Thursday, November 13, 2008

Fellowship of Death

1. Aisey men. serius nye muker brader2 nih. Ni meeting aper kat SB nih. Nak kater ader makan free, makanan nyer tak nampak dan muker sorang2 mcam nak baham org jer,tak ceria pon.

2.Nak kata mesyuarat PIBG bukan sebab semuer bapa2 jer, nak kata persatuan peminat 4U2C pon bukan sebab presidentnye aku tak der (dok sibok masak) dan nak kater mesyuarat UMNO takkan buat kat kedai aku sebab aku org PAS dan kalau nak hulur duit bawah meja kat kdai aku org leh nampak sebab meja aku glass lutcahaya.
3. Sebenarnya ni brader2 dan pakcik2 ni kumpul nak buat tabung khariat kematian kat adeladie ni. Disebabkan jumlah org melayu (drpd malaya dan temasik) di sini makin ramai dan juga usia masing2 termasuklah aku dah makin tua, selain drpd fikir camne nak kawin 4, 3, atau 2, kami kenalah pikir pasal kematian juga.


4. Jadi sekiranyer dana ini tertubuh, sesaper member atau sedara terdekat mati, dier layak terima bantuan kewangan utk menguruskan mayat tersebut. Kos utk kebumi mayat aku dengar dieorang cakap ada lam $4000. Mana nak cekau masa tu. Dan bile tertubuhnyer fund cam ni, kita org melayu yg beragama islam boleh demand sikit la ngan government mintak pulus sikit dan kiter leh mintak tanah kubur lebih ker, mintak tak buat autopsy ker dan sebagainyer lah.
5. Macam ni nyer persatuan baru best sebab semuer org masuk tanpa kepentingan. Tak kan ader org berebut nak jawatan dalam persatuan sebab nak bagik resume cun, jadi dapat kerje cun dan dapat bini cun. Semuer org akan buat kerje lam persatuan sebab kalau kita tak tolong org biler org tu mati, org lain ntah2 tak tolong keluarga kite lak biler kita gol. Jadi semua org jujur dan ikhlas dlam join tabung khariat kematian ni
6. Kecuali lah aku! Susah giler aku nak ikhlas join tabung ni sebab aku dok pikir kalau ader org mati aku leh tender kenduri arwah. Tu sudah cun. Aku tak lah mengalu-alukan kematian korang kan tapi kalau dah rezeki tuh tak kemana org kata! Jgn maree yer...
7. Lainlah kalau aku yg mati dulu.
Sekian Makaseh Wassalam.


3 comments:

Abang Ben said...

$4000 kos tu apa pembahagiannya eh?

- kenduri arwah tak payah buat le...

mangkuk statik said...

Aku pon tak tau. Nanti ader org mati, baru leh blajar. Aku raser paling mahal kos tanah kubur tu kot. Adld cemetary(west trce) lagi mahal drpd al-khalil. Tu yg banyak matsalleh miskin opted to be incenerated (speling bantai). Kos2 lain mungkin kos kene simpan lam fridge kat mortuary sebab mayat aku raser tak leh bawak balik rumah.
Funeral memang mahl gile kat sini. Tu yg ader insurance utk funeral dan paling kaw aku jumper pre-paid funeral. Aku chop nak buat pre-paid funeral gak lah kat MAlaysia.Untung jadi kaya cam maxis..

ihsan_huhu said...

tuh r psl.. open r membership kat student.

budak2 nih byk stress exam nih sure ade yg terjun bangunan westpac (dlu bgnn santos) or bunuh org sudan mcm kat grenfell st tuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails