Friday, November 18, 2011

Babi la MatLutfie90 !!!

Salam,
(Untuk yg tak kenal aku, ni bukan entry marah2. Ni entry sarcastic! Tapi kalau ada mana2 budak Perth lempang MatLuthfie, aku kasi sepluh dollar! Hahaha!)

1. Babi la Mat Luthfi

2. First-first aku dengar pasal Mat Luthfi, ialah drpd budak2 Adelaide sini. Mula2 aku skeptikal. Eleh! Budak first year mana ntah poyo bajet nak buat vlogging plak. Ntah hapa2 lah tu. Citer2 poyo "Hello. I am from Perth Ostolia. Tis is kangaroo. Tis is mai mat salleh gelpren. Bla..bla ..bla."

3. Bila diaorang dok share kat fesbuk, aku buat donno je jugak sebab bagi aku vlog ni hanyalah untuk orang2 yang tak cukup skill menulis. Takkan korang tak pernah dengar, "Pen is mightier than sword". Jadi setakat meluahkan pandangan kat video apalah sangat kan! Ptuihh!

4. Lama lah jugak aku menahan godaan syaiton2 untuk nengok vlog2 dia. Sekali, 6-7 bulan yg lepas, di suatu malam yang panas membara, dalam banyak2 manusia dalam dunia ni, Dr Zaki Ibrahim tanya aku,
"Ehh Zam! Kau dah tengok video student Perth ni buat tak? Creative sungguh!"

5. Aku trus cakap dalam hati,
"Shiiiitttt!"

6. Mak aihh! Kalau Dr Zaki pon rekemen, ini sudah parah! Aku rasa Dr Zaki tak pernah kot rekemen sesapa untuk baca blog aku. Takkan dia nak cakap,
"Tengok ni blog member aku, blog SwingingBowl. Kelakar gile tapi penuh teladan. Pengunaan perkataan2 dia seperti "merendahkan kemaluan", "kelentit" dan "payujanda " bukanlah satu kelucahan. Itu adalah istilah2 yang sungguh tinggi nilai abstract kesusasteraan Melayunya"

7. Pastu Dr Zaki stuggle bukak ipad dia dan bukak utube. Maka aku secara paksa-rela tengoklah video "bukan semua cantik subjektif". Trus kat mulut aku cakap,
" Pehh! Terer sial dia buat video!"




8. Tapi dalam hati aku cakap.
"Babi!.............. Babi!................. Babi!................. Babi!................... Babi!.................Babiiiiiiiiiiiiiiii....!!!!"

9. Babi la MatLuthfie sebab kau masih muda. Babi la MatLuthfie sebab hang rambut tak sikat pon hang nampak hensem. Babi la MatLuthfie sebab kau pandai pakai kamera. Babi la MatLuthfie sebab kau terer berlakon. Babi la MatLuthfie sebab loghat Utara kau buat semua jadi kelakaq. Babi la MatLuthfie sebab kau pandai editing. Babi la MatLuthfie sebab citer kau ada message.

10. Tak payah lah ngkorang nak habaq kat aku ayat2 bosan cliche yang korang plagiat dari mak pak korang yg plagiat dari mak bapak diaorang and so on iaitu, "Ni lah typical Melayu! Pantang tengok Melayu lain maju, trus nak pancung!".

11. Well Bro. Kalau aku Dewa Remaja Eskimo pon, aku akan jeles ngan Mat Luthfie, toksah kata bangsa melayu. Dia nyer YouTube subscriber je dah dekat 40, 000. Fesbuk fanpages 70, 000 lebih. Video2 dia nyer views ada yg lebih setengah juta! Barbican!

12. Maka untuk mengelakkan aku menjadi warga emas di Neraka Jahanam sebab sakit hati kat Mat Luthfie, maka aku sengaja tanak tengok mana2 video dia yang lain! Sampailah bila aritu aku tengak melawak2 pasal lagu Sofazr "Terasa Di Syurga", pasal lirik dia part, "......tak sabar menunggu hari esok, umpama mawar yg sedang mekar". What de? Mawar? Apa kaitan? So aku pon cakaplah kat orang lain dengan penuh perasaan bangga dan terer.

13. Sekali diaorang cakap, "Alah! MatLutfie dah cakap pasal bende ni dah dlm latest vlogging dia! Kan ramai yg dok share kat fesbuk tu!". Barbie Dolls!! Seminggu aku tahan tanak tengok hoccay! Seminggu! Last2 aku kecundang!



14. Siput Babi.......

Sekian, mekasey, wassalam.
_________________________
Behind the scene......
1. Vlogs matluthfie90 boleh usha sini.
2. Dr Zaki Ibrahim ialah mantan President ISMA Australia, kawan aku. Mat Usrah.
3. Aku still hanya tengok DUA ni je vlog dia sebab aku nak menten kebebasan kreativiti. Aku respek dia. Aku respek kreativiti idea dia. Tapi aku tanak "ter-influence" dengan dia. Aku nak idea aku datang dari otak aku. Bukan "terplagiat" dari dia.
4. All the best MatLuthfie in your study and life. Kalau datang Swinging Bowl, wa belanja insyaAllah!

7 comments:

ainishamsi said...

the fact yg dia masuk blog ko, tu dah cukup bermakna.

sbb this is u we're talking about.

lalalalalalala

mangkuk statik said...

aini: what? what? what? Ape yg kau cuba sampaikan ni? Hahha...

Cik Siti Aisyah said...

i like him :)

Natasha Suhaiba said...

i like him.. winkwink

noor.shaheeza said...

oh, i like him also.. =)

mangkuk statik said...

cik ct aisyah, natasha dan Ayie: boooooringg!

ihsan_huhu said...

aku pon xpaham 2nd ayat aini tuh

aku dh jumpe die personally and adik aku pon dh byk jadik watak pelakon pembantu dlm clip2 die. die nih mmg lawak cam cibai gak in real life. tp tgk depan2 xensem dowh ko jgn risau. tp wanita mane memandang paras rupa. heh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails