Tuesday, March 30, 2010

Customers Are Sometimes Mangkuk !!!

Salam,

"Laki kau mesti tebal giler muka dia. Patut la boleh meniaga. Baru boleh tahan kene komplen ari2 ngan orang"- kawan bini aku 2009,

1. Yap! Muka aku memang tebal. Tebal dengan kehenseman.

2. Yap! Memang banyak orang komplen pasal macam2 ttg kedai aku. Tapi takdela sampai aku trasa hati sebab, diaorang biasanya tidak komplen lebih2 ngan aku.

Knaper tak komplen lebih2
? Sebab:
a) Kastemer Pompuan, cuak ngan aku. Aku devastatingly hensem! Bila tgk muka aku jer, semua darah pegi ke pipi. Blushing! Jadi darah tak pegi ke otak dan lidah. Otak cikaro2 ni jadik jem. Lidah mereka jadi kelu.
"Brr, aa nga da bleu gig sh mmmr.. oomm...Teh tarik satu Bang!"
Trus tak jadi nak komplen.

b) Kastemer Laki, pon cuak ngan aku. Sebab....ermm.. aku boleh menjadi agak ........mengerikan kepada kaum lelaki!

3. Yap! Kastemer is right. But Not ALWAYS! Only SOMETIMES. Macam pasal
a) masakan- tak cukup garam ke, tak masak ke, pedas sangat ke
b) kebersihan - tabel tak celan ke, pinggan kotor, gelas comot etc.
c) service- lembap, tak konsisten, salah kira

Aku akan dengar komplen diaorang dan trus cuba betulkan yg mane patut.
Paling aku appreciate ialah bila org komplen pasal makanan mentah. Because kalau satu piece ayam tu mentah, ade possibility satu batch tu mentah gak! So aku trus check the rest of them. Bahaya ni woi. Kene sue gua nanti!
_______________________

4. Yap! Kastemers are SOMETIMES Mangkuk! Sebok nak mengkomplen je, tapi tak pikir logik ke tidak komplen diaorang tuh.

Kemangkak-kan mereka ini terbit dari,
a) Kejahilan
diaorg tak tau apakebende pon pasal bisnes, tapi sebok nak komplen la, bagik idea la.

b) Ada ilmu tapi takde experience
Ni budak2 ekon or budak2 yg rajin baca2 pasal bisnes. Macam ader trend, tiap tahun mesti akan tetiba satu minggu tu 5-6 org dtg citer kat aku bersungguh2 pasal "loyalty card". Mesti lecturer dia baru ajar tu.

One point for you to ponder. Kalaulah lecturer korang tu hebat sangat ilmu dia, kenape dia tak bukak bisnes sendiri?
Kalau ader PhD dlm bisnes pon belum tentu berjaya in bisnes. Tgk Bill Gates, Steve Jobs, Ananda Krishnan etc. Maneder PhD! Setengah tu Uni pon fail. Sebab tu la aku mengikut jejak langkah mereka! (bajet)

c) One night stand.
Datang kedai sekali je, pastu dari the one and only experience tu diaorang buat conclusion pasal kedai aku sampai ke kiamat.

Contohnya masa mula2 dulu, aku masih tak dapt konsistensi masa buat kari. Ade hari pekat, ada hari cair. So org yg datang pada hari cair, dok sibuk sampai ari ni pasal kari aku cair. Ade org siap bagik nasihat begitu begini utk bagik kari aku pekat.

Tenkiu.
Datang la kedai balik dan test kari aku lagi skali skang ni.
InsyaAllah dah pekat dah mcam air mani.

d) Hidup di alam fantasi
Semua org ader fantasi untuk bukak bisnes sendiri.
Tapi tak ramai yg "gila" enough or berkesempatan utk buat betul2. So diaorng cuba untuk "live the fantasy thru me".
Suruh aku buat phamplets la (mmg patut pon), bagik makan free tiap jumaat la, buat gig dalam kedai la etc.
Aku layan je la setakat yg terlarat.

e) Lupa tengok peta
Dia inggat dia dok Malaysia lagi.

PERTAMA: Jenis orang sibuk nak suruh aku buat "stail mamak". Pasal kedai mamak ni, let me cakap cakap Upfront skang.
I don't know a FUCK about kedai mamak. So tolong jgn suruh aku buat stail kedai mamak.
Aku org KELANTAN. Berape ekor la mamak ader sesat kat KB tuh? Kedai mamak kat KB hanya jual roti canai/tempayan, itu jer. No nasi bloody kandar or all the shit. So aku tak tahu, tak paham and don't give a shit about kedai mamak.

Give me nasi dagang or nasi kerabu. Beat mamak's ass everytime.
So bile org2 dok bising2 pasal kedai mamak teh tarik lagi best (mmg la bodoh), roti canai dia fresh (takde kerje aku nak meng-uli), kari dia begini begitu, kenape tak buat nasi tomato/beriyani bla bla bla.........u can kiss my ass.

Ada org akan kata
"Lu bodoh! Mamak jadi jutawan meniaga.Kau kata poodah kat diaorang?"
Aku akan kata
"Dey Thambi! Aku meniaga kat maner? Aloq Setaq ke? Balik Pulau ke? Show me maner kedai yg betul2 sebijik cam kedai mamak malaysia yg success overseas in western countries? Perth lingkup! Kat Sidney chinatown ader kedai "mamak". Success. Tapi tu bukan real mamak. Itu apek punya."

KEDUA: Jenis orang yg inggat ape yg "jalan" kat Msia, akan automatik jalan kat sini.
There are a lot of cultural differences babe!
So, study dulu, pikir dulu, test dulu.
Cth:
One: Satay. Kat Msia gempaq. Tapi kat sini, average order from mat salleh ialah 2 cucuk. 1 cuck ayam dan 1 cucuk daging. Nak je aku bagik satu lagi cucuk free. Cucuq bijik mata Hang!
Why gitu?Mat salleh anggap satay only as snack, mcm aiskrim or popcorn.
Two: Bukak awal pagi/subuh. Mat salleh tak semayang subuh brader!
Aku pernah bukak pagi (9am gitu). Dari pukul 9 sampai 12, aku dok gentel telur aku. Pukul 12:01pm, kulit scrotum aku melecet! Pedih biler aku mandi. Adehhh!

KETIGA:
Satu lagi yg jenis berpenyakit compare harga ngan Malaysia,
"ice kat malaysia free, naper kat sini kene bayar?" (kat msia ice murah gile sebab indon buat dari air paip/sungai yg ntah bersih ke idak),
"naper ikan mahal gila/ kat Msia lauk ikan kan murah?" (kat sini ikan la paling mahal la ngok!)
Ada yg nak bayak pakai RM. Kang aku RogolMakwe kau kang!

f) Ingat aku superman.
Zakar aku "mungkin" power ("mungkin" sebab dah lame taktest power ni!). Tapi muscle aku ade gak limitnya.
Jadi bila kastemer mintak "real" roti canai or goreng2 or satay, aku kene kata NO!
Sebab cuba korang bilang brape banyak Cook kat kedai aku? Aku sorang je!
Jadi camner la aku nak uli roti canai subuh2, masak lauk2 tengahari dan cucuk satay petang2.
Mampos la. Malam2 komfirm pengsan. Zakar aku pon pengsan gak. Kesian bini aku tak leh beromen.

Chop! Chop!..Mesti ramai genius2 di kalangan korang akan cepat2 kata,
"Amik la cook dari Malaysia".
Muntah aku dengar ayat tu dah dekat sejuta kali dah. Kau ingat aku bodoh! Aku tak pernah terpikir idea tu?
Kau ingat senang ke nak bawak cook dari Msia datang sini?
Kedai mamak nak bawak cook dari India masuk Malaysia pon prosedur dia macam kimak. Lambat dan cerewet. Sebab tu ramai amik underground! Bayar rasuah la beb kat polis,imegresen, kastam, majlis pebandaran, politician, beribu sebulan.
Ni kau nak bawak cook dari Malaysia masuk Ozzy? Kau pernah tgk citer "Border Patrol" dak?

g) Bitch yg suka memerintah.
Bitchy makcik2 1Malaysia. Melayu, Cina India semua membuat Pakatan Bitchy dan datang kedai, pot pet pot pet.
Pesen makcik2 ni mula2 same je. Masuk kedai, dia usha sape tukang masak. Nampak je muka aku yg hensem dan muda remaja nih, diaorang semua akan mcam "tersentak" dan tarik muka macam jamban!
"Hek elleh! Budak jantan ni pandai ke masak sampai berani bukak kedai? Gilo ko apo?"
"Aiyaa! Ini macam punya budak cilaka sudah bukak kidai. Wa inggat bitul2 punya ori Malay cook!"

"Ayoyo! Ini sudah banyak besar kemaluan I. This fella think he can operate a resraturant. Nanti kita try kari dia!"


Am I intimidated? Hmm..Dulu yes. Ketar gak biler kari ditest power oleh Indian. Skang ni aku aku tak kesah pon. Bukan sebab kari akupower. Tapi sebab aku dah try my best dan kalau diaorng masih tak puas hati, I don't give a shit.

These Hitler Makcik2 always thought because they spend some money, they can "own" me. Suruh aku buat ni, mintak aku buat tu, paksa aku jual rendang etc. Terjerit2. Tinggikan suara. Nak bagik aku kecut.

Fak U la!
No women can order me around, except my mom.....sometimes. And any gorgeous girl.....! Or any naked chicks....! Or anyone with big breast but small hips...! Or my daughter....! Or my landlady....! Rozita of course....Rozita Chek Wan in case U don't know!

h) Asshole maderfaker
People that should be shot dead.

PERTAMA: Jenis semua bende they wanna bitch.
They never ever ever happy.
Macam teh tarik tak cukup manis. Bila tambah susu, dia kata sejuk pulak. Bila panaskan dalam microwave, dia kata terlampau panas plak. Buih dah ilang.

Cth:
Ade sorang kastemer dtg lewat ptg dan dok bitchy masa bagik order kat salah sorang gadis kedai. Pastu masa kastemer tu basuh tangan kat dapur, dia boleh sambung lagi bagik arahan itu-ini. Pressure giler. So intimidating.
Walaupun gadis tu cool je, Aku trus angin.
"Are u done? Now FUCK OFF! This is staff area!"
Dia trus diam and eat his meal quietly.

KEDUA: Jenis Manupulating Lying Piece of Shit!
Cuba cilok mintak lauk ni skiit je, lauk tu skiit je, pastu tak nak bayar. Klaim sebab amik sikit, tak kira. Kalau sekali sekala takpe gak. Ni acap kali.
Ade gak yg cuba kelengtong pekerje aku kata, "your boss said okay,", or kata "yesterday I came here can take xtra rice free what?"

Cth:
Aku pernah bagik sorang mamat ni student diskaun. Dia bukan student pon. Tapi dia memandai set the price fix at $5, tak kira lauk ape yg dia mintak.Tak kira brape kali dia tambah. Dah lah tu, cerewet cam pondan pilih kaler mascara ( pergh! hebat peribahasa!). Kalau aku takde kat kedai, dia "jual nama" aku kat budak2 pekerje aku. Kata I am his best buddy and shit. Nama aku pon pukimak ni taktau sebenarnya.
Eventually aku snap!
"Listen motherfucker. Starting from now if u want to eat here, U will have to pay FULL price. If U don't want to pay, FUCK OFF!"
Dia cuba ayat aku.. Dia mmg hero ayat. He's a good conman.
"Listen man! I....."
Aku cepat2 potong...
"Hey! I am busy here. I don't have time for your shit. So, Fuck off!"
Dia pon chow.
Ape dia boleh buat? Betumbuk ngan aku? Kan aku dah cakap org2 cuak ngan aku! Muahahaha!
_______________________________

5. I bet they don't teach those shit in Uni.

6. Notty customers are bad for business. Bila diaorang memekak marah2 kat pekerje kita, semua pekerje2 akan down. Bila empoyee down, efficiency of kerje diaorang pon akan down. Kastemer maderfaker ni jugak akan menyebabkan kedai kita nampak "macam" teruk giler. Abis semua customers pandang semacam je lepas dgr komplen2 tuh.

7. So thats why, aku almost always sided with my workers. Bila these bitches come complaining, aku treat them as they are, treat them like a bitch! So they feel so angry and hopefully will never ever come back. I don't want your money. I don't do business with the devil!

8. Percayalah. Rezeki bukan di tangan kastemer. Rezeki Allah yg tentukan. So I don't cry if I lost a customer. Kau tau dak sejak harga naik ni brapa ramai yg dah cakap
"I will never come back to your shop ever ever again!"
Arab, mat salleh, cina sapa kau nak?
Berapa plak yg tak cakap, tapi dah tak datang dah?

9. Memang muka aku dah tebal. Aku dah mangli. Aku dah immune. Seperti mana aku dah tak larat nak layan senyuman manis dan lirikan manja kastemer2 aku, sebegitulah juga I will not lose my sleep over grumpy customers.

10. And thats why I don't serve the customers. Because I know that I have a very short fuse. Silap aribulan aku lompat over the kaunter and bitch slap the complaining customers ......or french kiss the hawt complaining customers ........ just to keep 'em quiet!

Abis la lepas ni tetiba ramai cikaro2 bajet hawt dtg komplen2 sebab bajet dapek french-kiss dari aku!
Ya Allah! Kukuhkanlah imanku!

Sekian, Mekasih, Wassalam.

10 comments:

Capik! said...

bro, aku ade satu pertanyaan, kalau sorang kastemer nih nampak cun melecun, tapi ade nmpk gaya kemungkinan die ni nyah tapi susah sgt nk bezakan, pastu die bitchy, ko nak lempang ke nak bgi french kiss? ke ko bagi french kiss sambil melempang beliau? jawab jangan tak jawab! ahhahahhaha!

mangkuk statik said...

Capik: Aku suruh Naze cium dulu! Dia kan sangap!
muahhahahhhaha

BooK said...

Haha. Hitler tu tengah menggunung sekarang. Dia tak kan layan permintaan kau.

you-know-who said...

tadi kan,ade makcik order roti canai.dier tanye,'ade tak roti canai'.saye kate,'ade' la.pehtu rakan2 dier belum abes pilih lauk lg,dier dah tanye lg, 'ade tak roti canai?kalo takde, takpe la'.pehtu saye kate, 'ade'.pehtu dier tanye lg, 'ade tak roti canai?'saye kate, 'ade'..pehtu dier kate, 'kalo ade, abes tu mane?!!'(dengan muke bengang) saya kate 'sedang goreng' la. muahahaha, dier bajet roti canai tu siap dalam masa 30 saat agaknye.hehehe

mangkuk statik said...

I-know-who: Kalau aku jadi kastemer engkau pon aku akan macam nak hempuk kau sampai lumat2. Kau kedekut! Hajjah bakhil!

ihsan_huhu said...

bitch slap tuh zaman kuno,

turkish slap br r gempak sket

Abang Ben said...

aku cadangkan ko tutup kedai makan, bukak kedai pajak gadai. Rasa boleh untung tu.

nkecik said...

aku ngan is ada satu peribahasa untuk swinging bowl:

"the workers are always rite" :p

aku da makan banyak sate sejak balik melesia ni, tpi aku rase ko nyer paling bes. all the bes boss!

mangkuk statik said...

huhu: memang asal2 aku nak boh turkish slap! Tapi takut ramai org tak paham. Tu aku boh bitch slap

ben:Pajak gadai? Modal besar bro! Kalau kau ader fulus, boleh lah advance kat aku dulu.

nkecik: satay aku paling best sebab kau makan FREE!! Boleh belah!

nkecik said...

ya btol!!! wahahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails