Saturday, May 15, 2010

Katok si Katok Lompat di Tasting Oz

Salam,

-Kira2 2 minggu lepas aku masuk Tasting Australia Food & Wine Festival ataupun namer poyo-nya BankSA Feast for the Senses. Inilah cerita tentang apa yg berlaku.

- PERHATIAN: Note To Self tu adalh utk aku sorang je. Personal reminder. Engkorang TAK BOLEH baca. Private. Kalau dak mestilah aku dah tulis "Note to Everbodi"kan? Kamon ye people. Sapa baca aku pukul sampai lumat.

1. Perghh! Ramai giler yg tanye pasal event Tasting Australia nih. Amacam? Berjaya katok mat salleh dak? Bila nak apdet?
Tak abis2 seminggu dua nih. Jenuh aku nak menjawapnya. Apa2hal pon, terimaksih lah sebab concern. Yes, semuanya good. Alhamdullilah.

(Note to Self: Ramai giler stalker aku rupanyer. Bahaya nih. Kena jaga2 ngan apa yg aku tulis kat dlm blog. Kambing betul la diaorg nih. Nyusahkan aku jer. Perghh! Nasib baik aku cakp diorg kambing dlm note to self. Kalu dioarg baca ni, tak pepasal aku kene tibai.)

2. Hari pertama, Sabtu 1/5/10 was gilo. Kelam kabut nak masak lagik, nak punggah barang lagik, nak pasang api BBQ lagi, etc. Dah lah tuh sesampai je kat site, tetiba notice letrik tak pasang lagik. Adoi! Kelam kabut aku mintak electrician sambungkan. Tup tap tup tap, aku rasa last2 kami start jual pukul 12 gituh kot. Sepatutnya pukul 11 start. Rugi beb!

(Note to Self: Lain kali wahai bahlul....
1) Lu tulis siap2 dan print kat komputer checklist pekejadah yg perlu buat dan yg perlu di bawak ke site! Next event nanti2 pon boleh pakai lagi.
2) Ni lu mau pkai otak seasen lu nak pikir semuanye pagi tu, apekes?
3)Lain kali datang ke site sehari awal. Survey sikit. Niaga ni kan mcam ngorat awek. Mula2 kene check line clear ke idak. Kalau idak, silap aribulan, lebam bijik mata.

4) Satu lagik, sape suruh tido pkul 3 pagi apdet blog malam tuh? Kau tu dah tua. Kalau tak cukup tidur nanti besok pagi muka sembab nampak kedut-kedut. Pergh! Seterika muka pon tak ilang kedut tuh!
)

3. Sales hari pertama agak kurang memberangsangkan. Modal pon tak balik. Satay je yg jalan. Nasi langsung haprak. Ader la 3-4 org yg beli nasi kot. Bila time tutup kedai petang tuh, kitaorang bagik kat orang free2 je ataupun buang je satu periuk besar nasi, satu periuk besar kari ayam dan 2-3 tupperware ayam masak merah.

(Note to Self: Aku misjudged. The crowd was almost totally mat salleh.
1. Nasi2 ni org Asian jer yg beli. Tapi ader 2-3 kerat jer Asian yg datang, so ape nak buat. Aku silap bajet.
2. Lagipon, hari tu panas. Mat salleh slow sikit ngan spicy food biler panas2 ginih.
3. Satu lagi mungkin tak berkat arituh sebab aku terusha cleavage awek minah salleh pagi tuh. "Ter" je pon! Dah free show! Aku terpaku. Tak sempat nak tutup mata dowh!
)


4. Sales lepas lunch hours/after 2 pm, mandom giler. Diaorang usha2 pastu chow. Apakah puncanya? Sebab satay pada first day nih, mcam hampeh. Overcooked sampai daging ayam/daging tu kecut. Kecut bermaksud air dia dah kering. So lepas masak tuh, kejap je dia dah jadi keras sebab dah tak berair. So satay biler taim petang tuh nampak tak sempoi dan rasa pon mcam kayu. Malu aku!

(Note to Self: Satay ni bukan macam zakar. Lepas pancut air mani, zakar akan "kecut tapi lembik". Satay lepas takde air akan "kecut tapi keras" .Oleh sebab itu, jangan premature ejaculation)
APA!!! Kau kata satay aku keras cam kayu? Pernah rasa satay penumbuk dak? Sedaaaap ....walaupun keras cam kayu. (Perhatian: Bukan tujuan aku utk letak gambar ni semata2 nak menunjukan masel aku. Jadi jangan klick pada gambar ni sebab kang kalau keluar gambar yg lagi besar, aku mungkin riak.)

Pekerja bosan biler takde kastemer. Gaji tetap jalan per hour! Siol!

5. Sales pada hari kedua, Ahad 2/5/2010, baru lah kaw! Alhamdullilah. Faktor2 yg mengimprovekan sales pada hari kedua ni ialah
Pertama- Takdir Ilahi
Kedua- Tidak mengusha cleav...opss ... err tak der apa2. Abaikan.
Ketiga- Proses pembakaran satay yg lebih teliti. Bagik masak ngam2 je. Kasi basah2 gituh. So satay gojes babeng sampai ke petang.
Keempat- Crowd lagi ramai. Lagi ramai budak2. Budak2 kecik suka satay.
Kelima- Gerai kelihatan lebih gojes selepas di mekap oleh Yanie. Aku memang tak de sentuhan wanita ni. Menyentuh wanita pon aku tak buat....dengan sengaja. Haraamm!

Keenam- Kegeniusan Topek dan Bukh meng-sajes-kan package. Satay satu $2.50, tiga $7.00. Nasi $8.50 plus air tin $10.00.
So ramai mintak satay tiga trus instead of satu. Nasi pon licin sampai kene masak 2 kali lagi. Lauk selamat.

(Note to Self: Kenape lah aku letak harga satay satu AUD 2.50/RM7.50? Waiii? Kesiyannn kastemer aku. Kejam betul aku nih! Cerewet nak simpan baki duit limaposen tau dak? Kalau kitaorg bagik limaposen sebijik takpegak. Tapi kalau 20sen, 20sen,10 sen. Kan berat poket.
Lain kali aku charge secucuk AUD 5.00. Duit kertas ringan sikit kan. Kene jaga hati kastemer tu bro. Kastemer is always right!
)
Orang lain pon katok tak hinggat! Kedai mamak!

Kedai mat salleh katok lagi sakan.
6. Alhamdulillah kpd Yang memberikan rezeki.

-Ribuan terima kasih kpd mat salleh yg sudi di katok. Sorri people. Nak idup!
-Tima kasih kepada mat salleh kedai seblah yg bagik cekodok Greek sampai muntah2 makan. Gilos. Jual cekodok pon boleh dapat ribu2!

-Timo kasih kpd Awang dan bini pertamanya buat masa ini Aishah sebab jaga Husna MaiLesboGirl dan Muhammad Da Steam Cutter.

-Tenkius kepada abang2 dan makcik2 pasar malam yg berusaha sama dlm mengatok mat salleh ini dan juga usaha gigih mereka untuk menghabiskan satay2 yg kene RejekShop.
Crew Saturday
, Topek, Arshad, Bukh, Arip, Yanie, Waida, Chika. Crew Sunday Asilah. Cucuk Crew semua tadi plus Penk, Fatin, Nani dan Amid.

Tenkiu all.
Kru Ahad, May 2010

-Lastly, terimalah kasihku wahai isteriku kerana sudi menjadi hamba seks..opocot..tesilap..dan juga hamba sahaya di kedai, yg berkerja tanpa sebarang bayaran. Skill engkau dalam memantau proses pembakaran satay dan memantau kesejahteraan pekerja2 aku amat aku hargai. Memang sejahtera pekerja2 aku ari tuh. Sebab tu lah kaulah yg paling aku sayangi.

(Note to Self: "...paling sayangi.... sehinggalah aku berbini baru apabila aku kaya tahun depan lepas jual satay secucuk 5 dollah or 15 linggit! Muahahhaha pakcik kayoooo! Boleh upgred bini!!
Inggat bro! Taun depan jgn bagik bini datang dah. Disturbing the leave la. Abis minah salleh cun lari! Demmit! Cannot find food(carik makan) la ginih
)

Sekian, mekasey, wassalam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails