Saturday, October 10, 2009

Thank U My Sifusssssses!!

Salam,

ni adalh entry under Supremo Bloggo Go Extremo Challenge 30 post in 30 days. Dah brapa aku tulis pon aku dah luper...sat nak check...ke 10 rupenye...Lagi 20 to go. Macam takde harapan je.

1. Kemarin 10 oktober adalh besday pertama blog aku ! Yeaaaaa,...... Tak sangka dah setahun aku dok merepek. Ntah ade brape banyak post dah aku buat entah. Giler loser aku macam tak de kerje lain.

2. Masa aku mula2 start dulu, aku blur sikit. Aku tak tau amende pasal blogging nih. So banyak problem la sikit. Daripda masalah material yg sikit, kepda masalah2 teknikal sperti camner nak post utube link, layout etc, kepada legal repercussion drp keceluparan jari jemari ku.

3. Kira-kiranya, my first year blogging ni macam my first year kawin. Dalam masa setahun tuh, banyak giler yg kene belajar dan practicekan untuk memperfectkan stail sehingga aku berada di posisi yg selesa sekarang ni..

4. Jadi sebagai budak baru belajar, aku memerlukan Sifu. Jadi aku pon surveylah blog2 yg ade, dan yg mane yg kaw2 tuh, aku jadikan diaorang sebagai my sifu samada diaorang sedar ataupon tidak. So kepada diaorang ni, ada bende yg aku tanyer terus atau SMS, dan ada yg aku just usha drp blog depa hari2. Mane yg elok, aku cilok, maner yg tak sesuai ngan aku, aku tolak ketepi lah tanpa britau depa sebab biaq pi blog depa pelingkup aku apa kisah sebenarnya!!

4. So to my Masters. Tenkiu.

A. Master Ihsan Huhu from Makan Tido Berak (http://makantido.blogspot.com/)
- the first blog yg aku kenali. Muk dan Zarip britau aku. So biler aku usha, baru aku paham apa itu blog.

- my first impression, laaa...aku boleh buat lagi gempaq! Muahhahaha. Terus semangat nak buat gak.

- from Sifu Ihsan aku belajar camner kita tulis ape yg kita suka lantak org lain, grammar dan ejaan boleh pegi mampos, bahase inggelis boleh di eja kot melayu, gayabahasa yg selambedoggy-style, camner nak softcore carut yg aku dah adept tapi aku dah push the limit to mediumcore dah, kene rajin jawap komen org, kene rajin mengomen kat blog org, kene tulis kat layout blog links org yg link kat kita dan lain2 link yg berlink kepada link yg asalnya link kpd link yg sejati.

-widget yg aku cilok......shoutbox

-Gracias amigo....sebab ajar aku camner nak embed U-Tube dlam blog. Jenuh gak nak explain tru the fon.

B. Master Fakir Fikir from FakirFikir (http://fakirfikir.blogspot.com/)
- blogger tegar yg tulis blog kat internet sejak dari zaman monitor kaler ijau lagik kot.

- Masa mula2 aku start baca blog dia, mak datuk smoothnya penulisan dia. Cam pongkok baby lepas boh bedak johnson n johnson. Sesunggunya aku masih jahil ketika itu. Itu baru post biase je rupenya. Biler dia start tulis dgn penuh feeling macam ceriter pasal kawan dia Din atau pasal aniversary dia arituh,....CiSS!!......tak de harapan langsung aku aku nak challenge. Sungguh hebat sampai aku tak sanggup nak baca setiap patah perkataan sebab silap aribulan boleh nangis aku. Tak macho la bro.....Cilakak la lu!

- dari Sifu FakirFikir aku belajr tok sah berangan nak lawan sifu. So dari segi bahasa aku memang dah pegi to the other extreme...the bangang side. Tapi aku cuba untuk buat ayat2 yg smooth macam fakir fikir dan seterusnya menghasilkan jln ceriter yg jelas, yg tak terlalu celaru atau terlalu berat untuk minda2 rapuh pelajar warisan bangsa kita di Adeled ni.

- Paling berharga ialah the talk we had about ISA, OSA, Akta Cetakan dlll. Baru aku tau aper yg boleh dan ape yg tak boleh di siarkan. So baru trase best biler aku go over the law/buat salah. Ala macam budak2 rambut panjang mase sekolah kan trase hebat. Biler rambut panjang lepas sekolah, sekor pon tak heran, so ilang thrillnyer dah.

- Tak lupa gak tiap kali aku chat ngan engkau. Banyak giler ilmu baru mencurah2 aku download dari otak engkau yg terober pikiaq tuh.

-Widget yg aku rembat....musik box. Tapi kejap je aku letak sebab aku takut jadi lembap biler org nak bukak page aku. Fakirfikir tak banyak widget. Layout simple. Senang.

C: Master Abg Ben from Krenmaut (http://krenmaut.blogspot.com/)
- Sekor lagi dinosour dalm bloggosphere. Meter counter dia dah habis pusing seround dah kot dan sekarang baru start balik. Gilos. Ape tangkal ke petua dia pakai ntah. Kalau org cakap dia pakai spender yg sama setiap kali tulis blog sebagai pelaris pon aku caya sebenarnya

- First taim aku baca blog dia, hulamek! Hape ke jadah lah kau dok cakap pakai jargon2 metal tuh. Bile bace album rebiu abg ben, kau bole nampak jelas mendalam sungguh ilmu metal nya.

- Dari Sifu Ben, aku belajar yg walaupun basically theme blog dia adalah metal, tapi tak kesah lah kalau dia nak merayap ke topik lain macam tablighnya, anak2 etc. Satu lagi ben telah tunjuk betapa dia sanggup mengorbankan apa saja termasuklah isi perutnya untuk meng-rebiu air pelik2 yg dia dok balun. Komitment atau istiqamah abg ben menghapdet blog dia dalam bizi-bizi buat PhD memangla aku respek.

-widget yg aku copy paste dari abg ben? Giler!! Semua kot. Dari jam, counters, feedjit sampailah yg terbaru...Linkwithin ala yg bawah tu tulis "anda mungkin meminati" tu la. Muahahaha... jgn marah ye bro. Lu pening2 kepala carik yg best, gua rembat senang2 je.

So, Sekian,
Teriymakasey kpd pembaca2 blog aku...semoga tak jadi Gilo
Teriymakasey to my Sifussses!!!


ihsan huhu.....biol macam biasa! aku hensem macam biasa gak!

Dari kanan macam baca Al-Quran......gua, Abg Ben berpasukan hijau, dan FakirFikir berjaket ensem...(jari nyebok tuh..Sidi..nate mung!!)

Wassalam.

4 comments:

ihsan_huhu said...

ur welkam. skang aku dh malas gle nk explore2 utk tuka layout. tgh carik sape2 yg rajin nk tukakan layout blog aku yg masih olskool tuh.

ps: "nate mung" mmg mix abes!

Abang Ben said...

blog foreber...

FakirFikir said...

Patutlah hang ajak aku makan free kat kedai ari tu. Aku sifu hang rupanya. Lepas ini jumpa aku jangan lupa tunduk sikit.

mangkuk statik said...

Cukupla tu korang .Berapa banyak kali aku nak cakap tenkiu. Boleh belah dah..Syuyh...syuhh balik ke blog masing2!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails