Tuesday, February 7, 2012

Cinta Di Luar Tabie: Bercinta Lama Nak Mampos Tak Kawin-Kawin

Salam,
Salah satu entri di dalam siri Panduan Cinta XXX.

1. Proses cinta yang "biasa" bagi aku adalah kau jumpa awek, tekel for few months, bercintan for 2-3 tahun, pastu bertunang paling lama setahun, pastu kahwin. Ataupun ikut cara oldskol, arranged marriage pastu "bercintan" hanya selepas kahwin. Inilah template citer cintan orang melayu. The Cliche.

2. Akan tetapi ramai orang yang bercintan tak ikut skript manusia2 normal. Cinta mereka lebih mirip citer2 cintan yang terlampau macam dalam drama or movie. Cinta mereka lebih adventerous. Lebih dramatik. Tetapi lebih risky.

3. Kat sini aku nak citer 3 jenis sahaja cinta2 di luar tabie ni.
a. Bercinta Lama Nak Mampos
b. Long Distance Relationship
c. Asyik Tukar Kapel Jer.

4. Kita start dengan the first one.
________________
Bercinta Sampai Infiniti

1. First off all, kita kene set the record straight. Bercinta itu halal, tetapi berdating itu haram. Tapi aku cakap berbuih mulut pon, aku (dulu2.....sekarang dah pencen "sementara" ...syhhh!) dan juga korang tetap berdating jugak kan?

2. Orang yang bercinta lama ni kita kene respek. Memang legend. Mesti telah tempuhi bermacam2 dugaan. Mesti telah melalui proses "bergaduh-cerai-rujuk" semula banyak2 kali.

3. And one thing that stand-out pada orang2 yang bercintan lama ni is "loyalty". Kesetiaan. Pada aku nothing is sexier than loyalty. Kalau dia setia bertahun2 tunggu ngkau, insyaAllah dia akan setia bertahun2 bersama engkau.

4. Mencari awek yang setia is very-very easy actually. Semua awek sebenarnya "by default" is setia. It is the boys that "by default" always mencurigai kesetiaan awek/bini mereka. So sabarlah wahai awek2 sekelian hokay.

5. Lama bercinta is biasa. Tetapi bercintan "terlalu lama", itu sudah berpenyakit ataupun mencari penyakit. Kerana orang2 yang bercintan terlalu lama ini akan ada tiga kesudahan.
_________________
Pertama: Jadi macam kawan

1. Kau sudah berborak sampai abis cerita dah. Pastu ulang-tayang balik cerita2 lama. Sampai awek kau pon dah hapal citer ngkau, joke ngkau. Tapi dia buat2 macam tak pernah dengar!

2 Kau nak naughty-naughty ngan dia tapi tak sampai hati sebab nak buat bini. So kau supress kau punya sexual desire. Dia pakai ketat depan kau, kau kata takpe. Aku buat2 tak nampak. Baju dia terselak kau nampak kulit ke bra ke, kau kata takpe, aku buat2 tak perasan. Tetek dia terlangar bahu kau, kau kata takpe, aku tak rasa apa2. Pipi dia macam best nak landing, tapi kau kata takpe, simpan dulu lemak tu.

3. Jadi katakan lah after 5-6 tahun begini, pastu kau kawin. Agak2 apakah perasaan ngkau bila bini engkau tu datang pakai sexy2 depan ngkau dan dok gesel2 pipi dan anggota2 rahmat dia kat ngkau?

4. Fuhhh! Malam pertama okay la. Tapi malam2 after that? Kau telah supress kau punya sexual desire for soo long my fren. Kau ingat instinct utk mengabaikan sexual sesire engkau terhadap awek-yg-kini-jadi-bini itu boleh hilang sekelip mata selepas kau akad nikah?

5. Kau akan jadi numb sexually my fren. Sila beli viagra banyak2.
_______________
Kedua: Kau Buat Dosa

1. This is the opposite of yang di atas.

2. Kau telah over part mengayat. Sekarang tangan kau pulak nak "mengayat". Takde kapel yang lama bercintan tapi tak ringan2. Paling koman pegang tangan. Paling berat adalh dosa berat lah kan.

3. Aku tak payah nak elaborate panjang. Kita semua paham. Kita adalah manusia. Kita secara tabienya mempunyai nafsu. Apabila kita tempt the nafsu soo many times, eventually you will lose. Kerana membuat dosa itu adalh sungguh-sungguh lazat.
________________
Ketiga: Break

1. Apabila telah terlalu banyak kali melaui proses "break-rujuk-break", lama2 one of you will snap. Dia akan start pikir
"Mana pergi spark?" ,
"Kalau kita bergaduh sekarang ni, nanti lepas kawin adakah kita akan gaduh macam ni juga?" ,
"Waktu kapel kita boleh break. Tapi kalau dah kawin nanti adalah kita akan bercerai?" ,
"Are we meant to be with each other?"

2.Dan akhirnya dia akan mintak break dan meng-deliver ayat cliche ini kat engkau.
"Sekiranya ada jodoh, kita akan sambung semula".

3. Semua kapel yang otai, akan melalui this experience. Kesemua!

4. Well, kalau kau bernasib baik, korang mungkin akan melalui this storm dengan selamat dan akhirnya berkahwin juga. But, I have seen far too many cases kapel2 yang bercintan lama giler, tapi last2 kahwin dengan orang lain.

5. The key here is always with the girl my frens. Kita orang lelaki mempunyai waktu sampai infiniti untuk kawin. Tapi, setiap awek, tak kira cun macam mana pun, mempunyai expiry date.

6. Diaorang tau, diaorang macam pisang goreng panas. Masa muda2 they are the hotest. Tak larat nak tolak orang2 datang nak beli. Tapi day by day, they are getting colder. So awek2 ni naturally, semakin hari, semakin anxious. Alamak...alamak....aku dah smakin tua, bila aku nak kawin ni.

7. Kerana remember this boys. Punca utama awek nak kawin ngan engkau bukanlah kerana kau hot, hensem, taff dan macho macam aku. Bukan kerana mereka sangap nak mengsetubuhi aku...ehhh engkau. Punca utama awek2 nak kawin adalah kerana diaorang nak dapat anak. Kita orang2 lelaki hanyalah tools utk mendapatkan anak.

8. Their motherly instinct calling is very-very strong. Bila awek ngkau dah start dok try-test dukung2 baby orang, itu maksudnya dah sampai seru la tu. Gambar2 yang diaorang uplod dalm fesbuk tu kiranya sebagai hint la tu.

9. So, kalau kau tak paham2 jugak, kau tunggulah bila kau melalui proses, "break-rujuk-break" next time. Silap aribulan kalau ada buaya ke jawas ke ...... eh silap jaws dok menanti, akan kene ngap lah awek ngkau bro.
______________
Oleh Itu...

1. Oleh itu, janganlah bercintan terlalu lama. Kerana cinta2 yang usang ini adalh berpenyakit ataupun mengundang penyakit.

2. Ubat penyakit ini adalah mudah. Kahwin. Ia menghalalkan segala yang haram.

3. Ohh lupa. Apakah definisi "Cinta yang terlalu lama"? 5 tahun? 10 tahun?

4. Well. It depends on you actually. Ada orang yang "terlalu lama" itu adalh 20 tahun. Ada orang yang "terlalu lama " itu adalh 20 minit.

5. Kau tahu kau telah bercintan terlalu lama, apabila apa yang aku cerita kat atas tadi telah kene sebijik atas batang hidung engkau. Kalau kau baca blogpost ni dan rasa sungguh "terasa", haaa....itu maksudnya kau tu sudah bercinta terlalu lama la tu. Bawak2 lah ngucap. Pergi lah kahwin besok lusa...... Siam dekat je pon.

6. Hanya satu cinta abadi yang kau boleh berkapel lama cam mana pon dan ianya tak kan membawa sebarang penyakit. Iaitu cintakan pasukan bolasepak terhebat di seluruh dunia iaitu The Red Warriors. Oleh itu lupakan negeri anda asal anda kerana mereka semuanya loser. Marilah bersama2 saya menyokong The Red Warriors... Gomo Klate Gomorrr..




...TBC.
Sekian, mekasey, wassalam.

8 comments:

bNk said...

anggota rahmat tuuu.tak tahaaaaaannnn....

Marissa said...

hey doc lurve..where's ur clinic.. i'm coming for a visit..heheh

GKG!

mangkuk statik said...

Bnk: haa. Kau golongan yg definasi lama itu adalah "5 minit". Cuba bawak posa skit ker utk mengurangkan nafsu2 yg terbabas.

mangkuk statik said...

Marissa: plisss. I don't wanna see u ever ever everr. After reading ur blog, it will be extremely awkward if we met. Fuhhh! Hot stuff! Pasal ur problem, go see an expert! Aku surrender! Hahaha. Karang aku plak yg mms kau gambar errr... tersebut. Hahaha.*lariii*

Marissa said...

Hahahaha..never tot of tht..tapi if nak mms i ok je..i keep it private;) haha..i'm kidding ok..

pasal expert tu..not easy bro, expert lain yg offer ade ler :D

yenny said...

bila seumo idup xpnah bcinta..bca post ni buat aku lg2 takut nk involve in relationship...suh mak aku cari kn kawin trus sng huhuhu...

mangkuk statik said...

Yenny: Alamak. yeke? Kau adalh the second person yg cakap kat aku camni after baca this post. Jangan giru. Nanti aku tulis post khas utk org2 cam ngkau, yang penakut utk bercinta! Title dah ada "Cinta Ini Umpama Berak"

yenny said...

hahahah title xtahan..!!
hehehhe mmg penankut pun..tkut kna tinggal..=p
tnggu la xtkut nnt kawin la.. (semudah itu kahh??) hihihi tohh lerrrr...ok d cni tnggu entry "cinta ini umpama berak"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails