Sunday, October 4, 2009

6. PART 3 :The Solution forTabung Bantuan Perubatan Kementerian Kesihatan

Salam,
emo emo emo emo emo emo emo.......
part 1
part 2
and now part 3

1. There are generally 3 ways to go if u want to solve this problem.

2. Cara pertama ialah kita berdoa kpd Allah supaya kita tidak di uji degn musibah yg tak mampu kita tanggung. Kita juga berdoa supaya org yg di timpa ujian masalh kesihatan sebegini di permudahkan urusan mereka. Kita juga patut bersyukur dgn apa yg Allah telah berikan kpd kita, dari segi kesihatan , tubuh badan yg tiada cacat compare to people yg tak bernasib baik etc.

3. Cara kedua ialah kita mesti cuba untuk mengubah the system. System pemberian bantuan kewangan kpd org yg memepunyai masalh kesihatan hendaklah di ubah dari segi fundamentalnya. Instead of meletakkan the effort kpd mak pak budak or pesakit itu sendiri, kementerian kesihatan lah yg sepatutnya memainkan peranan utama. Pihak KK tidak boleh menjadi pihak pasif. Merekalah yg patut aktif dalam memburu pesakit2 yg layak dan memproses pemohoinan mereka. Pesakit2 tidak sepatutnya di beban degn proses pemohonan. Dahlah sakit, kene tambah sakit mintak pulus pulak.

4. Pihak yg mememegang tampuk kuasa sekarang, adalh amat reluctant untuk merubah the sistem. The system suits them because depa tak banyak keja. Kalau KK nak memainkan peranan yg aktif, depa yg kene berkejar kehulu kehilir. Sorrilah depa nak buat gitu.

5. Politician only gonna concern about this matter if dia org yg kene. Bila one of them affected baru depa terkocoh2 nak buat kerja. Contohnya, bila Hendon bini Pak Lah kene breast cancer, baru nak buat tabung breast cancer etc. Contoh lain ialah bila anak Mustapha Mohamad dan Anuar Musa (both menteri kabinet masa tu) dtg belajar kat Australia under government scholarship, baru nak naik scholar.....naik 100% plak tuh. Apa/adakah budak2 yg datang hanya setahun awal drpd anak2 menteri tu dulu duit scholar mereka dah cukup dah. Tetiba pulak dalm masa 1 tahun, the cost of living kat ostolia naik drastically sampai 100% !!

6. So, to change the system, we will need to hurt the politician where its hurt. Shove the problem up their ass by voting against them in the next PRU. Hopefully, the next leadership will do better........muahhahahhahahahhaha.....dream onnnn!

7. The problem with a political change is the danger of replacing an asshole with an anus, replacing shit with crap, replacing org bangsat with org celaka. Lagi pon to topple the government is not easy. A lot of people benefit from the current government and they will fight every inch along the way to preserve the system. Jgn lupa golongan yg langsung tak peduli pasal politik, yang hidup dalm alam fantasi kepompong minda mereka sendiri. Juga golongan old school yg afraid to change seperti org Johor muahahhahah..kene sebijik!

ape ke jadah relation between the stori and the picture aku pon tak tau....

8. So cara yg ketiga dan yg terbaik on my opinion, yg boleh kita ambil untuk menolong org2 yg memerlukan bantuan kewangan dalam masalah kesihatan ialah we go private. Buat badan NGOs macam Red cross, Mercy, Médecins Sans Frontières gitu. Kita kutip funding from private/individual sources. Kita pilih org2 yg benar2 nak buat kerja dan gajikan mereka if needed so.

9. Okay. Thats it. The End. Lepas beban emo aku pasal isu tabung kesihatan ni. Aku tau tulisan aku mungkin memboringkan sesetengah pihak dan tulisan aku ni takkan merubah anything kot. But U know where I live/niaga. You can come to my house or kedai and kiss my bum anytime. Muahahhahahaahaa.......

mmuaaahhh..I lap U!!

link org lain yg emo gak pasal tabung kesihatan ni, sila klik ke so, duo tigo.

24 post to go

Sekian, mekasih, wassalam.

3 comments:

ihsan_huhu said...

last2 pkai tektik sotkaba gk berkesan, sng utk2 rakyat2 yg concern mcm bapak aku utk menderma

Jimi Teratas said...

Assalamualaikum.

Orang Johor pun kena jugak??? Sigh...

Apa kata kau tulis tentang cara-cara mempengaruhi/mengubah fikiran orang yang kuat sangat ikut tradisi yang tak elok?

Semoga sukses dalam 'Supremo Blogger Go Extremo!'. Aku nak pinjam idea ni boleh?

mangkuk statik said...

huhu: betul gak tuh. Sotkabar bagik publisiti, so bagik kesedaran kpd semua, so generate $$$.
jimi: 1. belum terlewat untuk org Johor berubah. Muahahhaha.
2. Ubah tradisi: itu kene tulis thesis Phd, bukanya tulis blog tuh. Suruh awang fakir pikir buat baru best!
3. Nak pinjam idea...silakan. No hal.iA aku akan berjaya dlm "extremo" aku. Yg last2 tuh, aku letak satu gambar satu post jer sudah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails