Friday, March 30, 2012

Sapelah Nak Kawin Dengan Awek Berkulit Hitam?

Salam,

1. Sejak dari kecik lagi, aku selalu usik anak dara aku sebab kaler dia macam aku. Coklat. "Tanned". So aku selalu usik2 dia panggil dia dia "Hey black girl", "Buntut hitam come here" , "my sayang black-ass girl" , "What are doing today miss blackass girl with little bit of greenish tinge" etc. Masa dia kecik dulu mmg kelakar giler sebab dia tak paham. So dia menjawap je bila kau panggil apa2 pon.

2. Tapi semenjak dia dah pandai bercakap ni, dia dah mula skin color conscious la plak! Dia marah giler kalau aku panggil dia nama2 manja tu! Haha.

3. So 2-3 hari lepas, bila aku sampai je rumah dari kerje, tetiba bini aku marah2 aku.
"Ni kau nyer pasal lah ni!" . Aik? Pehal? Panik sebentar aku. Aku terkantoi ngan awek mana satu plak kali ni? Rupanya2, anak aku telah cakap cakap sesuatu yang menyebabkan bini aku sedih sampai terkeluar2 air mata dia.

4. Anak aku tanya bini aku, "Mama. When am I gonna be white like you?"
Mama: "Why do you want to be white Husna?"
Husna: "I want to be white because I want to be beautiful like you?"
Mama: "Husna dah cantik dah tu. Allah has made Husna beautiful already"

5. Terkejut giler aku bila dengar dia cakap gitu. Dia baru 4-and-a-half years old, tapi dah conscious dengan streotype "white is better than black". Terus aku hit the net, looking for research2 in this area.
________________
Which Color Is Better.

1. Masalahnya, this area is taboo. Black vs White. Takde researcher yang berani untuk buat definitive unbiased research regarding the skin preferences. Kau nak mampos. Kene label racist tak pepasal.

2. But we are not stupid. Semua bangsa di dalam dunia ni, kecuali mat salleh, nak kaler kulit mereka "lebih cerah" daripada their current skin color. Kau Negro ke, India ke, Jawa ke, semuanya obses dengan nak putih sampai takut matahari, sampai pakai losen2 whitening bagai. Yang tak boleh blah, orang Jepun pon nak kulit putih gak. Sapa yang design SK II? Tak cukup putih lagi ker amoi?

Product jepun ni sumpah mula2 aku ingat boleh kasi tumbuh balik selaput dara or kasi rapat balik. Tapi rupanya2 whitening creme yang boleh menjadikan kulit anda putih dan gebu serupa "dara". Source link. Tapi ayat2 dia mmg mengemparkan! "let me often become familiar with the anxious part. I will become your partner tonight if I want to realize his hope". Whatdefish??

3. Kalau awek2 pikir gini takpe gak la. Tapi bila balak2 pon sebuk2 nak menten kaler kulit, itu sudah mencukupi syarat harus utk ditendang telur seblah kanan. Kau bangang ke apa?

4. Ape kau ingat kalau kau putih sikit, awek2 akan datang tergolek2 terguling2 kat kaki ngkau sebab TETIBA sekarang ni diaorang minat kat ngkau? Kepala hotak. Tengok la sekeling ngkau....ehh silap sekeliling ngkau. Brapa banyak balak2 yang putih melepak, tapi takde awek pon? Apehal?

5. Kau tengok Will Smith, Jamie Foxx, Denzel Wahsington, Rajnikanth, Aaron Aziz dan Aaron Azam. Diorang tak cerah pon. Tapi petik jari jer, sepuluh awek datang. Awek2 ni tengok more than kaler kulit sebenarnya.

6. Kenape mat salleh pulak terbalik nak kaler tanned plak? Sebab putih ni bosan sebenarnya dowh. Nampak plain. We need to have some toned of color in our body baru boleh nampak nampak lekuk2 muscle or cleavage. Sebab tu lah body builder WAJIB tanned. Baru nampak urat2 muscle. Awek2 yang body smoking hot pon wajib tanned, baru lurah dendam or bumper diaorang nampak macam nak meletup.

7. Mat salleh2 ni tak kisah lah kalau dioarang jadi tanned. Sebab seminggu dua, konfem putih balik. Tapi cuba kita ni pergi berjemur panas. 2-3 bulan pon belum tentu cerah balik. Demm.

8. Berbalik kepada point aku no 3 tadi, aku cakap kalau kau awek, aku understand if kau struggle nak jadi putih. Sebab, kita semua tahu, lelaki generally memang prefer awek yang putih daripada awek yang hitam.

9. Aku tak tahu kenapa, tapi ianya macam dah terimprint dalam our natural instinct. Kalau awek hitam pakai kain terbelah sampai ke pangkal spender pon, kitaorang boleh tengok tanpa sebarang pergerakan rawak di dalam seluar. Tetapi kalau awek putih melepak terselak tudung nampak kulit tengkuk yang putih melepak-lepak sebesar 2 cm pon, pehh...panahan asmara.

10. Ayat contoh. Kau takkan pernah dengar orang cakap.
"Pehh. Gebunya peha Negro/India tu?".
Tapi kau konpem penah tengar orang cakap,
"Pehh. Gebunya peha Amoi tu?"

11. My theory is, in our cave-men mentality, basically awek2 yang lebih cerah imply yang diorang ni duduk rumah banyak daripada kelaur. So lebih "terpelihara" dan lebih domisticated. So konfem boleh jadi bini yang baik sebab konfem boleh masak, kemas rumah, basuh baju, jaga anak2 kita etc.

12. Awek2 yang putih melepak-lepak, yang lebih putih daripada putih pula may signify that her familiy is somebody. Keturunan raja or orang kaya2 gitu. So generasi demi generasi diaorang tak payah kerje keras menbanting tulang di luar rumah. Itu yang jadi putih extreme tu. So if kau kahwing ngan dioarng ni, u may get the benefit of her gene, money, political clout or power.

13. On the other hand, awek2 yang lebih gelap pula, may indicate that she spend most of her time outside. So they are more outdoor type rather than homely. They may be strong, helpful dengan kerje2 keras etc, but they are kureng dalam kerja2 rumah. They are also perceive as more "promiscous" sebab banyak lepak luar. Plus of course, their skin color also indicate that their keturunan adalh orang2 yang susah or kene kerja outdoor.

14. Sebelum aku di simbah asid oleh awek2 hitam yang emo, ingin aku tekankan balik, ni adalh hypothesis aku saje. Off course they are not generally applicable. There are exceptions to this theory as well.

15. And please differentiate the words "hitam", "lebih hitam", "lebih cerah", "lebih putih" etc. Sebab aku tanak lah ada orang kata ,
"Yo Bro. Lu cakap satu benua Africa dan benua India tu promiscous dan hidup sesak sebab diaorang hitam! Diaorang ada raja dan org2 kaya gak bro. Lu bodoh!"
Kau nak kene penendang? In that communiti, sesiapa yang "lebih cerah" lah yang akan dapat the advantages/positive stereotypes.
____________________
Interview with Husna

Selaku blogger yang penuh integriti, aku pon interbiu lah Husna keesokan paginya..

Yes aku tahu anak aku rupa cam Dora. Baru 4 tahun 5 bulan tapi bila bercakap. Peh! Dia balik Malaysia 3 bulan je dah pikap bahasa malaysia dah. Dia tengah stage refuse utk cakap mat salleh.

Sorry Husna becoz u got my gene for the skin. Sedih gak la nih sikit2. Ni semua salah mama sebab dia pilih papa and because her gene is not dominant! Blame her hokay bila dah besar2 nanti. I love you.....

Sekian, mekasey, wassalam

Ref: Sebijik jer
mail online: Wht men prefer..bla..bla bla

17 comments:

Anonymous said...

sedihnya abang azam :(:(:(

kesian husna :( she's too young for this. even dah tua bangka pun tak patut pk pasal hal ni.

every woman is beautiful, regardless of their skin tone/color :(

love,
sol <3

Marissa said...

She's in process of growing up..so beauty lom complete lagi..still WIP..nnt dah besar sure cantik mcm ibunya..it's wht she want to be when she grew up..n by tht time she wiLl know beauty is skin deep n ada konfiden mcm ayahnye..dok gitu abe?

mangkuk statik said...

sol: sebab tu lah mak dia sedih. because we cannot change or help her. But its sokay. Macam what Marissa said.

Marissa: Aku ? Konfiden? Pehh...aku pemalu sebenarnya. But anywho, i totally agree with yr point. I am sure she will grow up to be cun insyaALlah. There is more to beauty than skin color.

If the hyphotesis that everybody want awek "cerah" is correct, maka we will see that almost all "cerah" girl are taken and majority of "darker" girls are single. But that doesn't happen isn't it.

Jemz said...

gua suka kulit amoi kpop..

gym_midas said...

husna ada misai la...

hime s said...

husna pandai cakap melayu, yay~

aku rase org melayu je yg nak awek putih2 ni. kalo oz diorg lagi suka asian kulit tanned. so lepak la kat sana lama2 mana tau nati ko dpt menantu oz

on personal side aku prefer kulit putih untuk aku, tapi kalo nk husband aku harap dia kulit gelap

thecuriousmind said...

Sedih and touching jugak cerita ni Abg Azam..kecil-kecil dah rasa black is not beautiful. If your cave-men mentality is true (point no. 11) why do the West prefer tanned women? I think the cave-men mentality can also explain that, tanned women means lebih healthy, nampak lebih sihat sebab tak pucat, therefore carrying the "healthy" gene. That's why spray tanning dan jualan bronzer are a big business in the West..

blackhawk said...

Adik aku dulu kecik2 black gak...smpai org kate die anak keling....dah besa nih tetiba putih lak...org panggil amoi plak...x pkai sk2 pun...evolution ke hape aku tatau...ape nk kesah.."everybody's the same colour with the lights off"...woha..kulit gelap xpe, yg penting hati jgn gelap...true beauty comes from within...bukan kulit yg kasi cantik...Allah yg kasi cantik...you're beautiful husna...no worries...

p/s: "papa x cantik?" 1:46....wahahaha

ihsan_huhu said...

pindah africa... problem solved!

Zinedine Zaiddin said...

cam gampang ayat kt perenggan last tu..suruh anak blame mak sbb genetik tak dominan. HAHAHA

ainishamsi said...
This comment has been removed by the author.
ainishamsi said...

Husna dah besar! (saya rasa tu je ayat saya sejak 2 3 tahun lepas. haha)

To be honest, I had the inferiority complex regarding skin colour since I was child (and sometime still is) sebab adik perempuan saya lagi cerah. haha

It took me ages to realise that beauty is beyond skin colour, physical etc. So dun worry la abang azam, insyaAllah lama2 Husna akan faham with her parents' help.

Dan tiba2 saya rasa, adakah ini salah satu petunjuk tuhan untuk abang azam supaya berenti la dok cite pasal perempuan2 hot la, cun la (or any stereotype definition of cantik)? See, Husna pun terkena tempias (indirectly and if u see what I mean.) :P

mangkuk statik said...

Jemz: aku suka karipop daripada Kpop.

Gym midas: Nanti bila dia dah besar, boleh kongsi shave and shaving cream ngan aku dan abang dia. Cool giler.

n kecik and the curious mind (aku dah lupa sapa):
1.Betul mat salleh suka tanned. Tapi like i said, just to enhance their beauty.
2.Vast majority of mat salleh still prefer/kawin/kapel ngan another mat salleh kan?
3.Lagipon kita kene buat proper study to look whether mat salleh yang kahwin ngan awek2 colored ni kerana physical appearance mereka (hitam/coklat/etc) OR kerana bahaviour mereka.
4.My opinion is mat salleh suka kawin ngan wanita Asian kerana sifat diaorang yg lebih menurut perintah. As you know,berapa kerat ler lelaki Asian yang di pilih oleh wanita mat salleh. This shoot down your theory that mat salleh pon prefer tanned is true.

blackhawk: kalau kawin ngan lelaki yang takut gelap, problem lah! haha

huhu:betul. Janganlah plak pindah cobalcuture (eja blasaj) kalau kau asian. never ever!

Zidane: truth hurts....hahahha

Aini:hahaha.
1. I see your point. But females will always be beauty conscious regardless kalau aku sebut or not.U know more about this than me kan? Kulit is only one aspect of Husna obbsesiveness abt beauty.
2. Ape salahnya kalau aku sebut pasal perempuan2 hot or cun? Berdosa ker? Pandang mmg lah berdosa, tapi kalau aku sebut, okay kan wahai ustazah?(serius ni. Aku nak tahu. No joke)
3. To me, what Husna demonstrate is the ability to proses information and apply it in her life. She saw "white is considered beauty" in movies, books etc (not myblog haha). Then she apply it to herself. I am not sad when she says whatever she said. Instead, I am very very very very proud! Her brain is working! Alhamdullilah.
4. Anywho...I prayed that Husna wil be a hot "tanned" girl! She will, I believe! Aku dah start risau ni weyh ape aku nak buat kalau dia dah ada biofren!

Wassalam.

ank_ayah said...

Yg penting dpt jaga aurat dgn sempurna,InsyaAllah

Salam.

Jemz said...

itu heidi klum suka itu negro nama Seal..sebab muka seal tu unik...erkk..

gua sendiri tgk heidi klum cite..lam tv..

Anonymous said...

salam ...cakap pasal pompuan hot kira dosa lak gak pasal kalau tak der dalam fikiran macam mana nak cakap kan....maksudnya ada difikiran dan terbayang kat otak...kira dosa la juga...

shahz said...

jessica alba hitam dan cantik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails