Thursday, April 8, 2010

Kelam kabut apdet pasal Bola

Salam,

1. Masa kecik2 abang aku paksa aku main bola. Sorang sepak, sorang keeper. Saper score gol, turn dia plak jadi keeper. Aku kecik lagi. Sepak lembik. Tak score2. Abang aku plak terrer gaban jadi keeper. Jadi berejam-jam aku sepak, dia keeper.

2.Masuk sekolah menengah, abang aku jadi keeper sekolah. Keeper bola dan bola baling. Main sampai peringkat state.
Aku? Hampehh.
Why?

3. Sejak kecik2 aku tak pernah ada "bola betul". Paling best, main bola plastik keras budak2 kecik, yg jual kat kedai2 runcit tu la. Biasanya, aku dan abang aku main aper2 je yg kami boleh sepak. Botol plastik, tudung botol etc. Tapi biasanya aku gumpal2 kertas suratkhabar dan boh dalam plastik bag dan ikat banyak2 ngan rubber band. Pakai 2-3 hari , hancur. Buat lain. Main plak kaki ayam.

4. Jadi, "bola2 tiruan" ni, walaupun syok jer main, ia tidak mempunyai natural characteristic of proper ball. Pikirla. Same ke bola bergolek ngan botol pastik bergolek. Camner aku nak juggle tudung botol? Ziadane pon serrender.

5. So, bila pegi sekolah dan main pakai bola betul, aku jadi bengong. Keje aku asyik hambat bola, bila dah dapat aku bawak sikit,trus ilang, sebab tak reti bajet. Haram jadah! Camner nak wakil sekolah gitu.

6. Abang aku jadi keeper senang le. Prinsip tangkap bola ni same je samade kau baling bola ke, bom tangan ke, bra ke, kondom terpakai ke.....no differences. Tapi teknik sepak bola ni lain bila kau sepak bola, lain bila kau sepak bom tangan, lain bila kau sepak bra dan lain bila kau sepak kondom terpakai.

7. Sampai la aku ke sini, Adeled, berbelas2 tahun yg dulu. Masa aku second year, baru aku start main bola betul. First boot bola aku beli masa aku umur 22 tahun.
Slow2 aku belajar ngan star2 bola Melayu taim tu, Boyan, C.O dan Topek. Diaorang ajar aku the teknik= camner nak sepak tinggi, sepak leret, chip, volley, tackle etc. Diaorang pastu ajar aku basic taktik bola = camner nak main as a team, defending etc.

8. Entah camner, mungkin sebab aku hensem, fit dan paling laju taim tuh, dalam 3-4 bulan pastu, aku tetiba masuk team A Melayu untuk tornament pekebende entah. 7-sebelah beb! Padang Besar! Jadi defender la, sebab aku still bodoh. Aku main punyalah gabra, tapi bersemangat la. Sampai terover semangat. Aku tekel maut sampai kene 2 penalti in 2 separate matches. Both matches, ....kami kalah 1-0....salah aku! Siol. Senior2 jeling macam nak menyodom aku je taim tu!

9. Lepas tu aku main ngan team budak2 coursemate aku je. Masuk macam2 tournaments. Setahun 3-4 tournaments. Banyak kalah peringkat group. Banyak gak yg menang. Aku rasa2, aku eventually during the years, win every single tournaments at least once, except for MSA Cup (malaysian student asso). Futsal tebalik plak. Team aku asyik menang je, kekadang je kalah sampai la sekarang ni.

10. Masa aku third year, aku start main dalam league Uni ngan Mat Salleh dan bangsa2 lain. Ade la aku main dalam 4-5 tahun kot gitu ngan 3 different teams. Aku main sampai aku injured. Pastu aku pencen. Tapi tahun ni aku nak start main balik.

11. Walaupun aku dah menang banyak, tapi aku sedar yg aku ni tak sehebat mane. Aku still ada the same flaws sejak dari kecik. Aku tak reti bajet bola betul.
Aku still tak reti juggle.
Aku tak reti gelecek.
Sepakan aku still cacatz.

12. Tapi aku gerenti, aku akan hambat engkau sampai mampus. Kalau tak boleh aku akan tibai kaki kau. Kalau kau main cam sial dan tibai kaki teamates aku, aku tunggu je kau masuk area aku, pastu aku bagik salam....... kat keting kau! Aku tak peduli kau besar maner. Aku mmg suka carik pasal. Korea ke, Jepun ke, Mat Salleh ke, semua "sayang" kat aku. Mulut aku plak, pergh......petah cam pelacur Haadtyai.

13. Yes. Aku emo. Aku suka main emo. Emo bagik adrenaline rush.

14. Dalam banyak2 tornament yg aku dah masuk so far, tournament yang paling mencabar physical, psikologi dan minda ialah UMNO/Melbourne Cup. Dah lah kene travel, pastuh semua player dalam tournament tu terrer plak tuh. Team mantap2. Best.

15. Dan bila team Adeled menang last year, ....pergh! Sebulan kot players dok tersenyum manjang. Jalan macam terbang. Rasa macam menang Champions League. Macam menang World Cup sial!
video

16. In less than 48 hours, kitaorang akan insyaAllah berada di Melben untuk defend the title. Lets be realistic. To win was hard. To retain the title, fulameekkk. ...Perit! Everybody hates us. Everybody will try their best to demolish us.

17. Dah lah grouping skali ngan Clasio, Kaki Bangku dan Brisbane. Kalau lepas group stage, mungkin kene jumpa Thights or jeng...jeng...jeng Carlton Blues in semis. Bapak best. Bestnyerr....Stim aku siol!

18. Tournament gini, bila semua team lebih kurang sama terrer, luck plays an important role. Takdir ilahi

19. Prediction? My aim is to masuk semi. Lepas tu ape nak jadi, jadilah.
One game at time fellas.
Nak kene chow dah....

See u after Melben cup iA with the Cup!

Sekian, mekasih, wassalam.

3 comments:

ihsan_huhu said...

kl kalah tuh ko tau r sbb ape. sbb xberkat xbyr duit jersi ag. ko dh byr xpe r

mangkuk statik said...

huhu: muahhahahaha....Abis kalau menang gak walaupun tak bayar? macamana?..

ihsan_huhu said...

tuh namenye tuhan nak kasik korg bertambah kufur.. mcm firaun tuh r

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails