Sunday, June 7, 2009

Mengapa aku menulis blog macam haram

Salam,

Post ini adalh untuk menjawap koment2 bernas dan panas susulan drpd post bertajuk "Siri Terselaklah Rahsia Wanita".

1. Terima kasih atas komen2 anda dan ianya sanggat di hargai oleh aku. Aku tak kisah kalau kau nak post anonymus pon, sebab at least kau cakap apa yg kau nak cakap. Tak elok sorok2, mengumpat aku belakang2..mauhahahhaahha...aku tau!!

2. Benar aku ni Sexism, Benar ada baur2 Racism di post Missa Cup dan Maafkanlah aku kiranya cara penulisan aku "uneducated/geli (bukan geli hati yerk)/memburukkan nama kaum lelaki/not "international"/tidak se-anatarabangsa/tidak profesional/memalukan org melayu/disgusting/degrading/discriminating/disrespectful/buat dosa/immature/buat malu."

3. But guess what? I WILL DEFINATELY DO IT AGAIN. Why? Because thats me.

4. Tenggok blog org lain...blog org lelaki sahaja jer yg aku maksudkan

a)Walaupun aku mat jiwang, tapi aku muntah biler bace blog org2 yg try kontrol macho moga2 ader awek bacer blog dier dan kata , "Wow! macho nye dier, sungguh matured pandangan dia, Meh kita kawin!!".Sungguh gay!

b)Aku juga terasa berat kepala biler baca blog2 yg cerita berat2 tentang falsafah hidup atau sastera atau lain2 topik yg heavy, tanpa sebarang relief to the mind. "Woi!!!AKu tak nak baca buku teks. Aku dah abis stadi dah."

c) Aku juga sadly, bravely admit that aku tak suka gak baca pasal agama bila bende yg di ceritakan adalh topik2 yg recycled dan cara penyampaian yg stereotype dan ngantuk. Brothers, skip part yg pusing2 tuh dan go straight to the point dan give us tangible solutions not hypothetical! And Pls don't copy paste from someplace else. I wish that I can write abut religion, but I am afraid that my knowledge is insuficient at this time.

5. So siapakah aku? Aku gila2, infact gila babi, aku kurang hajar, aku kasar and aku tried to be straight forward the best that I can. Aku seboleh2nya tak mahu sorok atau pretend my feelings. Aku seboleh2nya tak mau jadi hipokrit. I tried to, but occasionallly I do failed. Thats known to happen. I hate it when i have to pretend to agree to something just because I need something or nak jaga hati seseorang itu. I hate people that try to control me, be it my parents, my teacher, my lecturers or here in the blog or in the shop as my customer or in the bisnes as my supplier. I want to be merdeka in all sense. I know its impossible, but I tried to. "lawan tetap lawan".

6. Aku tulis blog nih dari otak seorang lelaki kepada seorang lelaki yg lain. Silelah bace balik kalau tak caya. Sebab tuh lawak dier crude/gross because aku suka toilet humour eg chris rock, jim carrey etc. Having said that, aku tau not all males like that kind of humour. Again they found it degrading/immature/ geli bla bla bla. Adakah mereke lelaki berjiwa sensitif ....mungkin. Adakah aku yg tidak sensitif langsung......pon mungkin. As in the busines, although "customer MAYBE is always right" (ni kene buat post lain pasal bab nih), tapi you cannot satisfy everybody. "Pls go to knudel or roshan sir. They are halal as well"

7. Jadi tolonglah jgn suruh aku kontrol macho dan tulis blog the way that YOU WANT ME TO WRITE. You want something educated, civilised bla2, don't come to me. Dah aku camni. Aku immature dan fail uni, what the fak do u expect! Shakespear? Dan Brown?

8. Ngan bini aku pon aku cakap camni. Infact, bende2 nih, pasal perempuan inferior, poligami etc aku dah present kat bini aku dah in the past. Memang dier gelak. Memang dia marah. In fact , she had warned me about the backlash from some of the dangerous stuff that I wrote. Tapi dia tahu thats me. Aku gila. Kau tahu dak ayat paling power aku pernah cakap kat dia, yang define our relationship 15 years ago?

" Aku ni isap rokok dan aku takkan berjanji untuk stop dan aku takkan berhenti isap rokok pon. Kalau kau TAK NAK aku isap rokok, gi cari org lain. Aku ni mcam ni lah, Apa yg kau nampak. Jadi kau nak kat aku ke tidak? Kalau tak nak aku boleh cari org lain!". The rest is history.

Aku tak nak berpura2 berjanji nak berhenti isap rokok, berjanji sehidup semati, tak nak kawin lain, akan membahagiakan dia, merenang lautan api and all that bullshit because I know that not the truth.

9. Jadi kalau ngan bini aku pon aku camtuh, inikan pulak blog nih. Sape lah kau tuh? Ade aku letak parang kat tengkuk kau untuk bace blog aku? Tidak. Internet itu luas nak mampos. Naper lah kau nak bacer blog aku gak. Adakah semata2 kerana kau makan kat kedai aku kau boleh dictate aper aku nak tulis lam blog aku? Tidak. Adakah ape yang aku tulis lam blog itu fakta semata2 dan benar sebenar2nya? Tidak. Tapi aku rase bab pompuan tu "emo, psycho dan gilo" mungkin ader gak sedikir benarnya,based on the koments. Mauhahahahaha. Jgn mare!!

10. In relation to my shop, please don't try to threathen me with the bisnes aspect of swinging bowl. I have seen enough in my short bisnesss life to firmly belief that rezeki datang daripda Allah bukanya dari perempuan atau cina tak sunat. If Allah says berjaya, maka berjayalah, dan kalau Allah dah tentukan gagal, maka gagalah regardles of the customers genatalia.

11. Regarding the name. Ade org kata aku mencemarkan name swinging bowl. Wow, I am honored. Aku tak tau plak namer SB di julang tinggi oleh masyarakat? Celah mana? Muahahaha. Pecah perut aku. I think its silly to change the name now. Well , what do u think?

12. Banyak gak komentar-komentar dok tulis pasal aku ni dah kawin dan have children. Kenape buat gini? Haruskah aku menjawap? Aku plak terasa bodoh. Bill Clinton ader anak bini dan kerja sebagai president USA. Tidak menghalang dia untuk di hisap oleh monica lewinsky di white house. Razak Baginda dengan Altantunya. KJ ngan rasuah. Endless contoh until infiniti. Jadi kawin ngan ada anak tak merubah segala2nya. Asshole before, so asshole now. People makes mistakes or wrongdoings before, during and after marriages. Some people mature at 7 yo, some people never mature until they died. Samalah cam aku.

13. So aku mintak maaf lah kepada sesiapa yg tersinggung. Silelah jgn datang lagi. Better if you stay away because I don't want to offfend you again. Aku akan cuba untuk tone-down a tiny winny bits in the future. I know sometimes aku dah step across the line, but the risk is exciting! Sudah pasti ini adalh kelemahan dari aku, yg lemah iman dan kuat nafsu (jgn gelak!!). Sudah pasti juga, syaitan menjolok aku, maka aku tertumpas ada kalanya.

14. Finally, I implore you to see the lighter side of it. Within the rubbish, there are some gems that i want pass to you, my readers. har har har!. Macam ihsan huhu cakapla. Put into konteks la. Ni bukan dewan masyarakat atau times. Nama kedai swinging bowl, nama blog swinging bowl dan namer aku pon mangkuk statik. Kalau dah mangkuk hayun tuh, takkanlah nak skema dan berilmiah plak? Nanti aku kena tukar name blog dan kedai jadi MANGKUK SKEMA plak! hmm..cantik gak tuh.

Sekain, terima kasih, wassalam.

30 comments:

extraordinaryme said...

sebagai pembaca setia blog ni tergerak hati ak nak comment..betul apa yg abg azam cakap. Kalau tak suka takyah la baca. Ko ingat ni Malaysia ke nak sekat kebebsan bersuara. Kalau cakap benda salah masuk ISA.sorry la beb this is Australia a free country, a living democracy. It is his blog he have the right to post wtv he thinks is appropriate. Please get in context and be relevant. It would be a different story if he is writing for the times or the economist or even Harakah.

nkecik said...

aih bese aa mende dh public,ramai org baca, akan ada je aa org suka or x suka. nak baca,baca. xnk baca xyah baca.nk layan,layan. nak kutuk,kutuk. sukati korg la..



btw bos, tukar nama kdai ko kepada SWINGING BOWL NO SATAY orait gaks. mana sate ko???

Anonymous said...

Salam.

Yes. What you say is very right. You are entitled to say anything you want because it is your blog.yes this is a personal blog. Yes, it's YOUR blog. Yes, you can write anything you want. But, think of it this way. people who started PORN SITES, they are entitled to start it, because it entirely THEIR business. No one is obliged to enter those porn sites. But with the mere EXISTENCE of these porn sites, (lagi lagilah kat internet yg LUAS ni, memang ade org yg akan tgk) people are encouraged to enter them, thus thinking that it is OKAY to. Dalam konteks blog anda, people are gonna start thinking that it is OKAY for people to regard women or people like that.

Yes, anda tak mahu jadi hipokrit or whatever not. But, kalau semua org berperangai begitu, all rapists would still be rapists and all murderers would still be murderers. Coz WHY hide their true self, kan? You may think what you wrote adalah kelakar, but seriously mr, the internet is sama je dengan all those magazines that u stated. Bottomline is PEOPLE DO READ IT.

It's a really sad thing. I know a lot of people who look up to you for running a good business. Especially malaysians. It's true, you can't change someone. But does it have to be this way? Think about it, I'm not saying you should be a saint but you are actually running a blog which encourage others to become HATERS thus having animosity towards other races, religions and gender.

Don't be a typical lelaki melayu la. In my opinion, whatever good things you want to sampaikan in your blog are hidden by all the bad things that you have managed to spout.

I'm actually taking my time to write this comment not so much because I'm angry or annoyed or upset, it's also because I'm a Malaysian and I care about the image people have on my country. And I'm starting to realise that Malaysian memang tak akan maju with attitudes and ego like yours. And I'm starting to realise that sometimes when people say bad things about malaysians, I can't say anything but agree. And your blog is amongst the proofs that Malaysia memang susah nak maju di segi mentaliti.

I hope you get what I'm trying to say. If you are so proud of being who you are, maybe you should rethink whether who you are is really what you should be. Islam always encourage changes for the better.

Lastly, you are a man. You said so yourself men are the more superior gender. So act like it. Jadilah contoh yg lebih baik dan bukan cakap kosong sahaja. We are after all in the 21st century.

Salam.

Anonymous said...

salam azam

we read because we care and we pride on you for being a malaysian

yes you want to be more of yourself, we all do..my humble opinion would be, change the name of the blog so that your business will stay professional.
take it as an advice or suka hati kau la aku nasihat je

all the best.
all saints have a past, and all sinners have a future. ko janganla emo sangat ok.

selamat berkerja.

Anonymous said...

I'm one of your Aussie customers and I often travel to Malaysia and I'm married to a Malay girl and I see you write this sorta stuf! Ohhhh My God! I can't believe you wrote that!

If you want your business to survive in Australia Buddy, you've gotta change your attitude towards the diversity of this country and your customers or you may as well call it quits!

I actually like your shop and the food that you provide and I would not like to see it go which is why I am concerned.

mangkuk statik said...

mangkuk statik said...

extraordinaryme: terima kasih atas sapport anda. Kau betul tapi cik anonymus kat bawah pon betul.

nkecik:kau pon betul. Sate ade. Lam perut aku dah jadi taik. Nak ke?

anonymous #1: Tq for writing.

1. I know the porn analogy gonna come up. Its hard topic to argue because both sides have strong arguments. Pihak porn kater depa ade right/freedom untuk express themselves (freedom of expression). Pihak anti-porn kater mesti ader limit.No limit = rosaklah society.

2. To use logik memang pecah kepala. Meh sini aku tolong kau. So kita use agama. Agama kata porn salah, maka salahlah. Begitulah kes blog aku. Islam kata jgn memalukan org lain, maka aku sepatutnya tidak memalukan org lain.Ehh..terkutuk diri sendiri plak! muahahha

3. samakan aku ngan rapist and murderers..canteek.Pandai sungguh.

4. Again ngan bisnes aku. Ape kene mengena.Enlighten me? Image? ape kene mengene ngan blog? Sape mat salleh bace blog aku? Sape budak cina india baca blog aku? Kalu baca ape salahnya? Akurase knoodle tu pon malaysian. Go look up to him or her or them. Pegilah ke chainatown dan go look up to berdozen2 malaysian yg buat bisnes kat saner? why not missy? are u a racist?

5. Woi..don't used yr words and claim it as mine. AKU TAK ENCOURAGE HATERS atau RACISM..and I quote from missa cup part 1 number two ....."2. Don't be mistaken. Aku tak salahkan depa sebab depa memang layak menang pon semalam. Dan aku tak kisah pon kalau dieorang tuh 100% kapir pon. Tapi tyg aku kisahnya, naper kiter budak2 melayu yg hantar 7 drpd 8 team , atau nearly 98% drpd total participants, pon masih boleh kalah dengan remaja2 berkulup tersebut."

6. See...erm pasal kulup tuh boleh diperbaiki, tapi aku bukanya racist. Sometimes when people like you reads, their brain pick-up what they want to pick-up. They skim the part they don't like and higlighted the part that they like. AKU TAHU THE TRIGGER for your brain shortcircuit is the word " TAK BERSUNAT" DAN "KULUP". All hell break lose. Waaa. die ni racist bla2 bla2 bla2. Your brain is clouded maam/sir

7. The "typical lelaki melayu" stereotype. The "malaysian image" stereoptype. And aku telah somehow proof itu benar? Are you serius bro/sis. Are u a kid? How old are u? Pls tellme who makes these stereotype so i can sent santau angin to them (kentut la..incase kau nak tuduh aku muderer plak..baya emo2 nih)

8. Stereotype is made by an idiot and belief by a fool. Kau nak kata lelaki melayu ego/ cahuvunistic/ tidak romantik/abused women etc

9.Well my dear, mat salleh pon ego rase depa lagi hebat dari asian. Depa pon diskriminate against women. tengok berapa banyak ponpuan minister, berapa banyak ponpuan terpaksa dedahkan tubuh mereka untuk dapat attention from males and also a job, look at the adult magazine, look at the womens daily/weeklies, gamabr kaum maner kat situ, do u wear makeup? why? women abused occured here to. Do you want me to compare "lelaki melayu" ngan india dan cina ker. I dont wanna. Kang kau cakap aku racist plak.

10. Bottom line is, man will be man, 10000 BC or in 34590 century. Tak kira warna kulit atau negara. Wake-up!!! NO stereotype. Don't be a fool man

11.Pasal "Islam always encourage changes for the better" True that! iA.

13. Ni last kot aku defend my self. Aku malas nak gaduh banyak2 lam internet pasal aku tau tak ke maner pon. Ibarat lawan bertumbuk ngan dinding.Tangan sendiri yg sakit. Aku dah lamer lam dunia chat atau forum dok gaduh2 nagn org yg anti-islam etc, aku tau its nearly impossible to win arguments on the web.

14. Thanks for the comments. Nice arguments. I will keep it in mind.Have a nice life babe.

salam.

June 7, 2009 8:02 AM

mangkuk statik said...

alamak, So 2 more comments must be addressed

anonymous #2: change name ka? Alamak. Are u serious. I will put that to vote later i think.

anonymous #3:
1.Wei..have mat salleh reading my blog, that's surprising!!

2.Bro, do you actually read the malay part or do you have someone translate it to you or do you just read the comments. Either way, I acknowledge that some of the word are derogatory and harsh.

3.But it never across my mind to encourage discrimination against others as i hate any discriminations against me.

4. I used the word as a joke, not to incite hatred. People read what they want to read. When chris rock called women "bitches" or "hoes", or whitey "crackers" do u go to court to sue him on account of gender discrimination or racism?

5. Thanks for liking my shop. Appreciate your support and comments.

salam

Hijaz Kamal said...

Obviously the Anonymous Aussie is fake.Atau de orang main fitnah2 ni.

Hijaz Kamal said...

Oh..I'd like to see mr anonymous1/2 read our uni magazine the On Dit..haha..but I dun think his/her international mind can handle it.

Anonymous said...

chris rock is a comedian la way, he's established. so dont compare yourself to him.

i have to agree with the anonymous people up there they do have a point and i understand where you're standing too..

but the whole racial tension in malaysia is quite a big deal ive heard personally orang bangsa cina kata tak suka melayu etc. so i think that's why they dont want to trigger such tensions here where the community is small. i know for a fact that the chinese malaysians have read this (how i got to know about this blog)
you should appreciate their support, think of it as a whole, they're looking out for you. they want to support a fellow malay.
i have to be anonymous too because i dont have a user account, but i can tell u my name but u have to guess a - - - - - - a
kalau jawab betul esok aku tapau 10 nasi lemak

mangkuk statik said...

everybody chill....
1.hijaz. Thanks bro. but I think the mat salleh is real though. muahahaha
On Dit. I've seen it, but never have the interest to read it? is it bad?

2. Anonymous #4:
-First of all., besok cuti la bodoh. Queens birthday.
-Secondly, I dont wanna know yr name bro. Remain anonymous. But being crazy, i wanna guest. What the heck. a------a right. 6 spaces. al-qaeda. Thnx osama for visiting my blog. Woi CIA/FBI/AISO, trace him now. He's coming for nasi lemak tomorrow by the way.
-thirdly, if i am not "established", i am called racist/sexist and if i am "established" its okay?
-fourthly. Yes i appreciate everyones support. I noticed that. Thank You. Will watch those sensitive language la. U to!!

Anonymous said...

Anonymous fan

You are one of the genious free thinker,mate!! that's awesome!!
But unfortunately you stank the blogworld out with your *^%*( comments! that's really gross,mate!
your attitude,thinking, behavior is just like Namawee, the guy with NEGARAKUKU...
I wonder if you dare to let your family and MALAYSIAN to read all of your comments, which I will help you to become more famous in the future.
Good job, mate!

Abang Ben said...

woi woi... jadi forum politik ke apa dah ni? Komen tak leh more than 50 words...

Bro... kasi bukak forum senang hehehe...

Anonymous said...

when i said established comedian i meant that orang yang tengok tau its a JOKE. orang yang baca u punya blog know that it is not.
anyway queen's bday lupa plak.

-osama

mAdMiKe said...

kita tak dapat puaskan hati semua orang pada setiap masa.
just do ur thing azam. aku x rasa pulak entry ko offensive.
hahaha encik anonymous berkata: "Why hide their true self kan?" datso ironic.

p.s.: Jangan jadi mcm kes aku dulu, sampai disclaimer pun ada org nak ungkit cari salah.

mangkuk statik said...

anonymous#5: -hmm..arrr...ehh..hmmm..Thank you maybe.
-Yes , you're right. I wouldn't want my parents to read this. I wouldn't mind if my brothers read this though.Muahahaha.
-personally, I don't think what NamaWee did is offensive. He just sang the truth! Only the ppl that didn't listen with their "brain" that goes crazy!
-No i don't wanna be more famous. Too much love mail and panties been sent to me daily already.Banyak pening woo..

Ben: bende ni sampai kiamat dok gaduh pon tak abis2. Aku pon dah letih caber line nih.

anon osama: aku sedang menuju ke arah itu.muahahhahah perasan

mad mike: thanks for understanding. Appreciate it

salam

Anonymous said...

gile ah..chekdet pon kalah mcm ni..haha


astro

bUL4N said...

aku dh lost track anonymous 1,2,3,4,5...
ahahhahaha

nkecik said...

18 je? dah 48 komen nati roger aku bos. chow~

Anonymous said...

"when i said established comedian i meant that orang yang tengok tau its a JOKE. orang yang baca u punya blog know that it is not.."

oiyh..kalau ko kenal azam, ko tau ar its ALSO a JOKE! ngok betul! get over it already anonymous freak! emo btol aku ngan penyibuk2 emosyenel ni...tak suke takyah ar bace...!

-pelanggan setia SB-

Anonymous said...

hua2..mari ramai2 kita ber "ano"..jom blasah blog ni ckup2

lutfie hensem said...

macam haram.
anonymous ni tadak life kot.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Capik! said...

whoaahh lepak2 ar brader2 sekalian, tak elok gadoh2 weh.. aku tak banyak ilmu di dada nak berpesan2 (banyak muscle je) so aku takleh ckp banyak tapi aku rase tak manis la korang dok gadoh2 kat sini eh...

mangkuk statik said...

betul Capik.
Wei budak anon emo. Aku terpaksa delete komment kau sebab kau over. Dah2 lah tuh. Bawak ngucap. Kau adalah proof yg apa yg aku cakap tu betul!!
Tok sah gaduh2. U make ur point already. Massage delivered.
Proceed with yr life.

Anonymous said...

hey man thanks for your reply. i do read the english-malay parts in which i do understand malay. my wife still has to teach me slangs and shortforms but i understand verbal malay better than written.

i see you have many supporters and "supporters". take the constructive advices, not so much on the kiss ass supporters comments. wont bring you forward to be in your comfort zon mate thats foul

terima kasih,saudara

mangkuk statik said...

last anonymous= the "mat salleh":
I "am" listening to the constructive comments.
Okay!! All you people that support me. Pls stop kissing my ass. Not in public anyway...In private?..well.. help yourselves.
Salam.

Abu Zarym Fidzry said...

yo azam =)
budak anon tuh cakap apa?
hahah jakun plak. hahaha

ihsan_huhu said...

aku mmg power, ade name aku siot

ps: being anonymous is bloody coward, in any culture. kalau awek yg terlanjur mengandung yg hantar surat kat utusan pon letak name "gadis terlanjur"

Anonymous said...

kalau nak jilat, jilat jela..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails