Friday, June 26, 2009

ANDAR-2 : Statistik dan Punca2nya.

Salam.
Ni adalh Sebahagian drpd Siri Menyelak Rahsia Wanita.
Part one Andartu di sini.

THE STATISTICS
1. Adakah masalah andartu ni benar2 serius? Where's the proof? Whats the numbers? Well, malangnya journalist malaysia majoritinya buta statistic dan stats yg masuk paper online adalh bullshit atau bias kebanyakannya. Jadi the picture is incomplete.

2. From what I can gather (aku saved article dari BH tapi lupa nak save link dia, korang google lah sendiri kalau tak caya), dalam kajian penduduk dan keluarga malaysia ke empat 2004 oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga (LPPKN), 48.1% drpd penduduk malaysia yang berumur 20-30 tahun pada tahun 2000 tidak pernah berkahwin. Maksudnya, lebih kurang 1/2 drpd korang (yg berumur 20han) lelaki dan perempuan akan masih bujang masa berumur 30. Perghhh sakit!! Kalau la kau pompuan lagi sakit!!.

2. Drpd kajian yg sama, di dapati pada tahun 2000 68.5% drpd wanita yg berumur 20-24 belum berkahwin. Hmm, tak pelik. Logikla sebab masa tu ramai yang tunggu abis stady dulu baru nak pikir pasal kawin kan. Kalu tengok trend sekarang, aku expect this number gonna be increasing rapidly every year.

3. This year, 65% drpd calon yg dapt offer masuk uni di IPTA sessi 2009/2010 adalh pompuan. Jadi 2/3 drpd freshies uni adalh aweks. Tahun depan agak2 camner? 2011?2012?2013? Sudah kompem meningkat gile2 no aweks. Perghhh!! Bestnyer kalau kau abg2 senior. Boleh buat kenduri aweks. Kepada budak2 lelaki scorer yg stadi obersea di Ozzy, UKay, U Es atau mana hala atas dunia ni......korang MELEPASS!!! Padan Muka!! Awek belambak bersepah2 kat IPTA bro. Korang dapat the best education, tapi member kau yg average score, yg tak leh fly, dapat the best aweks. Muahahhaha. Sudah nasib budak2 nerds!!

4. Drpd kajian LPPKN tu jugak, min perkahwinan pertama untuk wanita pada 2000 adalh 25.1 tahun dan untuk lelaki ialah 28.6. Ini lah susah amik stats dari Berita harian sebab min atau mean ni ada banyak maksud (baca sini). Tapi kalau kita ambik min sebagai purata, it makes sense kalau purata pompuan kawin umur 25.1 tahun sebab taim tu dah abis stadi dan dah dapat kerje pon, so the next step is kawin lah kan. Untuk laki plak, standard la at 28 yo baru cukup duit hantaran $12345.67 yg mak awek kau mintak dan belanja kawin pon boleh settel la...dengan bantuan abang-abang along engkau.

5. Tapi kan korang, ini semua numbers pada 2000. Sekarang 2009, kompirm purata perkahwinan pertama laki dan pompuan adalh lagi lambat sebab arus kemodenan menjadikan kita lebih mendahulukan kerjaya daripada perkahwinan. The ever increasing duit hantaran dan belanja kawin jugak lebih memparahkan situasi. Untuk laki no hal. Tapi untuk org pompuan,kalau korang miss keretapi masa umur 25 tahun, korang ada masa 5 tahun je sebelum kau masuk umur 30, takat boderline andartu dah tu.

PUNCA
1. Ramai org telah pecah2 kepala pikir kenape sesetengah pompuan tu menjadi andartu? Tok sah jadi bengong. Puncanya mudah dan hanya satu sahaja. Takdir Illahi. Jodoh di tentukan oleh Allah dan walaupun ia di asbabkan kepada beberapa faktor yang boleh di ubah, akan tetapi kesudahannya kembali kepada Allah juga.

2. Buktinya, sekiranya faktor2 fizikal contohnya tua, cun, gemuk etc seperti yang aku tulis last time itu benar, maka tengoklah sekeliling kita. Pegilah pasar2 malam, shopping2 kompleks dan lihatlah berapa ramai bini2 orang yg tak cun, gemuk gedempol, kuat berleter dll. Kalau lah faktor pangkat jadi hal, berapa ramai perempuan2 yang berpangkat besar yg elok jer jadi bini org. Berapa ramai plak operator pengeluaran yg tak kawin sampai ke tua?

3. Sekiranya jika faktor keimanan plak jadi ukuran, tengoklah berapa banyak GRO, artis atau pelacur yang kawin gak akhirnya. Sebaliknya, ada uztazah2 yang gagal bertemu jodoh sampai ke tua.

4. Dari pengalaman aku yg dah veteran ni, ade jugak la faktor2 yang boleh dikategori kan sebagai "saje cari nahas". Seperti minat ngan non-melayu sebab melayu tak romantik la konon so bercinta 6-7 tahun ngan non-muslim chinese yang akhirnya tak masuk2 islam pon dan dah kawin ngan amoi dah pon. Umur dah dekat2 30 masa break, so amik hengkau. Ade jugak yang clash cinta masa stadi dan membawa diri ke ozzy dan kerje kat country (hulu australia). Sape kejadah nak kawin ngan kau kat situ? Aboriginals? Jadi korang budak2 pompuan, cuba lah bawak2 pikir sikit dan tak buat bende2 gila dan merbahaya ginni.

5. Satu lagi faktor yang tak boleh di delete adalh faktor mak pak yg bahlol (Biasanya mak. Bapak biasanya cool) . Mereka terlalu memilih, contohnya keturunan syarifah mesti kawin ngan sayid sebab nak jaga keturunan nabi konon. Woi sial!!! Aku pon keturunan nabi, sama macam Sammy Vellu, Lim Kit Siang, Hitler dan Michael Jackson. Kita semua keturunan Nabi Adam a.s. Ada jugak mak pak org kelantan yg berkeras anak diaorang mesti kawin ngan org kelantan gak sebab kalau kau kawin ngan org terengganu tu macam anak kau kawin ngan org london. Terlalu jauh nak mampos dan puok2 tu tok leh kecek kelate, mok nok royak guanno? Kalu dok jauh gitumo, sapo nok tulung bukok boto budu mok natih?.

6. Ada juga mak pak yang menjual anak. Letak harga hantaran melampau2 macam lah kita ni semua duit berlonggok macam Datuk K atau mawi kan! Hek elleh! Kalau lah kita kaya camtu, buat apa kawin ngan anak depa? Kita target artis lah paling cikai. Bukan apa, kami sebenarnya ikhlas ingin membawa artis2 malaysia yang melacurkan kecantikan dan keglameran mereka untuk mencari sesuap nasi, supaya kembali kepangkal jalan dan mengeluarkan kehidupan mereka daripada kegelapan kepada kehidupan di bawah pancaran iman.

6. Jadi apa kau boleh buat kalau dapat mak pak camni? Ni pon suratan takdir. Tunggu jelah makpak korang meninggal, tak pon kawin je kat siam. Tak pon ugut skit diaorang,
"Mak nak saya bunting anak haram dan mak jadi nenek haram ke? Atau mak nak bagi saya kawin!! Kalau tak bagi jugak, saya nak tinggalkan anak haram saya kat depan rumah Nik Aziz dan tepon Harian Metro baru mak mapuh kerah" (mampos keras=mati terkejut).

6. Jadi persoalan jodoh ni bukanlah persoalan kita. Ia dah perkerjaan Allah. Kita boleh berusaha untuk jadi lebih cun, lebih kurus, lebih beriman atau pujuk hati mak pak, akan tetapi ketentuan jodoh masih di tangan Allah. Cubalah baiki apa yg boleh diperbaiki, berusaha dan bertawakallah.

Sekian, makasih, wassalam.

TBC ...kalau rajin.

5 comments:

Abang Ben said...

gua setuju artikel lu ni. Student2 gals kat Uni gua yang final sem, sorang collegue selalu sound, "lepas ni kawin terus." Mereka sibuk kata, "ala Sir... nak keje dulu, nak beli kete dulu baru la kawin." Sedar-sedar umur dah 30-35 masih terpinga-pinga kat apartment mewah, tapi sebatang kara. Kaya raya tapi hati kosong.

Sekarang dah jadi masalah umat bro. Gua cadangkan lu sebagai suami hensem dan beriman masuk padang dan membantu epidemik ini.

Ada calon ke bro?

Penk said...

kata2 cikgu pmpuan skolah aku dulu bile die tau geng aku sorang ni ade awek..

"kamu ni x payah nk menggatal.kalo laki ni, iA xde masalah nk carik bini.kamu ade keje ade kete, senang2 je bole kawen.pompuan mmg susah sikit. meh saye crite kt kamu, anak murid saye dulu, skrang da umor da nak 30, x kawen2 lg. bukannye x cantik,keje doctor lg. tu pon xde org yg berkenan. bla bla bla [die bebel pe lg ntah].jd kamu prempuan nih, elok lpas blaja kawen tros. jgn da tggu smpai kerepot br nak carik calon"

so, ade la bukti yg aku sndri da experience. kesimpulannye, student2 gadis nih jgn la jual mahal kalo ade org nk tekel. kalo sesak sgt, azam kn ade muahahah

GheySA said...

dengan ini aku memberi cadangan kepada aweks2 yang rasa diri die cun/ayu/jelita/next-top-model utk hantar resume dikepilkan sekali dgn gambar-gambar fotogedik diorg yg berukuran passport dari berbagai angles at least 20 keping utk dianalisa dan dimasukkan ke dalam candidacy, sekian, public service announcement.

p/s: nawaitu tulus ikhlas sekadar membantu mengurangkan populasi andartu yang cun. haha.

btw, azam ade ke gadis2 jelita baca blog kau ni? rasa macam tak kena je advertise kat sini, lol.

mangkuk statik said...

Bro Ben: Bukankah di dlm beribadat, lebih baik kalau kita berjemaah. Masalh ummah ini takkan terselesai sekiranya hanya anna bukak table kasi penuh korum 4 org pon.

Anta pon sebaiknya2 beserta dgn anna dan begitulah juga untuk para pembaca lelaki yg budiman sekalian. Maka denagn menjemaahkan poligami ini di dalm kominiti kita, barulah kita dapt membendung masalah andartu ini "buat seketika". Kerana pabila ratio lelaki kd perempuan menjadi 1:40, maka poligami pon will be ineffective.

Penk:Mula2, bila baca sekali komen kau tu, aku rasa nak peluk cium kau jer sebab rekemen kan aku!! Pelukan dan ciumam mesra yg non-gay lah kan.
Tapi bila baca dua tiga kali baru aku prasan. OOooo!! Biler kau tekel awek, kau kata jgn jual mahal. Dan awek2 yg kau reject, yg dah sesak2 baru kau nak pass kat aku yerk.Hmmm..pikir jap. Memandangkan aku ni dah tua dan tak laku dah, aku trima jer lah dgn hati terbuka....Yeaaaa!! Aweks!! Welkam..welkam

Ghey: Sedikit teguran drpd aku yg pro ni sebagai pedoman masa depan. DI public service announcement tu, buat ape kau nak gambar ukuran passport? Nak usha pon tak puas bro. Mintak lah size B4 ker, lifesize ker, barulah kita boleh buat analisa yg lebih objektif dan scientific.
Tentang gadis jelita tuh, aku rasa takde kot. tapi inggat!! Bini pertama tak payah jelita, bini ke 2,3 dan 4 baru cari yg jelita, yg artis, janda hot etc...trophy wife lah katakan.

nkecik said...

point2 ko bole diterima aa bos. aku x kesa je kawen awal2 tu, hantaran pon x kesa sikit2, kenduri pon x kesa x buat tros, tapi mentaliti org melesia la yg bakal menyebabkan kitrg akan kawen lambat.. T_T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails