Friday, October 9, 2009

Awek nasyid berkopiah layan fengtau....sampai jeles sekor beruk.

Salam,

1. Aku ni jenis dengar semua jenis music............kecuali nasyid (dari zaman raihan ke atas) dan boy band yg sungguh terasa GAY biler aku layan. Tapi, aku tak leh dengar satu genre music jer forever sebab aku cepat rasa bosan. So aku ni ader musim. Tahun ni je aku dah ada musim rokapak, pastuh grange, pastu rap, pastu rock matsalleh, pastu pop mat salleh, pastu faizal tahir/aizat, nostalgia 90s matsalleh, dan now.....TEKNO!!!! FENGGGTAAUUUUUU.........

2. Apa itu tekno/trance/house? Apa itu fengtau? Baca sendiri kat wiki. Ada sejuta sub-genre. Yg aku tau bunyi dia DUBB DUBB DUBB DUBB DUBBB!!.....dan masa kau dengar, kau trase macam nak terlompat2 macam Ringgo (bukan name beruk) atau Jinggo (yang ni beruk zoo adeled) kene cucuh curut berapi kat buntut, itulah tekno. Jom layan lagu ni. Pak haji pon layan tekno!!


Sessi qiamulail Haji Gigi

3. Mana lah mamat ni rembat kopiah aji tu? Mesti mak dia inggat dia nak pegi surau mase keluar rumah tadi. Nasib baik dia tak reti putar serban. Kalu dak, next gig kene suicide bomber konsert dia...

4. Baru ari tu aku dengar sorang pakcik ni merepek pasal naper semayang kene pakai kopiah. Dia naik hangin bile semayang kat sini/Ozzy, tok imam ari tuh tak pakai kopiah. Bagik dia tak pakai kopiah semayang tu nyaris2 kira tak sah lah gitu. Dia lupa, abu jahal, abu lahab dan entah2 org yahudi kat madinah tu dulu pon pakai serban dan jubah dan cakap arab lagi. Lain kali aku jumpa pakcik merapu tu aku nak tunjuk dia video Gigi D'Agostino tu. Mesti dia happy Gigi pakai kopiah.


Bila Gigi bagik tazkirah, semua org terlompat2. Sebab tu Gigi tak bagik khutbah jumaat...

5. Kalu makpak Gigi tu melayu, mesti dia inggat anak dia buat group nasyid sebab keluar malam2 pegi studio pakai kopiah. Kan budak nasyid pakai macam2 kat kepala, dari kopiah, ke serban, songkok, kopiah turki, kopiah uzbek, berret, tak pakai apa2 pon ader. Ntah ape ke jadah. Tgk kopiah yg budak2 raihan dok pakai. Tak pepasal sekarang org panggil kopiah raihan.


boys in a band
6. Dengan ini aku istiharkan kopiah Gigi sebagai Kopiah Clubbing!! Jom pakai ramai2 pastu gi Clubbing!. Mesti club tu kosong dlm masa 0.5 saat sebab org ingat ader raid!

7. Itu yg aku dah lama dah buat konklusion. Untuk buat grp nasyid kau kene memenuhi 2 kriteria je. Satu kene pakai kopiah yg org lain tak pakai lagi dan kedua boleh posing dengan muka yg beriman.

8. Wokay, STOP pasal grp nasyid. Kang aku jadi emo dan tulis sampai 12 jilid menghentam grp nasyid. Cukuplah korang baca sendiri kupasan tentang nasyid yg aku terjumpe lam internet. Sila lah usha kat saiful islam atau kat kelapa muda. Ni kupasan negatif. Kan aku ni bias. Nak baca yg positif carik sendiri.

9. Satu je aku point aku nak cakap gak. Untuk group2 nasyid, AWEK DIA....... fulamak weii!!. Awek2 yg fan genre nasyid semuanya boleh pakai. Awek yg boleh buat bini. Fans genre yg sekeras2nya mcm abg ben death metal sampailah ke selembut2nya boy band , semua nya pandang boleh, nak buat bini mintak di jauhkan!

9. Sebab tu ramai giler grp nasyid lelaki. Saham naik doh! Jadi dgn ini saya ingin mengesa kpd sesape yg pandai nyanyi tapi tak de awek macam Ringgo (beruk tadi.....) contohnya untuk buat grp nasyid. Walaupun mukamu huduh, akan ada awek yg akan berkenan juga insyAllah kerana awek2 nasyid tak usha muka. Mereka hanya mengusha iman di hatimu................dan bukannya Your Ding Ding Dong!!!!!



Sekian, makasey, wassalam

p/s lawak siot ending aku....biarlah aku puji diri sendiri...muahahhahahah

11 comments:

guntheringgo said...

hmmm.u touch my ta la la.
i ding ding dong.

FENGTAOWWWWWWWWWWWW!

Abang Ben said...

gua teringat masa gua gigging kat Seremban kat Dewan Tamil apa ntah, lepas tu gua round kat shopping complex depan tu. Kebetulan ada geng nasyid buat promosi album (miming) kat situ... Crowdnya 98% awek tudung labuh heheheh... padanlah sungguh2 depa bernasyid...

Patut ko interbiu Halim Brothers dulu masa dia ada... baru belen.

guntheringgo said...

bg org2 nerd yg buat medic,nafsu liar dan belum mumaiyiz cam kau azam aku syorkan bersedialah dengan byk lagi mende yg kau ter-skip (salah kau gak pasal kau nerd masa skolah dulu) sperti feng taoW dan byk lagi.ape jadi kat pcik neo-Klate yg dulu cakap 'happadaaaa main fesbuk?!!'tu?xpe azam masih belum terlambat.kau cuma 35 sahaja.tak la jauh mana ngan aku yg baru 21 nihh (eh kau tau tak aku ngan mamat pun beza 14 tahun).tak byk pun mende kau miss.dun worry aku ngan topek akan terus guide kau ke jalan yg benar!

feng tau seppammm!!

mangkuk statik said...

Ben: "nasi belum jadi bubur". Minggu depan kita launch grp nasyid baru "nurHayun". Kita dorang jer. So fan grupies awek tak payah gadoh2 kongsi sampai 5 org. Kopiah kita pakai kuali jer sudah. Posing kita recycle kau nyer hand sigh tu sudah!

guntheRINGGO: Barulah daku memahami apakah maksudnya peribahasa "seperti kera kene belacan". Sungguh tak ku sangka. Effeck kpd beruk pon sama. Bahasa budaya bangsa.

Anonymous said...

kalo grp nasyid fengtau tu cne? ape komen anda... haha

rabbow

Lutfie said...

macam celaka

u touch my ta la la
i ding ding dong

HAHAHAHAHAHHAHAHAHAH

noor.shaheeza said...

psst.. abg azam.. u skipped one day's entry.. =)
x ley dah panggil "30 blog entries dalam masa 30 hari".
(tlg la jgn kate tak cakap pun 30 hari berturut.. klu mcm tu, xde challenge lerr..)

mangkuk statik said...

rabbow: kalau kail panjang sejengkal, lautan dlm jgn di pancingi. "Nasyid tekno" dan " topek tak hensem" adalh 2 istilah yg amat mudah untuk di sebut , tapi hampir impossible untuk di jadikan kenyataan.Kau baut la. Kau kan pengarah/sound engineer/editor/script writer/budak milo/music composer/ soundtract musician/marketing/ ayam cutter etc. Apa salahnya buat masyid tekno kan.

lutfie: Woi...jgn cakap kuat2. nanti abg ben dengar, kecik ati dia sebab kau dah layan tekno plak. On the other hand, lantaklah abg ben tuh. Dia pon layan the cardigans!! lagi hampeh..muahahhahah

Ayie: Niat hati nak peluk gunung , tapi apakan daya tgn tak sampai. Aku dah cakap awal2 dah, takkan buat berturut2. Sebab kalu gitu ade hari aku bz ke ngantuk ke susah lah. Nanti aku rush publication, quality drop. Tak pon aku akan ngelat boh gamba je annti, korang bising la plak.

Anonymous said...

stakatni aku xjmp lg nasyid tekno, nasyid metal byk.. haha

rabbow

ihsan_huhu said...

hail ble r beyonce nk wat album nasyid nih``

mangkuk statik said...

rabow: apalaga. Buatlah tekno. Bile kau dah glamer awek dah ramai tuh, keluarkanlah zakat awek kat aku barang sekor dua.

huhu: fulamek. Idea yg songsang. Beyonce takkan buat nasyid sebab dia tak leh gedik lam videoclip. Karang kalau beyonce bernsyid sambil belly dancing kang, sape yg keras..ehh marah.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails