Sunday, February 12, 2012

Marilah Kita Membelasah Lelaki Yang Meng-delay Case Cerai Di Mahkamah Syariah

Salam.
baca artikel Utusan ni.

1. Antara lelaki yang aku rasa geram giler nak hempuk sampai lumat ialah bangsat yang sengaja mengantung isteri tak bertali sewaktu proses penceraian. Meraka sengaja drag the proses bertahun2 lamanya. Ini adalah satu penindasan yang clear and very2 common terhadap kaum wanita yang dah bosan2 aku baca kat paper.

2. Aku tahulah proses penceraian itu adalah pahit. But whatever the reason, I repeat WHATEVER the reason, pihak suami should make the decision (cerai or not), then go with it swiftly. Apekejadah lagi kau nak delaykan?

3. Sekiranya kau dah tak sayang, lepaskan. Sekiranya dia dah ada balak lain, ceriakan dia so dia boleh kahwin dan bebas dari dosa. Semakin hari kau delay, semakin tua lah dia dan semakin tak laku lah. Kesian. Dia pon ada nafsu.

4. Ada lelaki yang belah gitu jer dan binilah yang terpaksa terhegeh2 buat tuntutan fasakh. Ada yang tak ngaku (seperti kes di atas) dan ex-binilah yang nampak cam bangang cuba nak proove kat court.

5. Motif lelaki2 cam ni biasanya nampak jelas. Ada yang berdendam ngan bini sebab mengkantoikan dia dgn aweks lain. Dendam sebab dia rasa malu untuk bercerai. Saja dengki tanak kasi bekas isteri kahwin lain. Dan ada yang tanak kene bayar nafkah sekiranya di sahkan bercerai oleh court.

6. Mahkamah Syariah di dalm hal ini tak boleh nak buat apa2 pon. Sebab mereka were bound by law to follow the protocol to the letter. Their aim also, as man of faith, is to PREVENT cerai from took place. So they will try to find any cause on this planet to save the marriage.

7. Unfortunately, shithole men knew this and took advantage of it.

8. This is a major unresolved issue that has been addressed my multiple NGOs and mufti alike. This was the issue that launched SIS (sisters in islam), from legal aid provider to muslim women, to become a feminist muslim organization and nowadays as tools of non-believers to attack Islam. Asalnya kecik. Tapi last2 kau tengoklah effectnya.

9. But, I am aware of some kes penceraian di mana suami benar2 tanak lepaskan isteri. Paling common ialah bila isteri tanak kasi suami kahwin lain. Still you have to deal with it swifty. Aku tanak ceraikan kau. Setel. Klau bini mintak fasakh, pergi court cepat2 dan lawan cepat2. Kasi setel. Jangan terhegeh.

10. So hopefully kita semua tak jadi lelaki2 bangsat yang menyeksa isteri. Semoga kita semua tidak bercerai. Semoga Allah permudahkan kita apabila kita meminta keizinan untuk berpoligami kelak. Amin Ya Rabbal Alamin. Amin. Amin. Aminnnn Ya Allah!. Aminnnnnnnnn. Amiiiiiiiiiiiii(panjang skit menunjukkan kesungguhan)nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.......!!!!

Sekian, mekasey, wassalam.
p/s: Isteri org Perlis tak perlu permision. Yeaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Doa termakbul!

3 comments:

Marissa said...

wsalam, another reason sbb nak kasik bini tu aging in despair..pastu dah tak vogue dah so susah nak carik pengganti macam KFCM kann..cruelty that it..

btw, i cant seem to sight ur email add..budak baru blaja, can share? nak tye technical questions sket..dont worry nothing harmful :D thanks

mangkuk statik said...

Dulu aku pkai spender@hotman.com. Tapi email tu dah kene spam ngan aweks2 ganaz. Jadi skang aku pkai email GstringJantan@gmail.com
Ask away. Looking forward to open my GstringJantan and read yr mail. Ehhh!! Haha

Marissa said...

mana tak kena spam..agak kurang sopan nama email itu..awek ganaz mmg suke le.. tapi GstringJantan tu ok.. lebih sopan santun dan commercial bunyi nye..LOL!

I've emailed you dy :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails