Monday, January 2, 2012

Balik Kampung: Penyeludup Senjata Antarabangsa Di Tahan Di Singapura

Salam.
1. Aku rasa aku memulakan perjalan balik ke Malaysia ni dulu dengan langkah kanan. Macam 2 perkara "best buat modal blog" berlaku sampai aku pon tatau nak citer mana satu dulu. So apa kata aku citer ikut chronological order.

2. Insiden best pertama ialah aku kene tahan dengan Immigration dan Checkpoints Authority (ICA) Singapore. Kira macam kastam lah gitu.

3. Gini. Aku balik Malaysia aritu ikut Singapore. So sewaktu aku just beberapa langkah je nak keluar drp terminal tu, tetiba geng2 ICA tu tahan aku. Mula2 aku ingatkan diaorang ni nak ambik autograph aku sebab aku kan hensem dan taff macam Aaron Aziz. Rupa2nya diaorang nak scan luggage2 aku.

4. Takdehal. Aku tak bawak apa2 bende yg salah pon. Takde apa nak takut pon. Errr......kecuali bendalah kecik ni jer. Spear-gun jer pon.

5. Spear-gun tu aku tak assemble pon. Aku bawak still dalm factory plastic bag lagi. Dah lah aku letak dlm kargo, bukannya bawak naik atas. So rilek lah kan. Bukannya aku nak hijack aeroplane guna bendalah tuh pon. Kalau aku teringin nak hijack pon, aku boleh hijack hati2 pramugari stewardess dengan kehenseman aku jer. Tak perlu senjata2 ni.

6. So, bila terkantoi je bawak spear-gun ni, aku pon di minta follow diaorang pegi office diaorang. Aku dok terpikir. Abislah aku kene strip-search pasni. Rabaklah lubang dubur aku kene rectal examination pasnih. Tapi paling ngeri, konfem, bini aku yg kene tunggu kat luar tu akan bahan aku sebulan dua pasni.

7. Dalam kepala aku masa tu hanya ada dua perkataan. "Masuk Blog". Ni sudah material baeekk.. So aku ambiklah gambar2 ala2 James Bond ni.


Diaorang dok kalut2 check, apa procedure nak follow ni. Speargun dalam plastic bag tu. Kalau aku ni Jason Borne, aku dah ambik speragun tu dan tembak dua2 org ni. Apela tak de org guard aku!.

8. The issue is gini. Spear-gun is prohibited from entering Singapore. So walaupun aku ni in-transit nak pegi Malaysia, but because my connecting flight is AirAsia, aku kene keluar dulu drp that terminal, dan jalan di public area untuk pergi check-in. So, at any point, aku mungkin pass that spear-gun to sesapa masa kat luar tu.

9. So, sebab aku hensem, ICA decide tanak confiscate spear-gun tu. So diaorang talipon Polis Singapore untuk datang dan personally escort aku dan familiy keluar daripada terminal tu, jalan keluar, naik train dan pergi check-in kat kaunter AirAsia. Pehhh! Trasa macam VIP siot, siap ada polis escort! Hahaha.

3 org bhaii... Mmg trasa macam Rosmah Mansur.

10. Tapi seriously, ICA dan Polis Singapore tu semuanya baik gila. Cakap rilek2 jer. Takde jerit2. Selambe je. Boleh buat lawak kutuk2 Singapore excessive law lagi.

11. Sekali masa kat kaunter AirAsia, staff2 diaorang pulak kerek. Tanak accept spear-gun aku atas alasan spear-gun is not prohibited to enter Malaysia. Apeda thambi! Kau kerje jual tiket kapal terbang, bukannya kastam. Biar jelah aku bawak masuk Malaysia. Kang pepandailah kastam cakap boleh ke tidak kan?




Polis Singapore dok diskas ngan thambi.

12. So, Polis2 Singapore tu punyalah baik. Offer kat aku dua choice. Satu, diaorang hantar spear-gun tu ke depot Arms and Explosive Singapore. From there aku kene pergi personally isi form utk apply the release of that thing. Or, diaorang just confiscate bendalah tu dan aku isi form untuk diaorang demolish that thing.

13. Hish...takde kerje aku nak pergi Singapore balik semata2 untuk claim spear-gun tu. Dah lah tu, kalaulah katakan aku dapat balik, there is no guarantee yang Kastam dan Polis Malaysia akan kasi line clear. So, aku decide untuk kira burn je lah.

Bye spear-gun...uwaaaa...hangus.

12. Moral. Orang hensem tak boleh jadi penyeludup. Attract to much attention. Kalaulah aku ni huduh, aku rasa dah terlepas dah ni. Tapi apakan daya. Allah telah takdirkan aku ini hensem gila. Aku pasrah je lah dengan ketentuaNya.

8 comments:

Akim Iqbal said...

Hahaha, kesian bang. Lain kali buat sendiri je lah

ajaq said...

...kalau kat malaysia hari dah masuk metro bro..

JAIRO said...

aku rasa bro kalau ngko sikat rambut ngko belah tepi mesti lepas punya la.... bab polis singapore tu aku setuju ari tu masa kat airport singapore pun aku citer2 ngak drg relax jer cool hehehehehehe takder buat muka ketat hehehehehe

Zinedine Zaiddin said...

xpe lepas ni try seludup keropok lekor pulak..agak2 dah biasa nampak muka brader kuar masuk sempadan, kompom speargun pun kacang2 aje nak lepas..hahaha

mangkuk statik said...

iqbal: buat sendiri? buat apa. baik aku gunakan kehenseman aku utk mengoda gadis2 melayu yg kegersangan utk menjadi kuda "spear-gun" aku. Kalu awang hitam boleh buat. Lagikan aku...

ajaq: memang konfem masuk metro.....gambar aku dgn rozita che wan atas peha....pehhh...bayangkan bontot rozita atas peha aku. peh peh..

jairo: aku belah tepi ke, belah empat segi ke, mmg tetap hensem bro. Gua sebenarnya kene pakai purdah ni..

Zidane: Aku takut nanti kastam nak meramas kerepok lekor aku pulak...ehh...meramas plak....merampas la....hahah

Zinedine Zaiddin said...

aiii main ramas2 keropok lekor pulak..bahaya2

gym_midas said...

muka klu dh cam pecah kedai cam tu la.....cam perogol bersiri.....

faizal abd fathi said...

bye spear-gun...uwaaaa... ( penangan Ombak Rindu nih..hahahah)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails