Wednesday, March 18, 2009

Datukship part 2: Anjing pengampu yg perlu di samak.

Salam,

1. Atas feedback ciswani, I have to add. Kadang2 datuk/org besar ni tak ek pon. Tapi budak2 bawahan yg lebih2 mengampu. Jadi layanan yg terlebih ke atas datuk2/org2 besar ni, tak boleh di persalahkan 100% kpd datuk tu. Barua2 bawahan tu lah yg patut di lesing!

2. Sepatutnya org2 atasan kita respek tapi kita tak perlu follow membabi buta, mengampu atau takut tak tentu pasal. Org2 atasan patut di kritik jika salah dan accountable jika berlaku kesalahan. To be the boss is not a priveledge. It is a responsibility. Ehh macam cerite spideman plak "with great power comes great responsibility". Maner2 pon boleh angkat.

3. Kita ni terlampau takut , menjaga hari dan mengampu org2 atasan menyebabkan kita menjadi kaum yg lemah. Kaum yg senang untuk di takluk. British datang letak sekor je resident british yg kerje dier adalh untuk cubit buntut sultan2 melayu yg gebu itu kalau tak dengar cakap depa. Jadi biler beruk atasan di kontrol oleh british, make beruk2 bawahan ngikut je lah.

4. Maka beruk2 melayu pon mula lah start mengampu british plak. Tu yg keluar istilah "anjing penjajah" tu. Anjing2 melayu ni lah yg menentang kemerdekaan, yg mengeluarkan kata2 beracun "melayu nak buat jarum sepatah pon tak boleh, macam mana nak merdeka?". Buat aper buat jarum? Aku raser UK pon tak bengong buat jarum sendiri. Depa pon import dari cina lagi murah. Kat maiden tu selonggok ade. Nasib baik anjing2 ni dah lame mampos dan parti politik mereka dah tinggal live-live fishy jer kat malaysia sekarang.

5. Ooopss patah balik ke bab mengampu sebelum aku bagi lecture pasal sejarah malaysia plak. Jadi, memang kene ampu ni best, tapi tak elok lah kan sebab akan berlaku huruhara di dalm pengurusan sesebuah organisasi. Biler sekor beruk start mengampu, ia kan menyebab kan beruk yg lain pulak mengampu lebih sikit dan beruk2 yg setererusnya akan bertambah lebih2 lagi sampai jadi terlampau2 level bodek tu. Beruk2 ni jugak akan saling mengumpat dan mengfitnah beruk2 yg lain tetang kebodekan beruk yg lain. Jadi the working environment akan jadi tegang dan this will markedly reduced the efficiency of the organization. Therefore the boss must curb this bodek phenomenon early.

6. Tulis blog saje tak berguna kan? Jadi sebagai contoh teladan, mulai ari ni aku tak nak org panggil aku boss lagi. Berkuatkuasa malam ni, aku hanya akan menjawap panggilan korang jika sekiranya anda seorang awek ozzy cun blonde atau anda memanggil saya dengan namer manje I "abg ensem". (kalau fakta tak di kira mengampu!) (tua kutuk tak sedo diri ....)

Sekian, mekasih wassalam.

7 comments:

n said...

BOSS!!!

ainishamsi said...

abg azam yang perasan ensem, esok nak kuay teow. dlm kol 5 lebih.

:-"

mangkuk statik said...

n: kau bukan awek ozzy cun blonde. Panggil abg ensem cukup la

aini: CKT dah abis. Kene gi beli besok. Mungkin lambat sikit lam 6 gitu yer.

ihsan_huhu said...

lek luh bpk aku xdpt datuk ag

FakirFikir said...

kalau panggi abang boss yang hensem..amacam...

Abang Ben said...

ni salah entry daa... masuk blog politik la patutnya...

bila nak bukak blog muzik pulak? Siapa lagi kalau tak 4U2C (sambil bangun pelan-pelan dari lantai...)

mangkuk statik said...

huhu: jadi kau nak jadi anak datuk la ni. Sumbang mahram betul.

fakir: kalau awek panggil cam tu , aku wokay jer. Tapi kalau balak panggil, cuak gak aku!

abg ben: AKu tau ni patut masuk MPR. Tapi nanti kurang org bace plak. Muahahha.
Blog muzik aku tak mampu buat. Tapi post pasal muszik, nanti aku letak. Aku dah ade idea dah camenr nak tulih. nantikan ketibaan nya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails