Tuesday, November 11, 2008

Mak dah kata jgn main api... budak niii!!



courtesy of syed http://obskuramata.blogspot.com/

1. Tarik nafas panjang2 azam. Control kepoyo-an diri sendiri kerna poyo itu sebenarnye riak!!

2. Maser aku berbini muda ehh tershasul...muda2 dulu (last week), pernah aku tertinggal kuali panas ngan minyak kat dapur. Biler aku baling barang nak digoreng, trus terbakar. Aku panik terus padam api dan aku baling penutup periuk atas kuali . Few seconds later after api dah padam, aku dok kat luar terketar lutut sambil isap marlboro lights..pergh nekmat. Kira burn masak ari tuh... tapi aku wonder naper jadi camtuh?

3. Sekarang aku masih belum berbini muda dan sudah pencen merokok, tetapi aku dah jadi tukang masak sepenuh masa. Insiden yg sama berulang lagi, tapi aku dah kurang panik sebab
-pertama maner la tau ader awek cun usha aku jadi ilang lah macho kalau aku panik atau
-kedua atas kepala aku ader stainless steel canopy jadi kurang possibility kedai terbakar (refer gambar syed) atau
-ketiga aku dah season. Matang dan tenang dalam membuat tindakan didalam apa jua situasi. ehemm gatal tengkok plak.

4. Biler aku dah tak panik, aku mula lah mengada2 buat experimen. To cut short story shorter, biler kuali panas yg berminyak dah berasap2 di campakkan air atau bende yg berair (eg:udang basah), it only needs a spark to ignite the flame. The spark in my case, is abundantly provided by all the kerak from the ass of my kuali. The ferocity of the flame is proportional to the amount of water used. Jadi sekarang aku leh buat api camtuh bila2. Tu yang aku leh posing lam picture syed pastuh ngan alip lak tuh.

5. Jadi selaku model/cook professional, aku nak beri peringatan. Ingatlah, jika perkara yg samer berlaku pada diri anda, JANGAN...

-JANGAN sekali2 baling air lam api yg tengah menyala sebab dier akan jadi lagi besar kecuali air dlm kuantiti yg banyak eg satu baldi. Tengok pic syed, tu baru setengah gelas air.
-JANGAN lupa padam kan api dapur to cool down the kuali, no heat no flame.
-JANGAN try replicate cam aku kat umah. Terbakar nati naya. The picture was taken under strictly controlled situation at all time- ye lah tu!!
-JANGAN ingat api besar maser masak buat masakan lagi best. Sama je cam tarik teh tarik panjang2, kedua2nya untuk show jer.-JANGAN panik, lari terjerit2 macam awek kecuali kalau anda adalah sememangnyer awek sejati atau awek bukan sejati ..auww.
-JANGAN lupa mengucap. Terbace doa kunut , hadis atau memberi khutbah spontan boleh di terima.
-JANGAN lupa check danger pada keliling anda mcm curtain, wallpaper atau n kecik yg menyibok nak masuk frame (gambar syed).
-JANGAN gunakan api yg tengah menyala untuk nyalakan api rokok atau buat BBQ.
-JANGAN mengada2 carik kamera nak amik gambar. Sedarlah diri lu tak sehensem diri gua.
-JANGAN lupa no tepon bomba, ambulan dan polis kat australia adalah 000, dan no tepon model lam pic tuh 040234...sat bini aku lalu...nanti aku sambung.
-JANGAN tak tau yg model lam pic tu sebenarnyer terpaksa mengcontrol ke-enseman dlm kepanasan dan mengorban kan beberapa helai bulu roma untuk menjayakan pengambaran tersebut. Dah lah bulu roma aku terbatas. Lainlah kalau arsyad, ilang bulu roma tangan leh transplant pakai bulu dada.
-JANGAN tergelak kalau aku mati terbakar esok-lusa...Mak dah kata dah...jgn main api!!

Sekian. Makacih to all but no thanks to alip and syed sebab tak edit bagi muka aku ensem cikit!! muahahhaha.
Wassalam

8 comments:

n said...

eh,danger ke bhn curik masuk frame tersebut?

n said...

kahkahkah,xleh blah link blog syed ngan alep!

Abang Ben said...

lagi satu, jangan sembur api dari mulut... gua penah buat tu masa lepas SPM dulu...

GheySA said...

setakat api SB tak cuak mane. tapi kalau api jiwa sanubari suami-ingin-beristeri-muda kau yang bergelora, itu lagi bahaya. sembur air yassin pon blum tentu padam..

syed abdul khaliq said...

hahaha...time kasih acknowledge, nak gambar api lagi, sound je aku...

aku tak reti nak buat ko lg ensem la tp XD

ihsan_huhu said...

nih main2 api nih tgh berlatih utk masuk nerake ke? bak kate org2 tua alah bise tegal biase.

hahahaha

mangkuk statik said...

n: ader kesilapan teknikal maser pasang link kat bawah tuh. Aku malas baiki sebab muka aku tak hensem, buat aper aku promote syed ngan alip.

abng ben: biar sembur api dari mulut, jgn sembur taik gigi plak.

geisha: tepat skali. Api suami yg bergelora kena renjis air mawar maser bersanding bini muda, baru leh padam.

syed: Aku ni muka dah hensem dah, aku mintak hensem siikit jer lagi pon kau tak leh buat. Ni belum mintak bagi kau hensemkan muka abg ben tu lagi!!

huhu: ehhh kau ni mcm tau2jer. Sekapal ke kite. Bak kater tun sri lanang, hanya jauhari mengenal manikam. Kau kan slalu praktis patah2 tulang sebulan skali, untuk menyiapkan diri di bedal oleh mungkar dan nakir!!Ingatlah penyedian sebenarnyer adalha pengukuhan iman.PAss ni aku mintak abg ben bawak jemmah datang umah kau tiap2 ari kasi basuh skit. mauahha

mike gilak said...

HuH. raye tahun lpas aku ader bwut demo gne lilin kt umah intan xtgk. now u have to learn it the morpoyos way. fufufufu~~

p.s.: kt msia henti x henti aku mkn satay & ckt

p.s.s: hang huhu ko mmg hampess LoLz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails