Tuesday, August 31, 2010

1 September 1994


Okay jgn gelak! Aku tau korang dok gelakkan aku. Siol! Anak aku, Husna kata "Thats abang!".
Muka passport aku taim dtg sini muda remaja sebab ni gambar masa form 3. Passport lama. Sejak dok sini aku dah bersalin 3 passport. Cuma bini je tak bersalin2 ataupun ditambah2kan.


Salam,

1. Skang ni lepas sahur, pukul 7 pagi 1st September 2010.

2. Genap 16 tahun yg lepas, flight aku sedang decending slowly utk mendarat di Adelaide International Airport. Airport lama. Kecik je. Besar skit dari reban ayam.

3. Sambil aku dok isap Dunhill (dulu boleh smoking atas flight), hanya satu je yg aku dok pikir. "Weyh...Camner nak smayang subuh ni? Subuh masuk dan abis pkul brapa kat Adeled? Kiblat atas kapal terbang ni arah mana?".
Semakin aku tengok kat luar langit semakin cerah, semakin aku panik. Babi lah JPA (Skang ni SPA. Same shit, different name.)! Apsal bagi taklimat pasal ni?

4. Aku solat menghormati waktu je lah taim tu. Tapi aku tau ramai budak batch aku kantoi subuh taim tuh. Insan cemerlang sungguh.

5. Reverse back 7 hours before that. Takde sekor daripada kitaorg 6 org budak laki batch aku volunteer utk bacakan doa selamat sebelum berlepas ke sini. Kami tak prepared. Nak baca doa apa? Pakcik JPA tu selambe tak nak bacakan.

6. Slepas dekat 5 minit terhegeh2 depan mak bapak yg menghantar, aku pon volunteer lah. Aku bantai baca doa naik kenderaan. Hamik kau. Setel. Ayah aku geleng2 kepala je.
"Doa ngok-sey mugapo mu bacho tu Azam? ", dia perli. Apa2 la!

7. The funny thing was, masa kat rumah sebelum bertolak tu, aku tengok abang aku dok sibuk2 tanya ayah aku dan siap tulis lagi doa selamat untuk dia bacakan sebelum dia fly pegi UK kalau tak silap aku seminggu selepas tu. I wish I was paying attention at that time. Muahahhaha.

8. Reverse back 24 hours before aku fly, on the eve of 31st August 1994, aku melepak di Dataran Merdeka dgn ada sorang awek dok bergayut kat pinggang aku. Bukan awek aku, awek member la. Muahahhaha.

"Subang" itu bukannya sesuatu yg di gantung ditelinga awek2 ataupun brader2 jambu.

9. Orang ramai lah bro. Beribu-ribu-ribu. Nak jalan pon struggle.Utk tak nak bagi separated dan memudahkan perjalanan, kitaorg buat keretapi. So aku kan taff. Jadi aku di tugaskan oleh member2 aku utk jadi kepala kretapi utk mencilok dan mencari kot celah mana kitorang nak balik nih. Sebab member aku tak nak org lain pegang pinggang awek dia, so dia kenelah dok blakang awek dia. Itu pasal awek dia dok belakang aku! Cemerlang. Sungguh cemerlang.

10. Bodoh betul kawan aku tu. Sapa suruh bawak awek pegi tempat crowded. Noob betul. Berapa ramai awek or pada tahun 1994 tu nama glamer dia bohsia, yang kene kenduri raba kat Dataran Merdeka. Lepas sekor, sekor. Mcam kene rogol siol. Pikirlah. Bila sorang je start meraba, sekejap je beratus2 tangan join sekaki. Takde sekor pn boleh tolong awek tuh. Nangis lah dia sorang2. Apakan daya. Tangan ku tak sampai untuk menolong ataupun meraba.

11. Subuh baru aku sampai ke rumah member. Tidur 2 jam, pastu baru balik rumah pak sedara aku yg mak pak aku tumpang di KL ni. Mandi2, pegi Subang Airport (KLIA tak pecah tanah lagi pon!). Baca doa. Cemerlang!

12. Bila kapal terbang touch down je kat Adelaide, aku lega. Alhamdullilah doa aku termakbul. Kata baca doa naik kenderaan tadi kan. Cemerlang!
...di manakah anda pada tahun 1994? Gila ahh aku otai Adeled ......

13. 1 September 1994. Maka bermulalah perjalanan hidup aku di Adelaide ini. Adakalanya aku berjalan, ada kalanya aku berlari, adakalanya aku merangkak, adakalanya aku teraba2, ada kalanya aku mati.

14. Yang pastinya aku masih berjalan. Sampai bila perjalanan hidup aku ini di sini, hanya Allah yg tahu. Mungkin perjalanan aku bernoktah di sini sahaja. Diharapkan sebelum titik noktah itu dipenakan, ada beberapa koma yang mendahulinya.

15. Dan di antara koma-koma tersebut,tercatit, "murah hatinya", "simple dunianya", "kaya akhiratnya", "kaya anaknya", "bininya kaya", "kaya bini". Nokthah. The End.
Cemerlang!

Sekian, mekasey, wassalam.

6 comments:

ainishamsi said...

sentimentos aa azam.

didoakan yang baik2 sahaja.

Anonymous said...

pergh.aku baru darjah 4 siol.mimpi basah pon blom.haha

astro

n said...

bila memikirkan muka mohd akan jadik macam ko 20 tahun lagi..

aku simpati.

Abang Ben said...

nanti 25 tahun di Adelaide boleh buat grand celebration!

mangkuk statik said...

aini: doakan aku kawin 4 kira baik juga kan?

astro: Kau belum mimpi mandi air terjun lagi ker? Best woo..

n: Aku paham. Kau simpati kerana akan ramailah wanita2 yg makan tak lena, mandi tak basah dok terangau2 kepada aku..opps silap...kpd anak aku yg muka cam aku!

abgBen: Klau jubli Perak nanti, wa jemput org Perak ipoh mali buat konsert akt kedai, kalau wa kaya lah kan..

BooK said...

Serius wei muke cam mamat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails