tu. Org2 "luar" cam engkau senang di sogok. Di sogok dgn wang ringgit, projek, baja subsidi dan paling cikai di sogok dgn "angin kus-kus" iaitu janji2 palsu politician. Jadilah org Kelantan. Sogokan di ambil, tapi undi blakang kira. Ehhh.chop..chop..jgn jadi org Kelantan. Nanti aku kene kutuk plak ngan engkau. Tak boleh. Aku ni sensitip orgnya.

maer wan said...

uish, membuka minda nih..

kupas lagi topik nih bro.. kira2nya, aku amek crash course dgn Uni of Swinging Bowl:

KNESE 1001A - Introduction to Kelantan and Kelantanese

Bila KNESE 1001B nak start pulak? apa tajuknya?

Sori bro, aku memang blur bab2 oghe Kelate nih. Sebabnya, aku skolah dulu kat Pantai Barat je. And bila ada budak Kelate yg masuk, diaorg macam lupa kengkawan biler jumpa klik sama negeri. Tapi, aku rasa, maybe sebab masalah bahasa je kot..?

So, aku slalu buat tak tau je la, until la 4 years ago... Hehe..

ihsan_huhu said...

asal cun awek negeri mane2 pon xdek hal r

mangkuk statik said...

maer: sabar2. Ni cerita kompleks gile. Kene tulis berhati2. Kang aku kene buangnegeri plak.

huhu: sudah tentu awek pasir mas. Kan angelina jolie, Miranda Ker, Rozita ChekWan dan Megan Fox org Pasir Mas,

maer wan said...

ok2, akan ku tunggu dgn kesabaran..

exam pun dah abes semua.. yeah, boleh layan blog.. haha..

Anonymous said...

Kan Kaler UMNO tu. Patut perangai penyokong cam UMNO!! Cuba la amik kaler ijau. Baru penyokong cool sikit......kot! Kalau boleh main pakai serban lagi bagus. Heading power!! Muahahahhaha

dari mula aku nampak dia kutuk orang. bodo geo la.. bodo itu la. ini la. aku nak sound ko skit. ko pon bodo. kaler bendera kelantan kan merah. asal merah bendera umno. lain kali letak ijau kat bendera kelantan. baru jersey ley kaler ijau. haprak. malu aku nak malu warga kelantan gara2 kebodohan ko ni.. sengal..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails