Sunday, September 12, 2010

Pekerja-Pekerja Aku Yang Cun


Salam,

1. .............1145pm. Aku masih tengah high. Adrenaline membuak2. Baru lepas niaga kat Malaysian Carnival.

2. Aku tak lah rasa letih sangat. Biasa lah ni.

3. Bagi aku letih ni ada 2 kategori. Letih badan dan letih otak.

4. Letih otak lagi sakit bagi aku. Kalau otak letih, satu badan letih. Kalau otak tak letih, agak mustahil utk aku letih badan. Sebab bila otak lapang, buat kerje pon trasa ringan.

5. Sebab tu aku suka buat kerja sengsorang sebenarnya. Biar semua aku buat. Pakai satu kepala. Kepala aku saje. Betul ke salah ke, aku yg tanggung. Asalkan aku tak pening kepala bila banyak2 kepala ni!

6. Antara bende yang paling aku benci ialah bila "orang lain membuang masa aku."
Biarla kalau aku buang masa aku dgn kerje2 yg tak pekdah. Asalkan jgn org lain! Mcm, bila org bayar kat cashier pakai credit card ke, org lambat tukar gear kat traffic light ke, org yg terkedek2 masa buat konvoi kereta ke mana2 or org byk songel masa nak membeli kat kedai ke!

7. Itu pasal aku benci nak serve org kat kedai. Aku geram je nak lempang2 sekor2 yg terhegeh2 mengorder. So drpd aku buat dajal, baik aku suruh org lain serve!

8. Tapi sebab aku suka buat kerje sorang2 ni lah yg menyebabkan aku selalu injured. Overdose kerje sampai lengan dan tangan nak tercabut!

Lengan aku yang dah bengkak! Gambar bersama fakirfikir yg nampak muda sebab misai dan janggut dah gondol! (Nahh bro! Kau mintak sangat aku post!)

9. Itu pasal character/skill yg aku paling perati, tekankan dan hargai di kalangan pekerje2 SBowl ialah speed. Pantas, pantas, pantas.........

10. Cara aku kerje ialah, aku lead the way, and diaorang kene catch-up. Aku tak kisah je pon klau diorang takleh catch-up sebab mmg mustahil diorang nak melawan aku. Aku kerje tiap2 ari dari pagi ke ptg dah dekat 3 tahun. Diaorang just kerje 1-2 kali seminggu sebanyak 2-5 jam. Mmg tak dapek challange aku la kan!

11. Semua orang yg start kerje kat SB akan gabrak dan rasa macam nak mampos kot mula2 tuh. Tapi lama2 aku perati, sekor2 jadi cool dan methodical dlm kerja2 diaorang, walaupun under constant pressure. Stamina kerja diaorang pon meningkat. Funnily, most of them aku tengok macam jadi addicted nak berkerja!

13. Macam masa event tadi, jelas nampak lain staf2 aku compare to pekerja2 gerai lain. Kitaorang sikit je, tapi non-stop, fit and fast. Orang lain mcam nak tercabut kepala lutut je aku tgk bila dah petang2 tuh.

14. I am sure that everybody yg bukak gerai tadi, masih dok mencuci sampai pukul 10 malam ni or later. Takpon, paling common, balik tidor dulu, basuh besok pagi! Tapi, kitaorang pukul 6pm dah setel semua kat kedai. Besok boleh niaga back to normal.

15. So, itulah characteristic pekerja2 yg aku pilih utk kerja ngan aku. Pekerja2 yg tidak akan meletihkan "otak" aku. Kuat, kelakar, multitasker, PR power, bijak, sengal or chun, hanyalah bonus.

16. Alhamdullilah, so far, I am proud of each and every single one of them.

17. ........Except for Chika!! Aduhai! Nasib baik la kau kelakar! Woii.....kerja tu laju2 la skit!

Kau tengok la muka ni. Sampai ati ke kau nak buang keje?

Sekian, mekasey kpd sapa yg sapot aku tadi dan wassalam.

9 comments:

ainishamsi said...

gile aaa muke abang awang. macam muke budak undergrad zaman hujung 80-an.

BooK said...

Anak-anak terencat akal camtu, memang tak sampai hati la nak buang tepi jalan...

chika said...

adoiiiiiiii >___<
hahaha sori bos aku salu keje lambat.
biase aaa atromen memang keje lambat2 sket.
penat melawan resakso cthnye macam bukari ramli.
ahahahahah :D

kashiji said...

lol brape generation pekerja ko dah skang boss? rindu aa keje kat sane, masak rotcan smbil buat teh tarik smbil amik order smbil serve mknn. pergh jadi multitasker aku dulu XD

Abang Ben said...

sudah 3 tahun ka? 3 bini bila?

GheySA said...

mungkin lepas ni kau bleh bukak swinging bowl academy. utk melahirkan pekerja2 yg pantas dan cekap multi-tasking serta berideologikan multi-wives! haha

mangkuk statik said...

TQ to allyg komen:

aini: Fakir fikir mnampakmuda sebab dok sebelah aku. tempias kehenseman aku jatuh sikit pelepuk kat bahu dia!

Book:kau ni mmg handicapist! Mengdiskriminasikan golongan2 kurang upaya!

chika:Otramen pon ada lampu merah lip lap yg warning kata masa dah time! Lampu merah kau dah lama padam sebab abis bateri sebab lama sangat ber-lip-lap

kashiji: Aku ingat mat jepun mana lah tadi. Kau rupanya! Org paling tua berPLKN dlm sejarah!

Abg Ben: aku nak romen bini skang pon macam tak cukup time. Kalau aku berbini 3 takut tak tercapai objektif nafkah batin sebab tak cukup masa. Zalim lah aku klau gitu. Lainlah klau ketiga2 sangup errr.....berserentak! Jimat masa. Mandi pon sekali je. Jimat air!

gheySA: aku dah terpikir gak tuh. Kolej Yayasan Mangkuk. Boleh aku ngorat cikgu2 sekolah yg hot di yayasan aku. Budak2 sekolah pon aku sebat skali!

ihsan_huhu said...

smlm aku tgk performance pon dh rase nk pengsan dah.

solehah said...

chika comeeeeeeeeeeeyy!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails