Monday, January 30, 2012

Kaedah Nak Selamatkan Orang Yang Lemas .....

Salam,

1. Lemas adalh sangat2 common sebenarnya. Setiap tahun, konfem akan berlaku kes budak2 Melayu lemas samada di dalam pool or laut di Adelaide. Ada yang kes2 kecik dan ada yang kes besar sampai kene bawak naik chopper gi sepital. I will not be surprised kalau one day ada budak Adelaide mati lemas. Seriously.

2. Kalau kat Malaysia tu lagilah tok sah citer. Mati lemas ni dlah satu bende yang biasa.

3. Sesetengah orang berpendapat, kaedah yang paling berkesan untuk mengelakkan mati lemas ialah "jangan berenang". Bunyi macam lojik tetapi pendapat ini sangatlah haprak.

4. Akan berlaku ketika di dlam hidup kita di mana kita "terpaksa" berenang. Kapal karam, terjatuh jambatan, nak selamatkan anak jatuh sungai etc. Aku sendiri pernah alami canoe aku terbalik kat sungai yang dalam. Nasib baik bila aku timbul2 jer, canoe tu depan aku je. Aku trus capai dan kawan aku tarik ke daratan.

5. Kini, pada usia muda remaja 38 tahun, baru aku boleh berenang. Dah setahun dah aku belajar pastu prektis sendiri. Boleh lah nak hidup. Naik lah jugak muscle sikit2 dalam 4-5 enam belas ketul.

6. Tapi aku still tak strong lagi. Aku tak boleh float lama2. Susah betul kalau body pure lean muscle ni kan. Muscle don't float. Big muscle macam aku, lagi lah kan. ehem.. Sink like a kitchen sink.

7. So, aku not a strong swimmer yet untuk save orang lagi. This aku aware. Tapi worse come to worse, hentam sajalah. Sebab kita tak memilih situasi. Situasi yg memilih kita. Aku dah tempuhi 3 kes orang lemas kot since last year.

8. First time tengok nampak cam senang. Bila aku try last week bila ada budak ni lemas, pehh...pancit pakcik. Taim tu kitaorang dah berenang total dekat 5 jam kot on water. Gilos. Mujur ada otai swimmer dlm group kitaorang. So bila diaorang datang, aku gi lepak atas batu dan bagi sokongan moral je cukup! Hahaha. Diaorang org muda. Tenaga laenn....

9. Alhamdullilah the victim was very cool. Tak panik sampai terkam or peluk kitaorang. Bahaya woo. Tak pepasal rescuer plak yang mati nanti. Eventually he was saved. Fuhhh! Silap lah aku tak bawak kamera! Kalau tak boleh masuk blog. Hahaha.

10. Anywho, marilah sini aku listkan sikit kaedah untuk mengurangkan kes2 lemas ni. Aku tanak korang mati or aku pulak yang mati masa try nak jadi hero nanti.
___________________
Tips untuk mengelakkan lemas.

1. Respek the water. Lu cikai. Water is the boss. Tengok dulu dalam ke cetek. Ada batu ke, lubuk ke etc. Ade buaya ke jawas ke. Jawas? Ya. Jawas is very dangerous in the water!

2. Know the current and tides. Tahu air mengalir dari mana ke mana. Tahu bila air pasang surut. Generally current/arus is strong masa air tengah pasang. So don't risk it. Boleh check tides easiliy kat internet.

3. Jangan jadi hero. Jangan nak poyo. Kau tak perlu show-off. Know your strength and your weaknesses.

4. Swim with otai. Kene swim ramai2. Baru ramai yg boleh menolong kau atau boleh komen sambil nangis ke wartawan Harian Metro sekiranaya kau KO. Bersedialah untuk menjawap soklan, "Adakah mangsa telah berkelakuan aneh pada hari ini?"

5. Plan your route. Recognize safety spots. Anticipate problem and figure out a safety plan. Sebelum berenang tu, pastikan kau tahu distance dia, kau boleh sampai ke tidak. Kalau kau agak2 macam susah, kau kenal pasti kalau ada batu ke, tiang ke, apa2 yang boleh kau pergi bergayut along the way. So save lah sikit energy.

6. Makan dan minum cukup2. So u have energy. No energy, you will be exhausted, hypothermia and shits will happen.

7. Jangan cuba try selamatkan orang without kau tahu the proper technique. Hero tamil boleh mati dan hidup semula pastu bantai orang jahat sampai lumat dan goreng jadi roti nan. Hero melayu mati, di mandikan, di kapankan dan di sembahyangkan.
____________________
Kaedah Untuk Selamatkan Orang Lemas

1. Okay. First off all. Don't try this at home. Kau buat, kau tanggung sendiri. Drowning victims should be saved by fully trained lifeguard.

2. But, in case.....marilah kita belajar.

3. Kaedah untuk orang2 yang tak tahu swimming or not a good swimmer.


4. Kaedah untuk otais sahaja. Seriusly informative.


5. Nampak cam senang kan. Tapi susah woo. Aku prektis aritu kat pool ngan Buyut, nak tercirit gak heret dia dalm air. Sampai lifeguard pool pon tetiba datang dekat sebab dia ingat Buyut betul2 lemas! hahaha

6. Moral. Jangan ajak Buyut. Berat nak mampos kalau kene heret dalam air dan juga pembawa bala bencana alam sekitar kepada plan anda. Sungguh...

Sekian, mekasey, wassalam.

4 comments:

ihsan_huhu said...

dan yang paling penting, bawak kemere. kl boleh pkai yg lekat kat kepala tuh.

Marissa said...

nak float lama jangan panic..mind, body and water kena bersatu :)

mangkuk statik said...

huhu: Beres. besok lusa aku beli.
Marissa: Beres. "mind, body and water" kene bersetubuh.

Marissa said...

haha..yeah can be tht too :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails