Wednesday, February 1, 2012

Punca2 Kemalangan Di Malaysia Dan Kaedah2 Untuk Mengatasinya. An Expert Opinion From A Curry Engineer.

Salam.

1. Punca paling utama kemalangan di Malaysia adalah JELAS dan NYATA. Puncanya adalah orang2 Malaysia tak reti bawak kereta or motor. TAK RETI. Simple.

2. Aku tahu akan ramai yang melenting dan kata "Aku power hapa" , "Berapa ramai driver2 kat Malaysia power ciloks bro", " Mat rempit bawak motor sambil hand-stand wa cakap lu", "Kalau kau boleh bawak kereta di KL, kau boleh bawak kereta di New York bro".

3. Kepala hotak hengkau! Wa bukan cakap pasal lu!

4. Korang perasan tak, bagi setiap orang2 yang power or just sekadar boleh drive di Malaysia, akan ada sepuluh orang bastard yang langsung have no idea how to drive. How to park. No sense of responsibility on the road. Bawak 40km/h in 110km/h highway. Di lane tengah. Kalau hujan, dioarang bawak 2km/h or trus stop tengah2 highway pon ada. Sapa lah yang kasi diaorang ni lesen. Babi betol!




5. Driving is a responsibility. Not a given rights. Apabila kau mendapat lesen, itu bermaksud kau akan drive dengan elok untuk ....
Pertamanya keselamatan anda dan ...
Keduanya keselamatan orang lain.

6. Jadi apabila ada bahlul2 yang drive dengan sangat2 selow dan takut2 kerana takut mampos, ia hanya memenuhi kriteria yang pertama sahaja!

7. SEMUA ORANG sedar dan perasan, pemandu2 mati pucuk inilah punca kepada .....
a. kesesakan lalulintas kerana diaorang hog the road.
b. membangkitkan kemarahan pemandu2 lain yang ingin cepat.
c. lantas menyebabkan pemandu2 lain mengambil tindakan yang risky, seperti cuba memotong, tail-gating/cucuk buntut etc.
d. dan slepas potong bahlul tersebut, pemandu tersebut akan cuba untuk recover the lost time dengan memandu lebih laju, melanggar lampu isyarat merah dan sebagainya.
e. So pemandu2 yang betul2 terer tersebut akan mempunyai higher probability untuk eksiden. Lantas patah tulang or patah wallet nak bayar pomen kereta.
f. atau, paling potong steam pemandu2 yang baik/terer tersebut akan ........ mati eksiden.

8. Jadi semakin hari, semakin ramai lah pemandu2 yang boleh memandu dengan baik tersebut tidak boleh memandu kereta mereka kerana mereka cedera, kereta rosak ataupun mereka telah ....... mati.

9. Jadi yang tinggal di atas jalan raya hanyalah .......... pemandu2 bahlul dan rakan2 sebahlul mereka. Lagi ramai bahlul, maka lagilah sesak jalanraya. Maka lagi risky untuk memotong. Lantas lagi banyak eksiden dan ...... lagi banyak mati.

10. Inilah namanya "survival of the pussiest". The macho will become extinct because they all dies, leaving all those pussy drivers to marry each other and producing more children that will inherit their pussy driving style.

11. And this pussy drivers will have more money sebab diaorang tak pernah eksiden dan juga jangan lupa, tak kene saman. Orang2 lain standard kene saman speeding beratus beribu. Diaorang, saving. So this pussy driver will be able to buy more cars for themselves or their children. Or buy bigger car like SUV (because they takut mampos) , so that they can drive very2 slow and hog bigger space on the road. Life is good for them. May God help us all!!!

12. But, don't get me wrong. I like pussy. But not this kind of pussy laa.... ;-))

12. Jadi apabila keluar dalam surat kabar, JPJ ke Polis ke Menteri ke buat2 suara standard cam bengang, whining pasal indeks kemalangan meningkat lagi pada tahun ini, aku cirit atas surat kabar itu. I cirit on youuu...

13. Bloodyhell. Puncanya TERANG2 DEPAN MATA KOT!! Lagi mau buat2 terkejut beruk pulak. Pemandu slow adalah a road bully. Perosak masyarakat. Dan ...... PEMBUNUH!!!



14. Tiap kali aku balik Malaysia aku akan terkejut dgn betapa banyaknya pemandu2 bahlul ini. Aku bawak Kelisa aku ngam2 110km/h pon aku dah tapau 10 kereta setiap 5 minit kot kat highway. SUMPAH! Aku tak exxagerate.

15. Cuba kau drive kat Ozzy ni. Kalau 6o speed limit, dioarang semuanya akan bawak sehampir mungkin dgn 60. Kalau 110, mmg diorang bawak 110. Kalau sesapa yang bawak slow tu, KONFEM asian baru turun kapal.

16. Jadi dioarang kurang giler jam, perjalanan pon cepat, orang2 tak ambil risky behavior memotong tak tentu pasal sebab semua org bawak 110km/h kot. Kau nak laju lagi kau nak pegi mana?Jamban? So eksiden jadi kurang. So kurang kematian. Pemandu2 mat salleh ni akan menyebabkan mana2 pemandu bahlul jadi malu dan akan eventually follow bawak "mengikut speed limit" macam orang2 lain.

17. Jadi jalan penyelesian kepada kadar kemalangan yang melampau2 di Malaysia ini adalah seperti berikut.
a. Mana2 pemandu yang "suspicous" (bawak slow, bawak cam goyang, bahlul) perlu di tahan oleh Polis dan di denda dan di hantarkan kepada JPJ untuk di uji semula.
b. Sekiranya mereka berdegil ataupun mengulangi tebiat buruk mereka (bawak slow), mereka akan di kenakan hukuman gantung sampai mati ataupun pemotongan zakar/penjahitan vagina supaya mereka tidak boleh membiak sewenang-wenangnya. Their choice.

"Pandu cermat, jiwa selamat"

"Pandu perlahan, kerat kemaluan"


Sekian, mekasey, wassalam.

7 comments:

Zinedine Zaiddin said...

tak termasuk lagi yang bangang time berhenti kat simpang empat, dah tau lorong depan tu dah sesak, pi sumbat jugak masuk petak kuning. last2 berhenti kat tengah2.

yang bangang kemain pussy nak masuk simpang pun ada juga. masalah, masalah!

Marissa said...

giler brutal suggestion u..hahaha

kurang signage yg educational dan memberi kesan to drivers on how they shld behave on road..sbb ramai yg ikut sesedap rasa / logic and not rules

mangkuk statik said...

Zidane: pehh....jangan start. Buat sakit hati jer kan. Itu pasal kalau aku dok msia, aku nak bawak kreta kebal. Move away or i will blow u to pieces or penyek u like lempeng.

Marissa: brutal? Lepas aku baca blog ngkau, aku rasa sungguh2 tak brutal. Kau brutal level gaban punya.

Zinedine Zaiddin said...

tapi aku admit, buat masa ni aku antara penunggang motosikal yang masih newb dan noooobbbbiiiieeeessss sebab baru dapat L.

so boleh dimaafkan la kan?

ngehehehehehe

Jemz said...

mmg betul!..tu belom lgi kira mat2 motor yg asal boleh celah je nk masuk..

yenny said...

sgt setuju..!!! g keja 30min dh jd 50min...then highway got speed trap some more xlh lbh 90...highway 90?? pe bnda tah...so suma bwk cm siput sedut...aku ni thegeh2 nk potong xblh2...grrrrr

mangkuk statik said...

zidane: tak kira. Nak potong jugak!
Jemz:cuba kau imagine kau bwakmotor tapi kau tak mencelah, tobat org gelak kat ngkau. Bawak ex-5, bajet motor besar cam harley tak celus nak cilok.
Yenny: kau turun kereta, pastu kau gigit diaorang semua yenny!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails